Ultima oră

Cutremur pe axa Vrancea - Sicilia

Iulia Crețu
22 nov 2007 975 vizualizări
Vrincenii vor impartasi experienta in gestionarea dezastrelor seismice cu partenerii italieni u orasul Messina a fost distrus de un cutremur asociat cu tsunami în 1908, omorind 75.000 de oameni

Consiliul Judetean s-a asociat cu institutiile asemanatoare din Buzau, Braila, Galati, Tulcea si Constanta pentru infiintarea "Asociatiei intercomunitare pentru interventii in situatii de urgenta in regiunea Sud-Est". Scopul Asociatiei este accesarea de fonduri structurale in vederea dezvoltarii regionale prin pregatirea si promovarea de proiecte in domeniul situatiilor de urgenta, de interes comun pentru cele sase judete asociate. Printre obiective se numara achizitionarea de echipamente specifice, atit pentru dezvoltarea bazei operationale regionale, care vor inlesni interventiile integrate in caz de dezastre sau accidente, cit si pentru imbunatatirea dotarii bazelor judetene existente, in functie de specificul diferitelor zone. De asemenea, alesii judeteni au fost de acord in urma cu doua zile cu participarea CJ Vrancea la "Simularea de cutremur 2008-Reactie eficienta in Strimtoarea Messina", proiect realizat in baza protocolului incheiat de Vrancea cu regiunea Potenza din Italia. Ambele regiuni sint cunoscute pentru o activitate seismica puternica. Fondat de colonistii greci, Messina este al treilea oras ca marime din Sicilia, in care locuiesc 260.000 de oameni, fiind si capitala provinciei. Orasul a fost distrus aproape in totalitate de un cutremur asociat cu tsunami in diminieata zilei de 28 decembrie 1908, omorind peste 75.000 de oameni. "Proiectul este in valoare de 448.000 euro, din care 75% este asigurat de Comisia Europeana prin programul «Exercitii de Simulare in contextul mecanismului comunitar de protectie civila». In perioada urmatoare se va stabili exact data derularii proiectului. Un grup format din reprezentanti ai Consiliului Judetean si ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta va participa trei zile la acest proiect, cheltuielile cu deplasarea fiind suportate din program", a declarat Costel Dumbrava, directorul departamentului de Relatii Interne si Internationale din cadrul Consiliului Judetean. Potrivit initiatorilor, proiectul doreste sa initieze si o confruntare de idei pe tema actiunilor de protectie civila si metodologiilor dezvoltate de regiunile partenere pina in prezent, in vederea promovarii si dezvoltarii unor actiuni de prevenire coordonate la nivel transnational. Liderul proiectului este Prefectura Reggio Calabria, iar parteneri sint mai multe regiuni din Italia. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.