Ultima oră

VIDEO!!!De necrezut! Un urs a golit frigiderul unei femei din Lepşa

Aurelian Ivan
15 iul 2014 6439 vizualizări
In ultima săptămână, urşii din munţii Vrancei au dat iama în satul turistic Lepşa.Fie că e noapte sau zi, animalele intră în gospodării şi mănâncă ce prind, fără teamă de oameni sau de câini.Ultima victimă a fost patroana unei pensiuni care s-a trezit cu frigiderul golit de un urs.Autorităţile nu pot face mai nimic pentru că ursul este specie protejată, iar pentru împuşcarea unui exemplar este nevoie de multe avize

Panică printre locuitorii satului turistic Lepşa din cauza urşilor care parcă au luat-o razna, împrumutand din comportamentul neobişnuit al "confraţilor" de la Braşov. În ultima săptămână, animalele au vizitat peste 10 gospodării. Au rupt uşile, gardurile, au intrat peste oameni în case şi au mâncat tot ce-au găsit. Sătenii povestesc, îngroziţi, cum urşii le-au deschis frigiderele ori au intrat în beciuri şi au atentat la proviziile alimentare. Au preferat ciorbă, tocăniţă, fructe, untură dar şi cozonacul proaspăt scos din cuptor. Într-una din case, ursul a golit frigiderul! „Dimineaţa, la ora 5, cand m-am ridicat din pat, am văzut uşa deschisă la bucătărie. Am aprins televizorul şi a început să îmi bată inima tare de frică. Ursul mi-a intrat în casă şi a mancat tot ce a găsit. Ar fi putut intra peste mine!”, povesteşte localnica Ioana Ursu, arătand cum ursul i-a răvăşit tot prin casă, a deschis frigierul şi s-a servit "civilizat" cu ce i-a poftit inima. Mai mult, urşii au dat iama şi prin coteţe, iar mai multe găini le-au căzut victime. Localnicii spun că se tem pentru viaţa lor. Chiar dacă sunt obişnuiţi cu animalele sălbatice, vizitele nocturne dese ale urşilor i-au cam băgat în sperieţi.
 

Urşi cu comportament deviant





 

La faţa locului au ajuns şi cei de la Adminsitraţia Parcului Naţional Putna Vrancea pentru a analiza situaţia, în condiţiile în care ursul este specie protejată prin lege. „Uşa era trasă cu cheia, dar ursul a împins, a deschis cuptorul aragazului, a mancat un cozonac, a mancat mancarea de pe aragaz. Sunt urşi cu comportament deviant. În cazul acesta este o ursoaică cu pui. Noi, cei de la Adminsitraţia Parcului Putna, am luat deja primele măsuri, am făcut o adresă către jandarmerie, un grafic comun cu cei de la jandarmerie şi cu responsabilul fondului de vanătoare. Vom monitoriza atent situaţia”, a declarat Ion Militaru, directorul Administraţiei Parcului Naţional Putna Vrancea. Administrat de RNP Romsilva, Parcul Putna se întinde pe o suprafaţă de 38.204 hectare, reprezentând 41,32 % din suprafaţa montană a judeţului şi este unul dintre habitatele importante pentru populaţia de urşi din zona Carpaţilor de Curbură.
 

Autorităţile cred că ar fi "un transfer" de la Braşov
 

Autorităţile locale susţin că, în acest caz, ar fi vorba doar de o ursoaică, de mici dimensiuni, cu pui. Mai mult, edilii cred că animalul ar fi fost relocat din zona Braşovului, unde trăiesc aşa numiţii "urşi gunoieri", care coboară zilnic în oraş, fără teamă de oameni. Din acest motiv ursoaica are un comportament deviant, intră în case şi nu atacă oamenii, ci caută doar de mâncare. Până acum, în satul Lepşa din Tulnici nu s-au înregistrat astfel de incidente, deşi zona de munte este populată cu multe animale sălbatice. Pentru că este specie protejată, ursul brun este greu de vânat, mai ales în perioada de extrasezon. Mai mult, fiind vorba despre o ursoaică care are şi pui, acest fapt va fi aproape imposibil. Cel mai probabil, autorităţile vor fi nevoite să captureze animalul şi să-l mute într-o zonă îndepărtată de sat. Până atunci, însă, ursul - dacă e doar unul - umblă liber şi dă iama prin gospodării, spre disperarea localnicilor.
 

300 de urşi în judeţ
 

Estimările realizate de Direcţia Silvică şi Asociaţia Judeţeană a Vanătorilor Sportivi arată ca în zona montană şi deluroasă a judeţului nostru trăiesc circa 300 exemplare de urs, potrivit prezentării de pe site-ul carnivoremari.ro, dedicat protecţiei carnivorelor mari din zona noastră. Numărul lor este aproximativ stationar, populatia crescand foarte uşor de-a lungul ultimului deceniu. Urşii trăiesc circa 25 – 30 ani, mobilitatea acestora fiind destul de mare. Există situaţii în care se adună pană la 80 de urşi pe un habitat de cateva sute de hectare, mai ales în zonele de livezi înconjurate de păduri bogate, potrivit specialiştilor. (A. IVAN)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
gabi, acum 3572 zile, 14 ore, 55 minute, 14 secunde
Sigur autoritatile competente , vor rezolva situatia intr-un singur fel : impuscarea ursilor ! Pai normal ca ursii au venit in zonele populate , daca le-am distrus habitatul ! Aloooo , autoritatile citeste integral
Zoica, acum 3572 zile, 2 ore, 38 minute, 26 secunde
Buna seara, Gabi Daca ar citi cine trebuie ceea ce ai scris, buna treaba s-ar face.... Sufletul imi spune ca sant nule sperantele....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.