Ultima oră

Aradenii il vor pe Slavici acasa

Valentin Muscă
3 sep 2007 700 vizualizări
Edilii din Siria, localitatea natala a scriitorului, spun ca au gasit mormintul din Panciu neingrijit. Pprimarul din Panciu, Ion Petre, nu a dorit sa comenteze, spunind ca se afla la masa!

Locuitorii comunei Siria, dar si oamenii de cultura din judetul Arad nu au renuntat la ideea aducerii osemintelor scriitorului Ioan Slavici (n. 18 ianuarie 1848 la Siria - Arad - d. 17 august 1925 la Crucea de Jos -Panciu) in localitatea sa natala, Siria. Osemintele creatorului celebrelor personaje "Mara" si "Lica Samadau" se afla la cimitirul din Panciu, unde au fost transferate de la cimitirul Manastirii Brazi. Dupa ce in 2004 "repatrierea" osemintelor a constituit chiar un subiect electoral pentru Ioan Dorin Gurban, fostul primar al localitatii, la care s-au inhamat si reprezentantii Directiei pentru Cultura Arad si cei ai Prefecturii, problema revine pe tapet, curios in ajunul urmatorului an electoral. Recent, subiectul Slavici a revenit in atentia jurnalistilor aradeni care au realizat un material despre actualitatea scriitorului pe ulitele comunei Siria, insotit si de opiniile edililor locali. "Noi consideram o datorie de onoare aducerea fiului satului pe pamintul natal. Se poate odihni linga muzeu sau la frumoasa manastire Feredeu! Noi, locuitorii comunei Siria, vom depune toate eforturile pentu a-l readuce pe Slavici acasa! Cei din Panciu, respectiv primaria orasului, nu vor sa ni-l dea "" presupun, mai mult din considerente comerciale, turistice (...) I-am gasit mormintul neingrijit, l-au refacut ai nostri! In Siria avem un potential turistic de valoare, cu atit mai mult l-ar ridica prezenta lui Slavici pe pamintul sau natal! Pina si timisorenii s-au zbatut, la un moment dat - sa-l ia pe Slavici din Panciu!", a declarat Valentin Bot, primarul din Siria, pentru "Observator Aradean". Am incercat sa aflam ieri, dupa orele 13:30, si opinia primarului orasului Panciu. "Sint la masa! De ce nu m-ai sunat pe la 11.00! Este o chestie ce tine de codul bunelor maniere", ne-a spus Ion Petre. Cerindu-ne scuze, am adaugat ca i-am telefonat dupa 13:30, sperind ca a trecut ora prinzului, la care acesta, suparat, a adaugat ca "este duminica acuma si nu stii mata la ce ora maninc eu". Ne-am cerut inca o data scuze si i-am urat pofta buna! Pentru ca primarul a vorbit de bune maniere, vrem doar sa-i amintim ca bunele maniere nu-ti permit sa te adresezi unei persoane pe care nu o cunosti cu apelativul matale. Este o chestie de minima educatie, care tine e cei 7 ani de acasa si de acel minim bun simt, care lipseste prin institutiile publice, unde functionarii te intimpina, fie cu matale, fie cu tu. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.