Ultima oră

"La cum se defrişează, o să semănăm porumb în pădure!"

Silvia Vrînceanu
11 mai 2015 4797 vizualizări
Lucian Zanfir, directorul Direcţiei Silvice, a anunţat că se vor face verificări în zona pădurii de stejar de la Vărzăreşti, în urma acuzaţiilor aduse de activiştii de mediu la protestul împotriva defrişărilor de păduri

În urma protestului împotriva defrişărilor de păduri de sâmbătă, din Piaţa Unirii, Direcţia Silvică Focşani a anunţat că va face o verificare în pădurea de la Vărzăreşti, acolo unde activiştii de la Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă "Focul Viu" au reclamat tăieri suspecte în frumoasa pădure de stejari care înconjoară lăcaşul de închinăciune . Pădurea este inclusă în zona de protecţie avifaunistă Subcarpaţii Vrancei iar exploatarea sa ar trebui făcută în condiţii speciale.  Voluntarii pentru mediu spun că, înaintea acestor tăieri, nu se putea vedea Focşaniul de pe acel deal, din pricina copacilor, iar acum se vede ca-n palmă, întrucât, pe alocuri, s-a tăiat "la ras". În cursul zilei de ieri, Lucian Zanfir, directorul Direcţiei Silvice, a anunţat că se vor face verificări în zonă, în urma articolului din Ziarul de Vrancea. "Am dispus un control intern pentru a vedea care este situaţia. Din câte ştiu, noi am făcut doar tăieri de igienizare, de regenerare. Dacă s-au comis ilegalităţi acolo, cine este responsabil o să plătească", ne-a declarat şeful Direcţiei Silvice.

Tăiem, dar când plantăm?

În această primăvară, redacţia ziarului nostru a fost sesizată de oamenii din zonă cu privire la tăierile de stejari, un lemn scump şi foarte căutat pe piaţă. "De tăiat tăiem, dar de plantat când mai plantăm? În ritmul acesta, în 10 ani de zile, dacă nu se întinereşte pădurea la Vărzăreşti, o să devina un loc pustiu", ne-au spus oamenii din zonă, care ne-au trimis şi fotografii cu stive uriaşe de copaci doborâţi. Şi primarul din Urecheşti, Nistor Bratosin, a comentat situaţia, spunând că, dacă nu încetează tăierile, în câţiva ani se poate semăna porumb în zonă. Zona este protejată cu o barieră, astfel încât accesul este dificil pentru cei nepoftiţi în zona de exploatare. Potrivit unor surse neoficiale, din acea pădure s-au extras sute de metri de lemn.

Ai lemn, eşti bogat!

Cei de la Direcţia Silvică spun că pădurile din zonă s-ar fi făcut doar tăieri de igienizare şi că specialiştii instituţiei nu au niciun interes să devasteze pădurea. "Acolo sunt şi multe păduri private, chiar pădure în proprietatea mănăstirilor, iar pe ei îi doare în cot de toate legile. În pădurea statului s-au aplicat tratamente în conformitate cu amenajamentul silvic, s-au făcut tăieri de regenerare. Chiar şi în rezervaţie lemnul care mai mult de o treime e uscat se extrage, altfel avem atacuri masive de insecte. Trebuie să ţinem dăunătorii biotici sub control", ne-a declarat o sursă din cadrul Direcţiei Silvice.

De asemenea, silvicultorii arată cu degetul şi către ocoalele silvice private, care sunt egale în drepturi cu cele ale Romsilva şi care nu au o instituţie în faţa căreia să răspundă ferm legat de exploatările de lemn. Aceasta în contextul în care cei de la ITRSV Focşani sunt puţini şi adesea coruptibili, după cum a demonstrat chiar şeful acestora, Alexandru Lefter. "Particularii taie lemne în draci şi dăm vina pe stat. Ocolul silvic privat este egal în drepturi cu cel deţinut de Regia Naţională a Pădurilor. Asta au făcut politicienii de s-a tăiat în halul asta şi nu se dă socolteală nimănui", ne-a spus aceeaşi sursă, tinind in mod evident partea institutiei pentru care lucreaza. La ora actuală, pe fondul retrocedărilor masive din ultimii ani, Direcţia Silvică din Vrancea mai administrează sub o treime din fondul forestier al judeţului, respectiv  51.140 de hectare din patrimoniul verde de peste 170.000 de hectare. Pe de altă parte, interesul pentru lemn a crescut, în condiţiile în care şi preţurile au crescut în ultimii ani. Preţul la lemnul pe fir a crescut de la 10 euro la 35-40 euro metrul cub, potrivit unor surse din piaţă. Cea mai mare cantitate de lemn pleacă din judeţ în formă brută, neprelucrată. (Silvia Vrînceanu)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
mr, acum 3271 zile, 22 ore, 31 minute
Multumim ZdV pentru preocuparea privind padurea din jurul manastirii Varzaresti. Chiar nu se stie a cui este padurea rasa si cine a efectuata operatiunea ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.