Ultima oră

De Bobotează natura este îmbisericită

Valentin Muscă
5 ian 2015 1201 vizualizări
Nu vă îmbulziţi la apa sfinţită şi nu uitaţi, dragi cititori, că Aghiazma nu se bea cu litrul, iar efectele sale nu ţin de faptul că luăm printre primii sau ultimii din vasul sfinţit de preoţi

Botezul Domnului sau Boboteaza este sărbătoarea când slujitorii Bisericii binecuvintează natura, îmbisericind creaţia prin sfinţirea apei şi săvârşirea Aghiazmei celei Mari. Aşa cum Botezul lui Iisus a marcat începutul activităţii Sale mântuitoare, iar pentru om Botezul înseamnă intrarea în trupul mistic al al lui Hristos, Boboteaza este la începutul fiecărui an un act de purificare şi binecuvântare a naturii. De Bobotează omul se apropie de natură, recunoscând prin aceasta că toată creaţia este opera lui Dumnezeu fără de care nu ar putea supravieţui. De aceea, serviciul religios de Bobotează se oficiază în afara zidurilor Bisericii, în locuri publice, dacă se poate pe malurile râurilor sau chiar la ţărmul mării. În tradiţiile noastre, Ajunul şi ziua de Bobotează sunt marcate prin diferite practici şi obiceiuri care aruncă o umbră de ”magie” peste acest moment mult aşteptat. Dincolo de festivismul acestui gen de manifestare religioasă, Boboteaza trădează prin îmbulzeala creştinilor o latură mai puţin educată a caracterului nostru. Deşi există mii de litri de Aghiazmă, ziua de Bobotează nu încetează să ne arate goana cu sticla şi coferul după apa sfinţită, dând impresia că ne aflăm la o coadă disperată înainte de 1989. Ca să evite bălţile de aghiazmă călcate de creştinii noştri fără evlavie, unii mai inventivi au îmbuteliat aghiazma la pet, ducând în desuetudine însuşi ritualul sfinţirii apei. Nu uitaţi dragi cititori ai ”Ziarului de Vrancea„ că Aghiazma nu se bea cu litrul, iar efectele sale nu ţin de faptul că luăm printre primii sau ultimii Aghiazmă Mare din vasul sfinţit de preoţi. Putem să bem aghiazmă de dimineaţa până seara, dacă în sufletul nostru nu avem credinţă, nici sensibilitate faţă de momentul la care participăm în această zi unică din anul bisericesc, nimic din noi nu se va schimba şi vom rămâne aceeaşi creştini căldicei, care ne amintim de Hristos numai când se clatină pământul sub noi. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.