Ultima oră

Reacția "mireanului" Giorgică Vatră după ce a fost dezbrăcat de haina preoţească!

Silvia Vrînceanu
30 mar 2016 15849 vizualizări
După ce a oficiat o slujbă în sediul unei asociaţii cu profil religios, Consistoriul eparhial de la Buzău a pronunţat caterisirea preotului Giorgică Vatră, ceea ce înseamnă pierderea preoţiei pentru totdeauna, adică excluderea sa din cler. "In momentul de faţă, statutul domnului Vatră în Biserica Ortodoxă Română este cel de credincios mirean", a anunţat Arhiepiscopia. "Pe când niste ruguri în Piata Unirii?", întreabă fostul preot, care are cuvinte dure pentru arhiepiscop după ce acesta a făcut publică o scrisoare în care fratele preot al lui Giorgică Vatră, care slujește la Brăila, se dezice de el

Arhieposcopia Buzăului şi Vrancei a eşuat în încercarea de a aduce pe calea cea dreaptă grupul de credincioşi focşăneni reuniţi în jurul părintelui Giorgică Vatră şi care au decis să îşi instituţionalizeze activitatea în cadrul unui ONG filantropic. Picătura care a umplut paharul amar al acestei dispute care nu face cinste niciuneia dintre părţi pare să fie recenta participare a preotului Vatră la sfinţirea sediului Asociaţiei Creştinilor Ortodocşi ai parohiei Sf. Andrei şi Nectarie din Focsani, în ciuda faptului că acesta fusese oprit de la slujire de către superiorii de la Buzău. Decizia a fost una drastică pentru fostul preot paroh, care a fost dezbrăcat de haina preoţească, iar împotriva sa au fost lansate critici aspre de către un frate preot, de la Brăila, dar şi de către foştii confraţi întru slujire din tot judeţul. 

Preotul Vatră a pierdut dreptul de a săvârşi lucrări sfinte

Centrul Eparhial de la Buzău a anunţat marţi “cu mâhnire” că a eşuat în încercarea de a păstra unitatea bisericească şi a abandonat astfel “gruparea schismatică apărută în interiorul comunităţii de credincioşi ai Parohiei Sfântul Andrei şi Sfântul Nectarie din Focşani". “Grupul de răzvrătiţi”, cum îi numeşte Arhiepiscopia, s-a revoltat începând din luna septembrie 2014 faţă de încercara arhiepiscopului Ciprian Spiridon de a-l îndepărta din parohie pe părintele Giorgică Vatră, cel care a ctitorit biserica din cartierul Bahne alături de un grup de credincioşi. Restul a fost o luptă care a coborât până în stradă şi care a ajuns până la ameninţări, calomnii şi chiar agresiuni între preoţi în lăcaşul de cult. Pe fondul acestor dispute, preotul Vatră a fost caterisit. “Numitul Vatră Giorgică a fost depus (destituit) din slujirea clericală şi, potrivit Hotărârii definitive nr. 4/09.12.2015 a Consistoriului mitropolitan, aprobată de Patriarhul României, în data de 21.12.2015, acesta a pierdut dreptul de a săvârşi lucrări sfinte, de a purta ţinuta preoţească şi de a se împărtăşi în altar, împreună cu alţi preoţi. Cu toate acestea, sus-numitul putea fi reabilitat de către Chiriarhul locului, după o anumită perioadă de timp, dacă ar fi făcut dovada îndreptării, prin pocăinţă sinceră, confirmată de preotul duhovnic şi de alţi clerici din Protoieria Focşani II. Din nefericire, Vatră Giorgică, ignorând cu bună ştiinţă prevederile sentinţei consistoriale definitive, a oficiat mai multe slujbe religioase, în sediul Asociaţiei mai sus menţionate din Strada Panduri nr. 8, municipiul Focşani, motiv pentru care Consistoriul eparhial, în şedinţa sa din 22 martie 2016, a pronunţat caterisirea lui, ceea ce înseamnă pierderea preoţiei pentru totdeauna, adică excluderea sa din cler; în momentul de faţă, statutul domnului Vatră în Biserica Ortodoxă Română este cel de credincios mirean", se arată în anunţul Arhiepicopiei. 

Lupta Arhiepiscopiei continuă cu colaboratorii fostului preot

Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei nu o trece cu vedere nici pe Nela Panaite, principal colaboratoare a părintelui Vatră. “Recurgând la o înşelăciune, Nela Panaite, fostă enoriaşă a Parohiei Sfântul Andrei din Focşani – exclusă din Biserica Ortodoxă Română, prin Hotărârea Permanenţei Consiliului Eparhial nr. 2576/08.05.2015, confirmată, ulterior, de Hotărârea Sfântului Sinod nr. 5682/10.06.2015 – a înfiinţat o asociaţie cu scopuri caritabile, înregistrată la Judecătoria Focşani, în baza Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, dar care, în realitate, urmăreşte desfăşurarea unor activităţi religioase, asigurate de fostul preot Vatră Giorgică, într-un fost spaţiu comercial, de la parterul unui bloc de locuinţe, amenajat, în mod ilegal, ca locaş de cult”, arată Arhiepiscopia. Mai mult, Arhiepiscopia a contestat la Judecătoria Focşani înfiinţarea Asociaţiei, “cu referire la abuzul preşedintei acesteia, Nela Panaite, care, deşi nu mai face parte din Biserica Ortodoxă, şi-a permis să folosească în titulatura asociaţiei sintagma „creştini ortodocşi“, fără aprobarea autorităţii bisericeşti competente, respectiv a Centrului Eparhial”. Mai mult decât atât, împotriva fostului preot Vatră a fost depusă plângere penală, întrucât acesta ar fi încălcat art. 348 din Noul Cod Penal, care interzice exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activităţi, după cum a informat Arhiepiscopia, care pare să ducă o luptă "pe viaţă şi pe moarte" cu aceşti credinioşi. Pentru a-l arăta cu degetul pe fostul paroh, Arhiepiscopia dă publicităţii chiar o scrisoare olografă a fratelui acestuia, Costel Vatră din Brăila, depusă la dosarul cauzei, care arată cum a afectat tot acest scandal viaţa familiei în ultimii doi ani. Departe de a lămuri situaţia, scrisoarea arată de fapt armele de luptă ale BOR cu preoţii care îndrăznesc să se răzvrătească împotriva "stăpânirii". Potrivit unor surse locale, un alt frate al părintelui Vatră, care slujea într-o comună din apropiere de Focşani, la Boloteşti, a fost nevoit să se retragă la pensie, tot pe fondul acestui scandal. 

Iată mărturia preotului Vatră Costel din Brăila, despre fratele său, Vatră Giorgică, din Focșani.

 

Reacţia "mireanului" Vatră: "Ciprian Spiridon, Dumnezeu de la Buzău"

Faţă de aceste comunicări, încolţit şi de Biserică şi de Familie, fostul preot paroh Vatră a postat pe Facebook  ieri dimineaţă “episodul I” dintr-un mesaj aproape disperat intitulat “Întrebari pentru IPS Ciprian Câmpineanul”. “Aveţi drept de autor pe cuvântul ortodox?

Aveţi drept de autor pe numele sfinţilor?

Cum puteti evalua harul meu?

Dar pe al dumneavoastră?

Nu sunteţi jenant să apelaţi la şantaj fata de fraţii mei spre a mă discredita?

I-aţi trimis textul fratelui meu spre semnare? Cu ce l-aţi amenintat?

Santajist vă ştiu de la părintele Pasăre.

Dar dosarul meu penal e mic faţă de al dumneavoastră legat de primire de foloase necuvenite (se numeste simonie in limbaj bisericesc).

V-am trimis avertisment să nu mai pomeniţi numele meu în public. 

Sunteţi Dumnezeu de la Buzău?”

Pe când niste ruguri in Piata Unirii? (episodul 1)"

De asemenea, fostul preot paroh a dat publicităţii mai multe înregistrări audio care, în opinia sa, probează că Arhiepiscopia doar a mimat o încercare de împăcare. Mai mult, acesta crede că decizia luată împotriva sa este ilegală şi face declaraţii destul de îndrăzneţe pentru situaţia delicată în care se află. "Caterisirea mea este necanonică şi nestatutară. Exprimă un adevăr fundamental: cine nu poate ierta este un antihrist. Dacă pedepsesti fără vină cum te numeşti? Ciprian Spiridon. Cum poti pedepsi un preot ce nu e sub ascultarea ta? E simplu. Cu tupeu. Ca Ciprian Spiridon, Dumnezeu de la Buzău", a fost reacţia preotului Vatră, postată pe contul său de Facebook în cursul serii de ieri.

Scandalul se internaţionalizează

Una peste alta, scandalul, în loc să se potolească, pare să se amplifice, chiar acum în perioada prmergătoare Sfintelor Paşti, fiind dat spre cercetare autorităţilor judiciare ale statului român. În paralel, după ce au pierdut procesul la Curtea de Apel Galaţi, credinioşii spun că vor exercita dreptul de apel şi pe cale bisericească şi vor cere protecţia Patriarhului Ecumenic, solicitând ca situaţia lor să fie discutată la Sinodul Ecumenic Ortodox care va avea loc în Grecia în iunie 2016. Patriarhia Ecumenică de Constantinopol constituie în mod simbolic cea mai înaltă autoritate canonică a lumii creştin-ortodoxe. Patriarhul de Constantinopol este considerat ca fiind "primus inter pares" (primul între egali) în raport cu ceilalţi patriarhi creştin-ortodocşi. Din 1991 şi până în prezent patriarh de Constantinopol este Bartolomeu I, conform tradiţiei cel de-al 270-lea titular al scaunului episcopal din Constantinopol. (Silvia Vrînceanu)

Ultima oră: Ieri după amiază, în urma unei şedinţe la care au participat conducătorii celor trei protoierii din Vrancea, Protoieria Focşani I (preot protoiereu Mirel Bran), Protoieria Focşani II (preot protoiereu Oscar Frunză) şi Protoieria Panciu (preot protoiereu Vasile Dabija), urma să fie dat publicităţii un "Punct de vedere cu privire la fenomenul schismatic din cuprinsul Parohiei „Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Focşani", semnat de Preoţii ortodocşi din cuprinsul celor trei protoierii. Scrisoarea îl critică aspru pe fostul slujitor Giorgică Vatră. 

Întreaga comunicare a Arhiepiscopiei poate fi citită AICI


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 27

Adaugă comentariu
Pentru fostul preot Vatra, acum 2496 zile, 16 ore, 13 minute, 54 secunde
Draga Vatra,pentru neputincioaasa mea credinta in Dumnezeu si pentru dragostea mea mica fata de oameni iti scriu draga Vatra tie expres si tuturor fostilor preoti care ati facut la fel. Vatra cand nu citeste integral
Pentru mireanul Vatra, acum 2496 zile, 16 ore, 43 minute, 35 secunde
Fereasca Dumnezeu!Sa ne rugam toti pt acest om.Draga Vatra tu il dai in judecata pe Dumnezeu?Trezeste te!Cum sa spui ca poti folosi cuvinte sfinte ca sa faci ONG.Doamne Fereste!Dar tu stii ca te citeste integral
Pentru fostul preot Vatra, acum 2496 zile, 17 ore, 24 minute, 7 secunde
Oameni buni aici nu este de joaca!Nu mai vorbiti urat!Acest om intr adevar a cazut,a fost ispitit si a cazut.Multi vorbesc despre taxe in Biserica,despre bani etc.Asta este treaba voastra ?Nici treaba citeste integral
boulaule, acum 2499 zile, 17 ore, 52 minute, 57 secunde
Tu ma asta cu decalogul curiozitatii esti un mare ***, plavan, care nu sti nimicsi cu cate greutati un preot face o biserica.
Răspuns pentru un buhai, acum 2499 zile, 10 ore, 31 minute, 21 secunde
Degeaba il pupi tu in cur pe guru care ii arde lui Neluta curu ca sunt popi care au facut si cate 3 biserici si nu se mai **** pe ei. Stai parcat ca nu a facut-o pe moaca si nici cu banii ma-sii. Il citeste integral
Aln, acum 2499 zile, 20 ore, 26 minute, 5 secunde
Sunt din lumea preotilor si va spun ca Ciprian=Drac. Nu stiti ce face asta preotilor!!!! Sa iarda in flacarile iadului!!
iulia, acum 2499 zile, 54 secunde
Pacat ca episcopul Ciprian a ajuns pana la a sadi discordie in familia preotului. Daca fratele nu era preot, era pus in situatie de a face acea marturie?. Cine stie cu ce a fost santajat. Ma citeste integral
Incredibil dar adevarat, acum 2499 zile, 9 minute, 43 secunde
Cine a ajuns sa dea lecții de moralitate vrancenilor ??? Cine a ajuns sa facă ordine in biserica ??? Ne la panaite ??? Dar nu stie toata lumea cine este aceasta pipita ieftine de moravuri usoare citeste integral
, acum 2499 zile, 43 minute, 16 secunde
Ce nemernici sunt acesti lingai care o amesteca pe mama parintelui în comentarii.
Din pacate, acum 2500 zile, 6 minute, 20 secunde
Când puta e mai dulce ca tata aici se ajunge. La picioarele gurului se închină prostimea si Neluta care o mănâncă ....
Mama, doar mama.... poate intelege, acum 2500 zile, 1 ora, 52 minute, 47 secunde
Din pamant, unde indurerata am intrat din cauza neascultarii fiului meu Vatra Giorgica, a nesupunerii sotiei acestuia VATRA DORINA care s-a imprietenit cu aceasta individa nela panaite, lacoma dupa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.