Ultima oră

Video si foto!!! Protestul „păţiţilor” din spital. Protestul pentru „Paki” este de fapt un protest pentru viaţă!

Dana Lepădatu
23 feb 2016 8060 vizualizări
Peste 100 de tineri şi-au dat întalnire marţi seară în Piaţa Unirii din Focşani pentru a-l comemora pe prietenul lor Adrian Paşcu, zis „Paki”, dar şi pentru a protesta împotriva sistemului medical. Manifestanţii au mers cu lumănări aprinse pană la Spitalul Judeţean, unde au depus lumanări în locul în care Adrian şi-a petrecut ultimele clipe din viaţă. Ca niciodată, Spitalul a transmis un scurt mesaj de condoleanţe familiei îndoliate. Seria protestelor împotriva sistemului medical nu se opreşte aici, promit manifestanţii.

Peste 100 de tineri s-au adunat marţi seară în Piaţa Unirii din Focşani pentru a-l comemora pe Adrian Paşcu, zis „Paki”, tânărul decedat  în urma accidentului de pe drumul Surăii, dar şi pentru a-şi afirma dreptul la servicii medicale mai bune şi la un tratament decent în spitale. Într-un cuvânt, dreptul la VIAȚĂ! Mişcarea de protest, anunţată pe reţelele de socializare sub numele “Vrancea iese în stradă! Vrem dreptate pentru Paki, vrem dreptate pentru noi!”, a reuşit să strangă în jur de 100 de persoane, un număr impresionant pentru un oraş amorţit civic cum este Focşaniul. Mulţi dintre cei prezenţi erau prieteni de-ai lui Adrian, cunoscuţi sau pur şi simplu oameni atinşi de tragismul poveştii tanărului de numai 26 de ani care s-a stins săptămana trecută în Spitalul Judeţean din Focşani. Prietenii lui Paki cred că acesta ar fi avut, poate, șansa să scape cu viață dacă ar fi fost transferat imediat cu o ambulanță aeriană către un spital mare din Capitală, iar personalul ar fi comunicat familiei căt de gravă era, de fapt, starea lui.

Cetăţenii reclamă sistemul şpăgii şi indiferenţa medicilor


Suntem aici pentru sistemul sanitar care în Romania e jalnic. Pentru că murim cu zile şi nu face nimeni nimic. Pentru că la noi în Romania totul e pe bani”, este mărturia unei femei prezentă la miting pentru a susţine dreptul la viaţă pentru ea şi pentru persoanele dragi. „Doar ştiu să ia bani şi nimic mai mult. Te duci în spital să te tratezi şi ce fac asistentele? Să bage cat mai mult în buzunar. Mama mea este operată de varice. Mai mult am dat pe asistente să-i facă o injecţie decat la doctor pentru operaţie. Pentru ce? Nu plătim sănătatea? Asta e la noi în Romania!”, şi-a strigat oful o altă femeie femeie „păţită” în spital. „Asta se întamplă în fiecare zi. N-a murit o persoană, n-au murit două, au fost atatea cazuri şi în fiecare zi mass-media prezintă o grămadă de cazuri. Dar nu se mişcă nici un pai. Pe mine asta mă revoltă. De ce în străinătate esti tratat şi acolo nu se face discriminare? Te-ai dus la o urgenţă şi te tratează”, a spus o doamnă între două varste venită să susţină demersul tinerilor prezenţi în piaţă. Cat despre cazul lui Adrian, opinia a fost aproape generală: „A fost tratat cu indiferenţă”.

Lumanări la UPU pentru Adrian

Protestul anunţat pentru orele 18.00 a luat o turnură neobişnuită atunci cand o parte dintre apropiaţii lui Adrian şi-au manifestat dorinţa de a merge la Spitalul Judeţean pentru a ăsa o candelă în locul în care Paki şi-a petrecut ultimele ore din viaţă. În scurt timp aproape toți s-au încolonat pentru a pleca spre Spital. Jandarmii prezenţi le-au impus manifestanţilor să folosească doar trotuarele pentru deplasare și să nu pătrundă în incinta spitalului „pentru a nu perturba activitatea instituţiei”. Manifestanţii au fost permanent escortaţi de jandarmi, deşi nu a fost nevoie de intervenţia acestora. Problemele au apărut însă în momentul în care cortegiul a ajuns în apropierea spitalului, iar participanţii au fost somaţi de jandarmi să treacă pe partea cealaltă a străzii, vis-a-vis de spital. Manifetanţii pentru viaţă au refuzat şi şi-au continuat drumul către spital. La poartă au fost „întampinaţi” de alţi jandarmi, precum şi de personalul de securitate de la spital, care nu au permis accesul în curte. Insistența manifestanţilor a învins „regulamentul de ordine interioară” şi, în cele din urmă, cu permisiunea managerului Constantin Mandrilă, prietenii lui Paki au fost lăsaţi în curte, în faţa Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU), unde au lăsat lumanări şi fotografii cu prietenul decedat.  Prin vocea purtătorului de cuvant, Alina Cosma, Spitalul a transmis un mesaj de condoleanţe familei: „Suntem alături de familia îndoliată şi este omenesc să empatizăm cu cei care îl comemorează pe tanărul decedat”

Familia va face demersuri pentru aflarea adevărului

Părinţii tanărului decedat erau aşteptaţi să sosească în piaţă, dar de teama expunerii media s-au retras în ultimul moment. „E greu pentru ei să discute cu presa, vă daţi seama, e copilul lor pe care l-au îngropat acum căteva zile”, s-a exprimat un unchi al lui Adrian prezent la protest. Potrivit rudelor lui Adrian Paşcu, familia a luat legătura cu un avocat care să-i consilieze din punct de vedere juridic. Soţia unuia dintre fraţii lui Adrian ne-a declarat că rudele sunt copleşite de solidaritatea prietenilor lui Paki care au stat cu el pană în ultima clipă şi care au adus cazul în atenţia presei. „Fraţii, familia lui, nu sunt în stare să vorbească deocamdată cu nimeni, e prea devreme, suferinţa e mult prea mare. Noi vom încerca pe căi legale să îi facem dreptate şi sper să reuşim să schimbăm ceva”, ne-a spus Andreea. Referitor la succesiunea evenimentelor din ziua în care Adrian a murit, senzaţia este aceea că tanărul a murit cu zile: “Suntem mult prea afectaţi de ceea ce s-a întâmplat. Noi ştim doar că medicii au zis că nu are nimic grav, să stăm liniştiţi că nu are nimic la cap, în afară de ceea ce se vede şi fractura la picior. Să mai aşteptăm două ore. Nu ne-au lăsat să îl luăm cu elicopterul la Bucureşti, iar după două ore au zis că situaţia s-a înrăutăţit. După operaţie ne-au informat că situaţia lui este foarte fragilă şi nu îi dau şanse. Când mama a întrebat de ce ne zice abia acum că nu mai sunt şanse, unul dintre medici i-a spus: nu vă certaţi cu mine! Mergeţi în altă parte! Eu am făcut tot ce am putut să vă ţin copilul în viaţă”, ne-a povestit Andreea Paşcu.

Protest fără culoare politică 

Focşăneanca Oana Bratu, cea care a avut ideea organizării protestului, se declară o „păţită” în spital, tatăl ei, bolnav de cancer, fiind recent victima neajunsurilor din spitalul condus de Constantin Mîndrilă. Fiind membră în organizaţia de tineret a PNL, ea a fost acuzată că ar dori politizarea aceste tragedii. Tanăra afirmă că nu a dorit decat să tragă un semnal de alarmă asupra disfuncţionalităţilor din sistemul sanitar romanesc în general şi a celor din Spitalul Judeţean din Focşani în particular. „Prin acest protest mi-am dorit să mobilizez cat mai multă lume care are acelaşi punct de vedere ca şi al meu şi a celor care au adus acuzaţii spitalului, pentru a ne spune public doleanţele şi a găsi  oarecum o rezolvare pentru acestea. Condiţiile din spital sunt dezastruoase, tratamentul personalului lasă foarte mult de dorit, iar aceste probleme consider că ar trebui rezolvate”, ne-a spus Oana Bratu, care a adăugat că nu s-a strigat împotriva cuiva anume. Cu toate acestea, mitingul nu a fost lipsit de prezenţa unor figuri politice din tabăra liberală, printre care şi Cristian Bălosu, co-preşedinte PNL Vrancea. Acesta a ales însă să se retragă rapid, simţind probabil că nu este loc pentru altceva la acest miting. 

Sistemul sanitar ar trebui schimbat din rădăcini


Aşa cum reiese din multele mesaje postate în mediul on-line şi nu numai, cetăţenii sunt nemulţumiţi cel mai mult de lipsa de comunicare din spital şi de indiferenţa cu care sunt trataţi de către personalul medical. Pentru că, spun ei, „lipsa medicamentelor se poate combate cu bani din propriul buzunar, dar lipsa omeniei nu o poţi cumpăra cu bani”. Apropiaţi ai familiei ne-au declarat că în zilele următoare vor încerca să obţină autorizaţie pentru un protest organizat, în care să poată să îşi spună şi cu voce tare nemulţumirile faţă de sistemul medical şi pentru a susţine dreptul fiecăruia la viaţă. Încă de luni seară, Spitalul Judeţean a dispus o anchetă care să stabilească dacă a existat culpă din punct de vedere administrativ, iar marţi s-a autosesizat şi Colegiul Medicilor din Vrancea care va stabili o comisie care să analizeze traseul medical al lui Adrian Paşcu. Reamintim că Adrian Pascu, de numai 26 de ani, a fost miercuri după-amiază victima unui grav accident rutier în urma căruia a ajuns la Spitalul Judeţean, unde a murit după circa 10 ore de agonie. (Dana LEPĂDATU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
Constanta, acum 2982 zile, 22 ore, 58 minute
Are perfecta dreptate PACIENT. Acum ceva timp am ajuns la URGENTE de la o intepatura de albina ( in soc anafilactic.) Eram umflata din cap pana in picioare, cu pete rosii pe tot corpul , cu dureri de citeste integral
@Haus, acum 2983 zile, 6 ore, 11 minute, 29 secunde
Nene Haus, nu baga coada politicului in problema asta. Adevarul este ca spitalul judetean este periculos, iar cadrele medicale sunt depasite. Mi s-a intamplat si mie sa fiu tratat cu fundul pe la citeste integral
pacient, acum 2983 zile, 7 ore, 58 minute, 53 secunde
Mai este la UPU la primiri asistenta pregatita de petrecere doar rochia de seara ii lipsesrte , coafata si machiata cu albastru , rujata care sta cu oglinda pe masa si mananca intr-una prajituri, citeste integral
Alex, acum 2983 zile, 20 ore, 50 minute, 18 secunde
Dr. Haus si Vest, doi cerberi ai infernului medical vrancean care induc idea unui protest dirijat politic.Bai tampitilor, voi nu intelegeti ca oamenii sunt impinsi de durere si disperare?!Ca s-au citeste integral
, acum 2983 zile, 20 ore, 54 minute, 11 secunde
Pacat de cele intamplate , este strigator la cer despre reactia cadrelor medicale in momentul cand ajungi la urgenta , indiferent cati vor trai sau muri nu se va lua nici o masura, este jenant sa citeste integral
Dr. Haus, acum 2983 zile, 22 ore, 16 minute, 12 secunde
Ca de obicei, romanii se pricep la toate. Pe langa fotbal, politica si femeii, mai nou, ne pricepem si la medicina. Cu atatia doctori de urgenta si specialisti carora, onor ziarul le-a luat interviu, citeste integral
Pacientul2, acum 2982 zile, 20 ore, 45 minute, 59 secunde
Sunt medici de mare calitate in Spital dar, f.f. putini totusi vin cu intrebarea de ce ne trimit la o firma privata de imagistica cind acesta TREBUIE sa-l aiba CT. si RMN ???
luminita, acum 2983 zile, 5 ore, 22 minute, 55 secunde
Cum vi se pare sa ai hemoglobina 6,5, sa ajungi la UPU cu salvarea, sa ti se administreze o perfuzie si sa-ti dea drumul acasa?
irina, acum 2983 zile, 11 ore, 39 minute, 1 secunda
Cred ca nu s-a inteles de ce au iesit oamenii in strada. Se vorbeste de OMENIE, in primul rand. Doctorii au depus un juramant si stiau pentru cat muncesc. A te duce la UPU si sa vezi ca nu se uita la citeste integral
Maria, acum 2983 zile, 16 ore, 40 minute, 46 secunde
Mi se pare penibil ca în sec. XXI să veniți cu o asemenea replică:"P.S. Ceea ce mi se pare ciudat este ca raportul vietilor salvate depaseste cu mult pe cele pierdute in Spitalul Judetean. Si citeste integral
Fuck Dr.Haus, acum 2983 zile, 19 ore, 55 minute, 24 secunde
Cati tineri trebuie sa astepte intinsi cu orele pe targa pe la urgente??? Cati bolnavi trebuie sa mai moara de nepasarea sistemului sau cati ies pe portile spitaluilui mai daramati decat intra citeste integral
claudia, acum 2983 zile, 20 ore, 19 minute, 18 secunde
Dr Haus ...sunt curioasa daca ati mai fi scris ceea ce ati scris daca ati fi trecut prin asa o situatie...Multi dintre participantii la protest au trecut....Stiti ce inseamna sa va duceti cu omul citeste integral
Vest, acum 2984 zile, 2 minute, 11 secunde
Asa informativ pentru manifestanti, nu doar in "Romania totul e pe bani" ci si in strainatate totul e pe bani. Diferenta dintre Romania si strainatate este ca in strainatate banii citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.