Ultima oră

Ajutorul de urmas naste imbulzeala la Casa de Pensii

Mihaela Beșleagă
6 feb 2008 1090 vizualizări
Posibilul ajutor pentru sotul supravietuitor, de 113 lei, respectiv 44 lei pe luna, atrage ca un magnet pensionarii la sediul Casei Judetene de Pensii u functionarii CJP spun ca nu este obligatoriu ca actele sa fie aduse personal de solicitanti, insa dosarul trebuie sa fie complet

In ultimele zile, ghiseul de la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Vrancea la care se depune documentatia pentru acordarea ajutorului pentru sotul supravietuitor a fost luat cu asalt de pensionarii care vor sa primeasca un ban in plus. Cea mai mare aglomeratie este in timpul diminetii, batrinii fiind prezenti pe holurile institutiei inca de la primele ore ale programului de lucru. "Am fost si ieri, era o mare de lume. Am venit si azi si stau la rind pentru ca nu aveam toate actele la dosar. Sintem batrini, amariti si saraci, pentru un ban in plus stam la cozi de dimineata, nu avem ce face", a spus o batrina din Vinatori, care astepta la rind cu dosarul in mina. Multi dintre batrinii care se prezinta prima oara la ghiseu au dosarele incomplete, nu indeplinesc conditiile de acordare a ajutorului, conform Legii nr. 578/2004, sau nu stiu ca nu este obligatoriu sa aduca personal documentele, ci pot sa delege o alta persoana. "Nu e nevoie ca oamenii care vor ajutorul sa vina personal pentru a depune dosarul. Poate sa il aduca si altcineva, numai ca actele trebuie sa fie semnate, iar dosarul sa fie complet", a afirmat functionara de la ghiseul CJP unde se depun dosarele pentru acordarea ajutorului pentru sotul supravietuitor. Documentele nu pot fi trimise prin posta, intrucit la dosar este nevoie si de o cerere si o declaratie tip, care nu pot fi procurate decit de la sediul CJP. Desi nu exista un termen limita de depunere a documentatiei, cu cit se aduc actele mai devreme, cu atit se primesc si banii mai repede, respectiv in luna urmatoare depunerii dosarului. Actele necesare sint: cerere si declaratie pe proprie raspundere tip, care se procura de la CJP, copii dupa cartea/buletinul de identitate, certificatul de nastere, certificatul de casatorie, certificatul de deces, talonul/decizia de pensie a sotului supravietuitor si a celui decedat.


Minim 10 ani de casatorie, pentru ajutor lunar de 113 sau 44 lei


Cuantumul ajutorului lunar este de 44 de lei pentru sotul supravietuitor care beneficiaza de o pensie in fostul sistem al asigurarilor sociale pentru agricultori si 113 lei pentru sotul supravietuitor care beneficiaza de pensie stabilita in sistemul public de pensii, cu conditia ca sotul decedat sa fi fost pensionat sau sa fi indeplinit conditiile de pensionare inaintea decesului. Ajutoarele se acorda lunar, nefiind nevoie de reinnoirea anuala a contractului. Acest sprijin poate fi acordat sotului supravietuitor care are o pensie mai mica de 364 lei, daca beneficiaza de pensie in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat si o pensie mai mica de 140 lei, in situatia in care beneficiaza de una sau mai multe categorii de pensii pentru agricultori. Ajutorul se acorda pensionarilor care beneficiaza in prezent de orice tip de pensie din sistemul public, care nu s-au recasatorit dupa decesul sotului, iar durata casatoriei sa fi fost de cel putin 10 ani. Daca durata casatoriei a fost mai mica de 10 ani, dar de cel putin 5 ani, cuantumul ajutorului lunar variaza intre 22 si 102 lei, in functie de anii de casatorie si tipul de pensie de care beneficiaza. Programul de lucru cu publicul al Casei Judetene de Pensii Vrancea este de luni pina vineri, intre orele 8.30 - 16.30. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.