Ultima oră

Concedieri în învățământ! Peste 30 de norme ar putea dispărea la cererea MECŞ

Mihaela Vlădescu
27 sep 2015 2644 vizualizări
cele mai afectate vor fi unităţile de învăţământ preşcolar

Peste 30 de posturi ar trebui să dispară din categoria personalului nedidactic şi auxiliar din învăţământul preuniversitar dacă Ministerul Educaţiei nu modifică Ordinul 4.995/ 2015. Acesta prevede modificarea normării personalului nedidactic şi auxiliar din învăţământul preuniversitar astfel încât grădiniţele cu program prelungit, de exemplu, vor ajunge să aibă de la un post de îngrijitoare la 15 copii, cum ar trebui să fie în prezent, la un post la 65 de copii. În acest fel grădiniţele ar rămâne cu personal mai puţin decât au în prezent, şi aşa insuficient, ceea ce ar putea pune în pericol funcţionarea unităţilor de învăţămant preşcolar. Ordinul ar fi trebuit să fie publicat în Monitorul Oficial şi aplicat de la 1 octombrie 2015, însă a fost amânat la presiunea sindicatelor. Acelaşi ordin aduce modificări şi în ceea ce priveşte indemnizaţiile de conducere pentru secretarul şef şi contabilul şef care beneficiază în prezent de 12% indemnizaţie la o şcoală cu cel puţin 700 de elevi. Noul ordin prevede acordarea indemnizaţiei doar secretarilor din şcolile cu peste 800 de elevi, ceea ce ar lăsa mulţi secretari şi contabili fără acest spor. Deja în sistemul de învăţământ se vorbeşte despre o posibilă migrare a contabililor către alte domenii unde s-ar face angajări. Ordinul a fost amânat la cererea sindicatelor din educaţie care cred că va fi modificat. „S-a cerut suspendarea acestui ordin şi revizuirea textului deoarece apăreau concedieri ca urmare a aplicării lui. Noi sperăm ca după 1 ianuarie 2016 să nu mai apară concedieri la nivelul personalului din învăţământ”, a precizat liderul SLI Vrancea, Emil Tudor. Sindicatele afiliate la Federaţia „Spiru Haret” sunt mai categorice şi ameninţă chiar cu acţiuni de protest. Liderul acestei federaţii, Marius Nistor, a declarat că în cazul în care un singur om va fi disponibilizat vor fi declanşate acţiuni de protest. La nivelul judeţului Vrancea IŞJ a calculat că, dacă ordinul 4.995 ar fi aplicat, ar fi vorba de dispariţia a peste 30 de norme. „Deocamdată nu ştim nimic concret. Nu a apărut niciun document oficial şi am înţeles că a fost amânată aplicarea acestuia”, ne-a spus şi inspectorul şcolar general al IŞJ, Lidia Dumbravă. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.