Ultima oră

Cum trecem peste aceasta iarna

Doina Ganea
6 oct 2007 1386 vizualizări
Pretul la gigacalorie va fi tinut pe loc din interese electorale u primul semn a fost dat de Guvern, care a crescut subventiile si nivelul limitelor de venituri u incalzirea globala si promisiunile Distrigaz ne-ar putea ajuta sa trecem si de iarna aceasta u municipalitatea a pregatit formularele pentru ajutoarele de incalzire

Primarul Decebal Bacinschi isi pune sperantele in iarna blinda si promisiunile celor de la Distrigaz pentru caldura din apartamente. Edilul Focsaniului a declarat, intr-o conferinta de presa, ca ar fi nevoie de cel putin 5.000 de tone de pacura pentru a se asigura incalzirea pentru o luna si jumatate in locuintele conectate la sistemul termic centralizat. Primaria vrea insa sa cumpere mai putin de jumatate din aceasta cantitate pentru situatia in care va scadea presiunea la gaze. "Vrem sa cumparam 2000 de tone de pacura. Cel putin pina la iesirea din iarna, pentru a avea garantia functionarii in aproape doua luni ne-ar trebui cel putin 5.000 de tone. Dar noi luam asa, o cantitate de numai 2.000 de tone, pentru ca avem promisiunea ca in aceasta iarna nu vom avea probleme cu gazele, nu va scadea presiunea si deci nu vom avea intreruperi. Trebuie sa achizitionam insa pacura fiindca ma tem ca la minus 18 grade Celsius nu va fi presiune", a precizat Decebal Bacinschi. Primarul a spus ca in iarna trecuta, la minus 18 grade Celsius, ENET SA nu a mai avut presiune la reteaua de gaz si a trebuit sa arda pacura pentru a produce agent termic. Edilul s-a aratat increzator, totusi, ca pina in luna martie municipalitatea va reusi achitarea tuturor datoriilor catre ENET, care in acest moment sint de 50 de miliarde de lei vechi, adica echivalentul a 5.000 de tone de pacura. "5.000 de tone de pacura costa vreo 50 de miliarde de lei, suma la care daca mai adaugam ceva, inseamna factura la gaze pe o luna mai linistita", a mai spus primul gospodar al municipiului.


Pregatirea pentru iarna, asa si asa


Primaria Focsani, impreuna cu institutiile subordonate, a intocmit un program al pregatirilor pentru iarna 2007-2008. Potrivit acestuia, Directia de Dezvoltare a Serviciilor Publice are asigurate utilaje (sararite, autogredere, cisterne cu lama, tractoare), echipe de interventie permanenta (16 muncitori) si materiale antiderapante (400 mc de nisip si 80 to de sare). Compania de Utilitati Publice a anuntat ca se va preocupa de asigurarea serviciilor de securitate si interventie in vederea deszapezirii si asigurarea furnizarii apei potabile, precum si a exploatarii caminelor si a retelelor principale si secundare. Potrivit aceluiasi program, prezentat de primarul Decebal Bacinschi, SC ENET SA sustine ca se afla in grafic cu lucrarile de reparatii si modernizare, dar ca mai prost sta cu lichiditatile, situatie care contrazice afirmatiile optimiste ale primarului. "Pentru gazele naturale exista contract incheiat cu Distrigaz, dar in lipsa de lichiditati pentru plata facturilor restante exista pericolul sistarii furnizarii. Pentru pacura exista contract incheiat "¦ dar din lipsa de fonduri acesta nu mai este in derulare. Mentionam ca astazi stocul de pacura este 0 (zero)", se arata in raportul conducerii ENET. Cit priveste transportul public de calatori, SC Transport Public SA Focsani s-a aprovizionat cu antigel si cauciucuri. La Cantina de Ajutor Social camara este aproape plina. Pina acum au fost asigurate pentru iarna 1.500 kg zarzavat, 200 kg de castraveti si 120 kg de gogosari. Urmeaza a mai fi conservate 300 kg de gogonele, 1.000 kg de varza si 5.000 kg de cartofi de toamna pina la sfirsitul lunii octombrie.


Gigacaloria, tinuta in friu de alegeri


Focsanenii care folosesc pentru incalzire, lemn, carbuni sau gaze pot depune cereri pentru obtinerea ajutorului de incalzire a locuintei. Documentele pot fi depuse in termen de o luna si vor fi valabile pentru inteaga perioada rece, respectiv din luna noiembrie pina in martie. "Se lucreaza la documentatia pentru ajutoarele de incalzire pentru cetateni. Vom face o documentatie pentru cei care vor beneficia de caldura de la sistemul centralizat, de cei care vor beneficia de gaze si de cei care vor beneficia de ajutor pentru cumpararea de carbuni si de lemne. Sintem in perioada de pregatire a cererilor pe care urmeaza sa le dam asociatiilor de proprietari sa le completeze si noi mai departe sa le transmitem ENET-ului, celor de la Distrigaz si celor de la Serviciul de Asistenta Sociala. Speram ca numarul beneficiarilor sa nu se fi schimbat, tinind cont ca pina la aceasta data limitele de venit au ramas aceleasi ca si anul trecut", a precizat primarul Decebal Bacinschi. Edilul sef nu exclude insa nici varianta ca aceste limite sa se modifice in functie de cresterile salariale care au avut loc si cresterile veniturilor pensionarilor. "In aceste conditii, marja va fi un pic mai mare deoarece pentru citiva banuti in plus pe care ii primesc la pensie, cetatenii sa nu se mai incadreze in limitele ajutorului pentru incalzire", a fost de parere Decebal Bacinschi. Formularele au inceput sa fie distribuite de catre municipalitate. Anul trecut au fost acordate ajutoare pentru caldura pentru 10.500 de familii care se incalzesc in sistemul centralizat, pentru 1.500 de familii, beneficiare de sistemul de incalzire pe gaze si subventii la lemne pentru 1118 familii care se incalzesc cu combustibil solid. In context, Decebal Bacinschi a apreciat ca valoarea subventiilor acordate nu va scadea, deoarece consilierii locali nu vor accepta anul acesta o majorare a pretului gigacaloriei, avind in vedere ca in mai putin de opt luni vor avea loc alegerile locale.


Cine beneficiaza de ajutoare


Guvernul a majorat, de la 1 ianuarie 2008, plafonul de venituri pina la care familiile si persoanele cu venituri reduse vor beneficia de ajutor financiar pentru incalzirea locuintei. Acesta crescut la 615 lei, fata de 500 lei in 2007. Potrivit Hotaririi aprobate de Guvern, actualizarea limitelor de venituri si a cuantumurilor sprijinului financiar se va realiza in doua etape. Pentru perioada noiembrie - decembrie 2007, se mentin limitele de venituri in functie de care se atribuie sprijinul financiar, stabilite potrivit OUG nr.57/2006. Limita minima a acestor venituri creste in perioada ianuarie -martie 2008 de la 125 lei la 155 lei, iar limita maxima creste de la 500 lei la 615 lei. Ajutorul pentru incalzirea locuintei cu energie termica furnizata in sistem centralizat se acorda prin compensarea procentuala a valorii efective a facturii. Compensarea se acorda in functie de venitul net mediu lunar obtinut pe membru de familie. Astfel factura la caldura va fi compensata in procent de 90% pentru familiile care au un venit lunar pe membru de familie sub 125 de lei in perioada noiembrie -decembrie 2007 si sub 155 de lei pentru perioada ianuarie- martie 2008. Cel mai mic procent la compensare, 10%, va fi acordat incepind de la 1 ianuarie 2008, familiilor ale caror venituri sint cuprinse intre 540 si 615 lei. Valoarea subventiei este in suma fixa pentru familiile care se incalzesc cu gaze, dar tot in functie de venituri. Cel mai mare ajutor, 233 de lei il vor primi cei cu venituri mai mici de 155 de lei pentru fiecare membru de familie, iar cel mai mic ajutor, 17 lei, va fi acordat celor care traiesc lunar cu sume cuprinse intre 540 - 615 lei pentru fiecare membru de familie. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 3 ore, 43 minute, 43 secunde
Mi se pare o situatie fericita ca s-a gandit cineva si la persoanele f,f, necajite,ca sunt foarte multi si domnul primar stie cel mai bine lucrul acesta,de fapt nu vrea nimeni pomana sa stea cu mana citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.