Ultima oră

Vrâncenii cer, printr-o petiţie, renovarea staţiunii Soveja

Mihaela Vlădescu
21 feb 2016 12532 vizualizări
Localitatea, considerată, încă, drept cea mai ozonată staţiune din Europa, este cunoscută atât pentru istoria sa, dar şi pentru tradiţiile păstrate cu îndârjire de către localnici. Din păcate, în ultimii 20 de ani zona a fost ocolită de investiţii din pricina dezinteresului autorităţilor.

Vrâncenii solicită autorităţilor, prin intermediul unei petiţii publice, reabilitarea staţiunii Soveja din munţii Vrancei."În inima Carpaţilor de Curbură, la 80 de kilometri de Focşani, se află staţiunea Soveja. Este unul dintre multele locuri superbe din România care n-au avut o soartă prea bună în deceniile de după căderea comunismului. Deşi este recunoscută drept cea mai ozonată staţiune din Europa, doar ruinele hotelurilor abandonate şi degradate mai amintesc de frumuseţea de altă dată a fostei Perle a Vrancei. Din fericire, natura mirifică ce o înconjoară o mai poate salva", se arată în petiţia iniţiată de Cristina Rusu. "Cunosc staţiunea din vremurile ei bune şi mă doare că acum nu mai poţi nici măcar vizita staţiunea", arată unul dintre semnatarii petiţiei. Staţiunea Soveja este unul dintre locurile minunate pe care le are România dar care nu au avut o soartă bună în deceniile de după căderea comunismului. Cu toate că este recunoscută, încă, drept cea mai ozonată staţiune din Europa, doar ruinele hotelurilor abandonate şi degradate mai amintesc de frumuseţea de altă dată a fostei Perle a Vrancei. Peisajele mirifice, efectele miraculoase ale aerului curat, de munte, şi ale izvoarelor minerale care atrăgeau cândva turiştii nu sunt totul în zonă. Localitatea este una istorică, în primul Război Mondial mii de soldaţi dându-şi aici ultima suflare. De altfel, în localitate există un Mausoleu al Eroilor din Primul Război Mondial unde sunt adăpostite osemintele a peste 11.000 de oameni căzuţi nu doar români ci şi nemţi şi unguri. 

Turism în agonie

În zilele noastre, însă, doar lacătele ruginite atârnă de ceea ce era odată această staţiune.Clădirile sunt în ruină, iar lacătul ruginit de la uşi arată că vremurile în care locul era plin de turişti a trecut demult. Pe vremuri, hotelul Zboina avea cele mai moderne dotări din regiune: sală de tratamente balneoclimaterice prin izvoarele de apă minerală, bar, restaurant, sală de sport, bowling, terenuri de tenis, fotbal, club şi discotecă. La jumătatea anului 2014 speranţele încolţeau în sufletele vrâncenilor, după ce Consiliul Judeţean Vrancea a aprobat printr-o hotărâre ca şi terenul de sub clădirile lăsate în paragină să fie dat în folosinţă Sind Romania pentru a putea face investiţii la Soveja. Nimic însă nu s-a întâmplat. Cei care doresc renovarea vechii staţiuni pot semna petiţia iniţiată de Cristina Rusu accesând http://www.petitieonline.com/restaurarea_statiunii_soveja_cea_mai_ozonata_statiune_din_europa. (M. VLĂDESCU) 



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
celmare ionel, acum 2992 zile, 4 ore, 36 minute, 9 secunde
Sa-I intrebam pe dnul nicu ciolan de ce a ajuns acesta statiun in paragina
Soveja, acum 2991 zile, 23 ore, 46 minute, 29 secunde
Prietene,nu te mai folosii de numele altora doar pentru ca tu esti un las. Daca tot o faci pe grozavul macar recunoaste cine esti si mai bine nu mai comenta aiurea. Fraiere!
lot, acum 2992 zile, 18 ore, 37 minute, 41 secunde
Am înțeles că această stațiune a fost cumpărată de mama lui OPRISAN, Dna Voight... cu bani transpirați din munca de croitoreasa. Sper sa acționeze Divinitatea sa rezolve probleme Vrancei!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.