Ultima oră

Tabletele şi sistemul informatic au dat bătăi de cap operatorilor din secţiile de vot

Dana Lepădatu
12 dec 2016 1967 vizualizări
Operatorii din secţiile de vot au avut probleme cu tabletele, nu neapărat din cauza sistemului informatic cat din cauza pregătirii deficitare a operatarilor u pentru predarea tabletelor cu care s-a filmat procesul de vot, dar şi a buletinelor de vot a durat ore bune

Organizare defectuoasă pentru predarea tabletelor folosite pentru a înregistra procesul de numărare a voturilor. Mulţi dintre cei care noaptea trecută au fost operatori în secţiile de vot s-au plans că au fost nevoiţi să stea la coadă ore în şir pentru a putea preda tabletele, în condiţiile în care veneau după zeci de ore nedormite.  “Înfiorător, e tot ce pot spune despre calvarul la care am fost supuşi. Organizarea a lăsat de dorit. Cei care preluau tabletele se mişcau foarte încet, pentru că descărcau după fiecare tabletă înregistrările. Ştiind ceea ce au de făcut poate ar fi trebuit să suplimenteze numărul de angajaţi care să preia tabletele. După 24 de ore nedormite, a trebuit să stăm la o coadă infernală la Balada, unde se preluau tabletele. Erau oameni din tot judeţul veniţi să le predea. Am iesit după mai bine de trei ore de aşteptare, la 5 şi jumătate dimineaţa, iar în urma mea mai erau alte zeci de persoane”, ne-a declarat un operator care s-a regăsit în acestă situaţie. Pentru că la ora în care politicienii desfăceau şampania, cei care au muncit nu doar toată ziua în secţiile de vot, dar şi în cursul nopţii la numărătoarea voturilor, au fost nevoiţi să stea alte ore în picioare, nemancaţi şi obosiţi, pentru a preda tabletele. “Stand acolo m-am gandit la Colectiv şi m-a luat frica. Sincer, mi-a fost frică să nu îmi vină rău mie sau altcuiva.  Vă daţi seama că înăuntru era cald, eram obosiţi cu toţii şi înfometaţi, şi după toate astea a trebuit să mai stăm cateva ore în picioare”, ne-a spus operatorul.  

Pregătirea operatorilor din secţiile de vot a lăsat de dorit

Un alt operator ne-a povestit că probleme au existat şi cu sistemul de citire a cărţilor de identitate şi nu neapărat din cauza sistemului informatic, cat din cauza operatorilor care nu ştiau cum să utilizeze sistemul. Pană şi unii preşedinţi de secţia nu s-au descurcat să completeze procesele verbale la finalul numărătorii voturilor. Iar odată încheiat procesul de vot predarea buletinelor  a durat pentru cei care au ajuns mai tarziu cateva ore bune. La ora trei dimineaţa coada maşinilor care aşteptau să predea buletinele de vot se întindea de la Biroul Vamal Focşani pană la Spitalul Judeţean. Un alt operator a ţinut să transmită autorităţilor că poate ar trebui să se gandească pe viitor să declare a doua zi liberă prin lege pentru cei care stau în secţiile de vot pană noaptea tarziu . “Ar trebui dată lege pentru cei care sunt salariaţi, a doua zi să fie liberă. Pentru că după ce ai stat 24 de ore în secţia de vot, la muncă nu mai dai randament, mai ales ca funcţionar public, unde lucrezi cu publicul”, ne-a declarat o persoană care a lucrat ca operator într-una din secţiile de vot din Focşani. 

Datele s-au încărcat greu în sistem, spune prefectul

Anul acesta, procesul de numărare a voturilor a trebuit filmat cu tableta, iar unele filmări au ţinut chiar şi patru- cinci ore. Toate aceste date au trebuit verificate şi descărcate de operatorii STS chiar în cursul nopţii de duminică spre luni, adică imediat după finalizarea procesului de vot. Angajaţii STS au avut şi surprize cand au trecut la descărcarea tabletelor. “Datele s-au încărcat foarte greu în sistem. În afară de asta, unele tablete nu conţineau nici o filmare, iar alţii au înţeles că trebuie să filmeze fiecare buletin de vot”, ne-a declarat prefectul Sorin Hornea. Cei care au venit cu tabletele goale ar putea ajunge în atenţia procurorilor , deoarece există suspiciunea că nu s-a filmat procesul de numărare a voturilor. Tabletele, în număr de 358, vor ramăne la STS şi vor fi puse la dispoziţia Autorităţii Electorale Permanente pentru alte alegeri. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.