Ultima oră

Fructele de padure, o raritate

Mihaela Beșleagă
7 sep 2007 1120 vizualizări
Anul acesta vrincenii vor gasi mai greu pe piata fructe de padure, consumate fie in scop medicinal, fie ca simple delicii culinare. Campania de recoltare a fructelor de padure, care a inceput in a doua jumatate a lunii iulie, se afla in plina desfasurare

Culegatorii primesc 1,8 lei/kg de catina si 1,1 lei/kg de macese

Din pacate, fata de anul trecut, cantitatea de fructe de padure a scazut dramatic. Din cauza secetei, s-a recoltat doar jumatate din cantitatea estimata in anul 2006. "Campania de recoltare este in desfasurare. Din pacate, anul acesta, din cauza secetei, recolta este la jumatate, pentru toate soiurile de fructe de padure. Acum sintem in perioada in care se recolteaza macesele, dar si la acestea cantitatea este mai mica decit cea de anul trecut", ne-a spus Petrica Tudosa, directorul Directiei Silvice Focsani. Printre soiurile de fructe care se gasesc in padurile si in livezile Vrancei se numara: catina alba, macesele, porumbele, paducelul, afinele, zmeura, murele. Pentru un kilogram de catina culegatorii primesc 1,8 lei (in care se include si 0,1 lei taxa pentru transport) si 1,1 lei pentru un kilogram de macese. Directia Silvica nu a stabilit inca preturile de achizitie pentru toate sortimentele de fructe. "Pentru celelalte soiuri de fructe nu am stabilit inca pretul de achizitie, inca mai negociem cu distribuitorii. Nu am inceput campania inca la paducel si la porumbe", a mai adaugat directorul Petrica Tudosa. O parte din fructele recoltate au fost deja distribuite pe piata. Mare parte din cantitate ajunge chiar la firme din strainatate care folosesc fructele de padure pentru prepararea unor medicamente. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.