Ultima oră

Inca un duel Poiana - Popescu la Judecatoria Adjud

Valentin Muscă
18 sep 2007 1288 vizualizări
De la 1 august parohia Ruginesti 2 a devenit Asociatia Bisericii Crestinilor Ortodocsi Romani, filiala Ruginesti u Legea Cultelor garanteaza exercitarea libertatii religioase u in ciuda acestei evidente Episcopia ii tiraste prin Tribunal pe ruginesteni, carora vrea sa le ia biserica ridicata din saracia lor u Departamentul de Stat al SUA a sesizat discriminarile din motive religioase

Conflictul dintre preotul caterisit Dumitru Poiana de la parohia Ruginesti 2 si consilierul juridic al Episcopiei Buzaului si Vrancei, pr. Nicolae Popescu va cunoaste miine o noua runda la Judecatoria Adjud. Pe masa instantei de judecata adjudene se afla doua dosare. Primul, prin care Episcopia ii cheama in judecata pe epitropul Aurel Zavoianu si pe Dumitru Poiana, si le cere sa-i lase pe slujitorii Episcopiei sa intre in biserica. A doilea este dosarul nr. 1477, prin care ruginestenii contesta de aceasta data Ordonanta presedintiala in baza careia pe 7 septembrie 2007 executorul judecatoresc Cristina Claudia Ionescu a incercat sa intre in biserica "Sfintii Imparati si Elena", dar nu a reusit pentru ca sutele de credinciosi prezenti au impiedicat-o. Mai mult, dupa eveniment s-a intocmit un memoriu semnat de 448 credinciosi, care cer oprirea demersurilor Episcopiei. Urmare acestui incident, Judecatoria Adjud i-a trimis la citeva zile o somatie fostului slujitor al Episcopiei, cerindu-i sa plateasca 2.200 lei, insemnind costurile executorului, aceasta in conditiile in care procedura nu s-a pus in practica, intrucit a fost viciata prin nerespectarea regulilor de procedura. "M-au somat sa platesc o groaza de bani, dar nici eu, nici Aurel Zavoianu nu am fost anuntati din timp pentru aplicarea Ordonantei presedintiale care vorbeste despre biserica, dar nu face precizarea ca actualul lacas apartine Asociatiei Bisericii Crestinilor Ortodocsi Romani si nu Episcopiei Buzaului", ne-a precizat Dumitru Poiana. Conducatorii asociatiei spun ca vor instiinta Ambasada SUA la Bucuresti, interesata de faptul ca drepturile religioase sint incalcate in mod sistematic in Romania.


Parohia din Ruginesti este Asociatie


Oficial, Parohia Ruginesti 2, cu biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena" nu mai apartin juridic de Episcopie. In acest sens, cred ruginestenii, toate hotaririle si sentintele luate impotriva parohiei Ruginesti 2 si a fostului slujitor Dumitru Poiana sint nule. Aceasta pentru ca de la 1 aprilie 2007 preotul Dumitru Poiana, inainte chiar sa fie caterisit, s-a inscris in Asociatia Crestinilor Ortodocsi Traditionali Liberi (ACOTL) din Bucuresti. Intre timp asociatia si-a schimbat numele in Asociatia Biserica Crestinilor Ortodocsi Romani (ABCOR). "La registrul asociatiilor si de la Grefa Judecatoriei Adjud a fost inscrisa Asociatia Biserica Crestinilor Ortodocsi Romani (ABCOR), filiala Ruginesti, avind ca presedinte pe Dumitru Poiana. Deoarece a existat o modificare a numelui initial al asociatiei, am cerut o dovada pe care membrii filialei au depus-o la dosar", ne-a precizat judecatoarea Carmen Narie, presedinta interimara a Judecatoriei Adjud. Hotarirea judecatoreasca de infiintare a Filialei Ruginesti a ABCOR se afla lipita pe usa bisericii. Fosta ACOTL, actuala ABCOR, a fost infiintata in 2003, cu avizul fostului secretar de stat din Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) Laurentiu Tanase, iar in statutul asociatiei sint prevazute "activitati religioase". Recentul Raport asupra libertatii religioase din Romania, publicat pe 14 septembrie de Departamentul de Stat al SUA sesizeaza tocmai discriminarile la care sint supuse asociatiile si fundatiile religioase. Calciiul lui Ahile al ABCOR Filiala Ruginesti este preotul caterisit Ioan Preoteasa, presedintele ABCOR Bucuresti, care abuzeaza de titulatura de Mitropolit, fara ca nici un episcop valid din Romania sa-l fi hirotonit. Preoteasa poate fi acuzat de folosirea abuziva de insemne si simboluri. Ultimul dintre acestea este tocmai schimbarea denumirii asociatiei in Biserica Crestinilor Ortodocsi Romani, pentru a duce in eroare pe credinciosi si a crea confuzie intre BOR si BCOR. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.