Video!!! Cine este soprana din Focşani care va cânta la Sanremo!
Încă un motiv de mândrie pentru Focşani vine din Italia, acolo unde au plecat mii şi mii de vrânceni în ultimii 20 de ani. Tânăra soprană Gabriela Băncilă, născută în oraşul nostru în urmă cu 23 de ani, dar care trăieşte în Italia de 11 ani, va cânta anul acesta ca invitat special pe scena renumitului festival de muzică italiană "Sanremo Giovani". Acesta este un renumit concurs pentru talentele din Italia, care are loc începând cu 1984. Tot la Sanremo va performa pe 11 februarie şi vrânceanul Ionuţ Ungureanu, de la trupa Provincialii, însă acesta va evolua în cadrul concursului Sanremo Music Award, un eveniment diferit, găzduit tot de renumitul oraş de pe Riviera italiană. Acompaniată de maestrul său, Giovanni Meozzi, tânăra soprană Gabriela Băncilă va putea fi ascultată vineri, în Piazza Eroi, în deschiderea evenimentului, iar sâmbătă, pe 12 februarie, la gala de premiere, ocazie cu care se va acorda şi trofeul "Microfonul de aur". Jurnaliştii din Italia spun că Gabriela Băncilă are o voce deosebită, ea fiind la un moment dat comparată cu Maria Callas. ”O mio bambino caro” de Giacomo Puccini, ”Oscar-Saper vorreste di che si veste” de Giuseppe Verdi şi ”Non ti scordar di me” de Ernesto de Curtis sunt cele trei arii pe care soprana le va interpreta pe scena festivalului. Ea va fi acompaniată de cel care a descoperit-o, a pregătit-o şi s-a ocupat constant de cariera sa în ultimii ani. Este vorba despre profesorul Giovanni Meozzi, cel care cu ceva ani în urmă îl descoperea pe binecunoscutul de acum Andrea Bocelli, după cum scriu ziarele de limba română din Italia. Maestrul a declarat anul trecut că are mare încredere în calităţile vocale ale tinerei. Gabriela Băncilă studiază acum la Academia de muzică din Pisa.
"Îmi place şi muzica populară, dar opera este marea mea pasiune"
Când am stat de vorbă cu ea, Gabriela îşi alegea rochiile pe care le va purta în cele două seri şi ne-a vorbit cu drag despre pasiunea sa pentru muzică. A plecat din ţară hotărâtă să o ia pe urmele Mariei Dragomiroiu, însă ajunsă în ţara muzicii clasice, a compozitorilor baroci, a simfoniei şi sonatelor, şi-a dat seama că poate şi vrea mai mult. Gabriela Băncilă a locuit în Focşani până la vârsta de 6 ani, după care s-a mutat la Brăila, unde a studiat la Şcoala Populară de Artă şi a performat în "Ansamblul Muguraşul" de la Palatul Copiilor. "Profesorii m-au încurajat necondiţionat. Eram nelipsită de la serbările care se făceau în cadrul şcolii, cântam mereu chiar şi pe coridor. Chiar dacă prima mea dragoste este şi va rămâne muzica populară, opera este o mare pasiune, un domeniu în care vreau să performez. La Teatrul "Maria Filotti" din Brăila am văzut pentru prima dată un concert susţinut de Mariana Nicolesco. Aveam 11 ani şi, bineînţeles, l-am privit pe monitoare, din afara teatrului, pentru că nu am avut bani de bilet. Atunci am realizat că acesta este genul de muzică care mă reprezintă", ne-a relatat Gabriela. La 12 ani spune că a venit în Italia, urmându-şi părinţii. "Îmi doream cu ardoare să cânt muzica populară, dar în Italia era imposibil să mă pregătesc pentru asta. La câteva luni l-am descoperit pe Maestrul Giovanni Meozzi, primul maestru al lui Andrea Bocelli. A fost ceva întâmplător. Eu făceam vocalize şi nu reuşeam să ajung la nota SI central. M-am enervat şi mi-a ieşit o notă în "tessitura de soprana", cum se zice în italiană, sunetul direct "din cap", iar în acel moment Maestrul mi-a zis să mai încerc o dată, apoi mi-a pupat mâna şi mi-a zis că sunt născută pentru operă. "Tu trebuie să studiezi, eşti o soprană puciniană (adică am timbrul format pentru ariile lui Puccini), tu eşti micuţa Callas", asta mi-a spus când aveam aproape 16 ani. În 2009, m-am înscris la Academia "Stefano Stratta" din Pisa, cu note maxime la examen şi cu bursă de studiu", ne-a mai relatat Gabriela.
Pauză de ... muzică populară
În ciuda încurajărilor venite din partea unui profesionist al muzicii clasice italiene, Gabriela a făcut o pauză de doi ani în care s-a dedicat muzicii populare. Poate şi pentru faptul că aşa se câştiga mai uşor bani într-o ţară în care trăiesc peste 2 milioane de români. "În 2010, la 16 ani, visul meu cu care am plecat din România s-a îndeplinit şi am început să cânt muzică populară în spectacole organizate pentru români, multumită mentorului meu Ştefan Stănăşel. Am evoluat alături de nume mari ale muzicii populare din România, precum Maria Ciobanu, Ionuţ Dolănescu, Ştefania Rareş, Sofia Vicoveanca, Dumitru Fărcaş, Dinu Iancu Sălăjanu. În octombrie 2011 am câştigat marele premiu la Festivalul "Tinere Talente", organizat pe teritoriul Italiei, la Milano, dar şi alte premii, iar asta m-a încurajat să continui. Cu toate acestea, nu am încetat să mă pregătesc pentru operă", ne-a mai povestit tânăra. Gabriela spune că îşi dorea mult să performeze pe scena festivalului de la Sanremo, însă avea nevoie de pregătire intensă dar şi de o carte de vizită. "În acest an mi-a venit rândul!", ne-a mai spus ea, plină de speranţă. Gabriela Băncilă speră să aibă o evoluţie bună, iar interpretarea să-i dea avânt în carieră şi să fie invitata marilor teatre italiene. Ea îşi doreşte să calce pe urmele divei muzicii clasice, vrânceanca Angela Gheorghiu, pe care o admiră enorm. Până atunci însă se întreţine cântând muzică populară pe la diverite evenimente ale românilor din Peninsulă. Succes, Gabriela! (Silvia VRÎNCEANU)