Ultima oră

Voluntariatul, o experienţă unică în folosul semenilor!

Dana Lepădatu
4 dec 2016 1264 vizualizări
Pe 5 decembrie se serbătoreşte Ziua Voluntarilor, a celor care se dedică activităţii de voluntariat pentru un viitor mai bun al întregii societăţi u în Romania activitatea de voluntariat este reglementată prin lege u cu ocazia Zilei Voluntarilor, Crucea Roşie Vrancea îşi sărbătoreşte volutarii dedicaţi misiunii lor

Ziua Internaţională a Voluntarilor oferă, voluntarilor şi organizaţiilor, ocazia de celebra munca în folosul celorlalţi, de a împărtăşi valorile voluntariatului şi de a le promova în cadrul comunităţilor, a organizaţiilor neguvernamentale, a agenţiilor ONU, a autorităţilor guvernamentale sau a sectorului privat. 5 decembrie este o zi dedicată lor, voluntarilor de pretutindeni, dedicaţi misiunii lor, pentru care îşi dăruiesc timpul, talentul, energia, cunoştinţele şi abilităţile, pentru un viitor mai bun al întregii societăţi. Această zi a fost instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite prin Rezoluţia Adunării Generale nr. 40/212 din 17 decembrie 1985, iar anul 2001 a fost proclamat de ONU Anul internaţional al voluntarilor, cu scopul de a promova recunoaşterea eforturilor şi a muncii depuse de voluntari. În 2002, programul de voluntariat al ONU — Voluntarii Naţiunilor Unite (UNV) — împreună cu mai multe organizaţii internaţionale au lansat site-ul www.worldvolunteerweb.org, unul dintre cele mai complete portaluri on-line privind informaţiile despre voluntariat la nivel global, unde de altfel puteţi găsi diverse programe de voluntariat peste tot în lume. În fiecare an, dincolo de mobilizarea a mii de voluntari, programele organizaţiei UNV contribuie la pace şi dezvoltare pledând pentru recunoaşterea şi integrarea  voluntarilor şi a muncii în parteneriat în programele guvernamentale de dezvoltare. Milioane de oameni se implică în fiecare an în acţiuni şi programe de voluntariat.

Voluntariatul, recunoscut în Romania ca experienţă profesională

În România, voluntariatul a devenit cunoscut începând cu anul 1990, când au apărut o serie de organizaţii internaţionale de voluntariat şi la noi în ţară. ONG-urile româneşti au început să implice voluntari locali în activităţile lor, iar în 1997 au apărut şi primele centre de voluntariat. Activitatea de voluntariat în România este reglementată prin Legea nr. 78/2014, care stabileşte că ''statul român recunoaşte valoarea socială a activităţilor de voluntariat ca expresie a cetăţeniei active, a solidarităţii şi responsabilităţii sociale, precum şi valoarea profesională ca expresie a dezvoltării personale, profesionale, interculturale şi lingvistice a persoanelor care desfăşoară aceste activităţi''. Legea menţionează că voluntariatul reprezintă „participarea voluntarului persoană fizică la activităţi de interes public, desfăşurate în folosul altor persoane sau al societăţii, organizate de către persoane juridice de drept public sau de drept privat, fără remuneraţie, individual sau în grup; activitatea de interes public este activitatea desfăşurată în domenii precum: arta şi cultura, sportul şi recreerea, educaţia şi cercetarea, protecţia mediului, sănătatea, asistenţa socială, religia, activismul civic, drepturile omului, ajutorul umanitar şi/sau filantropic, dezvoltarea comunitară, dezvoltarea socială”. Voluntarul este „orice persoană fizică, fără deosebire de rasă, origine etnică, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, care a dobândit capacitate de muncă potrivit legislaţiei în domeniul muncii şi desfăşoară activităţi de voluntariat”, iar beneficiarul activităţii de voluntariat este „persoana fizică, alta decât soţul/soţia şi copiii, sau persoana juridică în folosul căreia se desfăşoară activitatea de voluntariat”.

Voluntariatul, o experienţă unică

Voluntariatul este acea activitate desfăşurată de bunăvoie, în urma unei alegeri şi pe baza unei motivaţii individuale, care nu urmăreşte câştigul financiar, fiind de multe ori desfăşurată prin intermediul unei organizaţii nonprofit sau în cadrul unei iniţiative comunitare, dar şi informal, direct în beneficiul altor persoane sau al comunităţii. Pe plan personal, voluntariatul este o experienţă unică, înseamnă bucuria de a ajuta şi de a fi alături de cei care au nevoie, este o oporunitatea de a face o schimbare şi de a contribui la îmbunătăţirea relaţiilor dintre oameni şi contribuie la creşterea respectului de sine. De Ziua Voluntarilor, să luăm aşadar exemplul plin de altruism al celor care dăruiesc celorlalţi din timpul lor, cu altruism şi fără nici un fel de caştig material, cu rezultate şi beneficii în folosul întregii comunităţi, totul cu un unic scop: un viitor mai bun pentru toţi! (Dana LEPĂDATU)

Crucea Roşie îşi sărbătoreşte voluntarii

Crucea Roşie Vrancea îşi sărbătoreşte voluntarii şi anul acesta, în cadrul celei de-a VI-a ediţii a evenimentului anual "Seara Voluntarului de Cruce Roşie". Cu aceasta ocazie, va fi proiectat, în premiera pentru judeţul Vrancea, filmul "Istoria Binelui", film despre Crucea Roşie Romană şi filialele sale. Cu această ocazie, voluntarii Crucii Roşii activi în anul 2016 vor primi diploma de recunoştinţă "Voluntari, mereu în prima linie a asistenţei umanitare".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.