Ultima oră

Cetatenii din SUD reclama mirosurile de la Avicola

Iulia Crețu
6 feb 2008 1356 vizualizări
Locuitorii din zona ANL si a caselor din cartierul Sud sint exasperati de mirosurile emanate de instalatia de procesare a dejectiilor provenite de la pasari u Garda de Mediu a fost in control si paseaza problema mirosurilor in curtea ASP u Agentia pentru Protectia Mediului va organiza in curind dezbatere publica privind activitatea Avicola u Indeplinim normele ca altfel nu am fi primit autorizatii declara in replica directorul Avicola.

Focsanenii care locuiesc in cartierul Sud, in zona caselor, dar si la ANL-uri, sint din nou suparati pe autoritatile locale care nu au rezolvat nimic in privinta mirosurilor pestilentiale care se degaja zilnic de la Avicola. Cetatenii au umplut de reclamatii birourile si telefoanele inspectorilor de la Garda de Mediu, declarind ca traiul devine insuportabil in apropierea abatorului de pasari. Locuitorii declara ca mirosurile sint generate de instalatiile de uscare a dejectiilor de la pasari, folosite pentru obtinerea de ingrasaminte de catre SC Zah Organic. Firma a fost cooptata anul trecut de Avicola pentru rezolvarea problemelor de miros rezultate de la dejectii. Si, din cite spun locuitorii din zona, nu prea a reusit. "Se degaja un abur si in urma lui un miros groaznic. Totul vine de la instalatia de uscare a dejectiilor. Eu locuiesc pe Aleea Stadionului, iar mirosul ajunge pina acolo. Am facut zeci de reclamatii, si nu numai eu, ci si vecinii din zona. Zona caselor are statut de intravilan, se fac locuinte acolo. Doar nu este zona industriala, ca daca era mai intelegeam si nu mai ridicam nimic. Este un miros groaznic, de nu se poate respira. O sa ajungem ca la cuier sa ne pastram masti de gaze", ne-a declarat Avram Stan, un focsanean care locuieste pe strada Aleea Stadionului.


Problema, transata intr-o dezbatere publica


Garda de Mediu a realizat numeroase controale la Avicola si a impus o serie de masuri societatii care produce ingrasamintele organice. Potrivit oamenilor din zona, pe 17 ianuarie ar fi fost un termen impus de inspectorii de mediu pentru revizuirea activitatii si realizarea unor cicloane de linistire la instalatiile Zah Organic. Conducerea Garzii de Mediu se multumeste sa declare ca societatea respectiva este in proces de reorganizare si ca Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea este obligata ca in curind sa organizeze o dezbatere publica. De asemenea, un cuvint de spus in problema mirosurilor il va avea de spus si Autoritatea de Sanatate Publica Vrancea. "Am primit o sesizare cu privire la activitatea Zah Organic. A fost verificata. Zah Organic este in proces de reorganizare, are de intocmit un bilant de mediu. In urma prezentarii documentelor va avea loc o dezbatere publica, unde sint asteptati sa participe cetatenii, dar si cei de la ASP. Conform reglementarilor Legii 98/1994 cu modificarile de la 316/2004, cei de la ASP dau avizul sanitar inclusiv la amplasamente si au in atentie emanarea de mirosuri. Cei de la Avicola au fost sanctionati anul trecut. Garda de Mediu nu are aparatura pentru masurarea mirosurilor, de aceasta parte se ocupa ASP", ne-a declarat Neculai Manea, directorul interimar al Garzii de Mediu Vrancea.


"Traim in zona crepusculara"


Pina se decid institutiile statului in competenta cui intra stabilirea vinovatilor, cei din zona sint condamnati sa respire pe gura sau sa se obisnuiasca cu ideea unui aer poluat. Pina la urma, se pare ca in cartierul de vile care se ridica la marginea cartierului Sud viata nu este tocmai roz. Mirosurile ii fac pe unii sa regrete ca s-au apucat de construit case acolo si sa declare ca, daca ar fi stiut ca aerul de dimineata nu miroase a roua ori lacramioare, ar fi cautat teren in alta parte. Pe de alta parte, primarul Bacinschi a declarat de nenumarate ori ca expansiunea orasului a facut ca locuintele sa fie ridicate foarte aproape de zona abatorului de pasari, explicind faptul ca acest miros este specific societatilor care se ocupa de prelucrarea carnii de pasare. Locuitorii din zona cer insa rezolvarea situatiei si diminuarea mirosurilor. "De anul trecut efectiv miroase groaznic. Mai mult dimineata, pina in orele 16.00. Cind ne-am apucat de construit nu era asa, ca altfel nu mai faceam, ca nu se poate respira. Toti sint indignati, sa faca ceva, sa puna un filtru!", mai spune Avram Stan. Grupul celor indignati recunoaste ca daca mirosurile persista se gindesc sa actioneze in judecata Avicola si Zah Organic. "Traim in zona crepusculara aici. Mirosuri vin si de la rampa de gunoi, si de la Statia de epurare si de la Avicola... Vom ajunge in cazul in care sa ne aliem toti proprietarii, sa angajam un avocat si sa dam in judecata societatea respectiva", ne-a mai spus Avram Stan. La rindul sau, directorul Avicola, Dan Vicol, precizeaza ca societatea Zah Organic lucreaza separat de activitatea de prelucrarea a carnii de pasare. De asemenea, acesta adauga ca pe adresa sa nu au ajuns reclamatii si ca firma sa indeplineste toate normele de mediu. "Noi lucram aici de 30 de ani si avem toate autorizatiile de mediu, indeplinim normele ca altfel nu am fi primit autorizatii. Zah Organic este o firma separata la noi, dejectiile sint procesate de ei. Din cite stiu se lucreaza la niste filtre pentru a imbunatati activitatea. La noi nu se simte nimic din aceste mirosuri de care se vorbeste", ne-a declarat Dan Vicol, directorul SC Avicola SA Focsani. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.