Ultima oră

Petre Abeaboeru, Popestii Vrancei

Valentin Muscă
26 sep 2007 1875 vizualizări
O noua localitate vrinceana are de putin timp istoria sa. "Comuna Popesti. Traditie si continuitate in podgoria vrinceana" (Editura Terra, Focsani, 2007) redactata de scriitorul Petre Abeaboeru este cea mai recenta lucrare despre Popestii Vrancei

Comuna Popesti are o monografie

Localitate atestata istoric de aproape jumatate de mileniu, Popestii au fost un loc primitor pentru monahii care mergeau pe "drumul calugarilor" la Poiana Marului, dar si popas duios pentru negustorii moldoveni si munteni care veneau sa cumpere vin cu butoaiele. Grandoarea comunei a dat-o podgoria si livezile nesfirsite, dar si pozitia geografica, fiind situata pe drumul care merge si coboara din Moldova. Udata de apele Oreavului si ale Rimnei, Popesti a fost secole de-a rindul localitate de sine statatoare pina la reorganizarea administrativa din 1968. In 2003, in urma unui referendum, cetatenii satelor Terchesti, Runcu si Popesti au hotarit reinfiintarea comunei Popesti. Petre Abeaboeru a reusit sa refaca istoria Popestilor oferind celor care mai au timp sa deschida o carte informatii despre oameni si evenimente dintr-o alta epoca. Aflam cu surpindere ca la Popesti a vazut lumina zilei unul din cei mai avizati istorici militari, general locotenent dr. Gheorghe Zaharia, cel care a si scris "Cuvintul inainte" al lucrarii. In memoria acestui popestean mindru de originile sale, scoala din localitate ii va purta numele, iar autoritatile locale vor organiza un eveniment special in aceasta toamna. Ocazie cu care se va lansa si monografia Popestilor. Nu stim daca denumirea Popestilor vine de la cuvintul "popa" ori de la cuvintul "popas". Oricum, amindoua sint la fel de valabile, pentru ca pe teritoriul satului Runcu a fost cindva Schitul Runcu, a carui mosie era lucrata de "popii" de la schit, iar locul era ideal pentru calatorii care faceau popas pentru a-si umple dasagile cu apa dulce. Cei care vor sa afle mai multe despre acest sat, ca si despre Popesti sau Terchesti si schitul sau disparut, pot deschide cartea si lectura istoria unei localitati de oameni vrednici si mindri de originea lor. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.