Ultima oră

Jurnalismul de șantaj nu se predă. Șantajiști de presă, reținuți de Poliție la Buzău

Silvia Vrînceanu
17 oct 2015 2085 vizualizări
Întreaga echipă de redacție a săptămânalului „Atac de Buzău”, publicație care apare de un an în județul Buzău, a fost reținută de poliție sâmbătă dimineața în cadrul unei anchete ce vizează implicarea în ceea ce presa locală descrie ca fiind o rețea de așa zis jurnaliști specializați în șantaj prin presă.

Florin Ionuț Paraschivescu, directorul săptămânalului „Atac de Buzău”, Oana Galanton, partenera sa de de viață, responsabilă cu publicitatea, și Doru Iuga, fost director al postului OTV, în prezent redactor și fotoreporter al publicației buzoiene, au fost reținuți de poliție în urma unui flagrant organizat vineri seara, urmând să fie prezentați instanței de judecată cu propunere de arestare sub acuzația de șantaj.  Cei trei sunt bănuiți că, începând cu toamna anului trecut, ar fi șantajat mai multe persoane din Buzău cărora le-ar fi solicitat remiterea a diferite sume de bani, a unui autoturism, precum și obținerea de foloase personale. Paginile ziarului intrat în atenția polițieisunt pline de atacuri la persoană și invective. 

Ce spune Poliția

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratul Județean de Poliție Buzău, lucrători ai I.P.J. Buzău şi I.P.J. Argeş au efectuat pe 16 octombrie cinci percheziţii domiciliare în municipiile Buzău, Bucureşti şi Piteşti, la locuinţele celor trei persoane bănuite de șantaj, de unde au fost ridicate terminale de telefonie mobilă cu cartele SIM, laptopuri, unităţi centrale și înscrisuri cu valoare probantă în cauză. De asemenea, la aceeași dată, polițiștii au surprins-o în flagrant delict Oana Galanton în timp ce primea suma de 500 de lei de la primarul comunei buzoiene Poșta Câlnău, Sorin Munteanu. „Cei trei sunt bănuiți că, începând din vara anului 2014, ar fi amenințat bărbatul șantajat cu publicarea unor informații defăimătoare, dacă acesta nu acceptă remiterea a 1.000 lei/lunar, sub forma plăţii unui contract. De asemenea, aceștia sunt bănuiți că, în cursul lunii septembrie 2014, tot prin amenințarea cu publicarea unor informații defăimătoare, i-ar fi solicitat unei alte persoane remiterea a diferite sume de bani, a unui autoturism, precum și obținerea de foloase personale. Din 2014 până în prezent, cei trei sunt bănuiți că ar fi şantajat alte șase persoane din județul Buzău, prin aceeaşi metodă. După administrarea probatoriului, s-a luat măsura reţinerii pentru 24 ore a doi bărbați, de 32 și 33 de ani și a femeii, de 28 de ani, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj. La data de 17 octombrie a.c, cei în cauză urmează a fi prezentați instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, se arată în comunicatul IPJ Buzău.

Cum se obținea publicitatea

Cei trei membri ai echipei săptămânalului „Atac de Buzău” nu se bucurau de o reputație prea bună în Buzău, mai multe persoane din zona politică sau de afaceri plângându-se că publicația ar fi demarat campanii de presă împotriva lor pentru că nu ar fi cotizat cu bani.  Încă de la apariție, săptămânalul a publicat materiale defăimătoare la adresa unor persoane publice. Cei care ar fi dorit să scape de aceste atacuri la persoană ar fi fost puși să plătească sume mascate sub forma unor contracte de publicitate. Între cei care s-au plâns poliției se numără mai mulți primari, potrivit Mediafax, între care edilul din Poşta Câlnău, Sorin Munteanu, primarul oraşului Nehoiu, Florentin Lungu, primarul comunei Berca, Valeriu Marcu, fostul deputat Marian Ghiveciu, dar şi un om de afaceri, proprietarul Grup Romet Buzău, Constantin Toma. Acesta din urmă a declarat corespondentului MEDIAFAX din Buzău că a fost sunat de mai multe ori de Paraschivescu în vederea încheierii unui contract de publicitate. “Am fost sunat de mai multe ori de acest individ pentru a mă întâlni cu el. Am refuzat acest lucru şi de atunci au început să apară despre mine anumite materiale defăimătoare, scrise într-o manieră mizerabilă despre care nu credeam că este posibil să vadă lumina tiparului.”, a declarat omul de afaceri Constantin Toma.

Au antecedente penale

Directorul și fondatorul publicaţiei “Atac de Buzău”, Florin Paraschivescu, nu este la prima interacțiune cu poliția. În calitate de director al publicaţiei “Atac la persoană” din București, Florin Paraschivescu și trei colaboratori au fost reţinuți în urmă cu trei ani de poliţişti în curtea Universităţii Bioterra după ce ar fi primit bani de la rectorul acesteia, Ioan Nicolae, pentru a nu da publicităţii imagini cu distrugerea unor documente în curtea universităţii. Numele său a fost vehiculat și într-un scandal care-l privește pe  preşedintele PSD Sector 5 din Capitală, Cristian Rizea, căruia Paraschivescu i-ar fi cerut bani în schimbul unor articole defăimătoare publicate la adresa sa. La rândul său, Doru Iuga, fost director al postului OTV condus de Dan Diaconescu, a fost implicat într-un scandal sexual, în 2013, în urma căruia a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 2 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru act sexual cu un minor. În dosarul în care alte persoane au fost acuzate de proxenetism și acte sexuale cu minori, fostul director al OTV a stat în arest preventiv timp de 10 luni, fiind eliberat în martie 2012, printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti. Autointitulat „săptămânal de scandal”, „Atac la persoană” are filiale în patru județe.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.