Ultima oră

RCA-ul obligatoriu si pentru casa

Mihaela Beșleagă
31 aug 2007 1360 vizualizări
De la 1 ianuarie 2008 si vrincenii vor plati "RCA pentru casa" u se acorda 20.000 euro pentru fiecare locuinta asigurata de tip A si 10.000 euro pentru fiecare locuinta de tip B u prima obligatorie este de 20 euro pentru locuintele de tip A si respectiv 10 euro pentru locuintele de tip B u asiguratorii spun ca politia obligatorie nu acopera toate riscurile, drept urmare este necesara incheierea unor asigurari suplimentare, pentru toate tipurile de daune u numai 10% dintre casele vrincene sint asigurate la aceasta data u cei care nu sint asigurati vor primi amenzi cuprinse intre 100 si 500 lei

Vrincenii vor fi obligati sa isi asigure si casele, nu doar masina, asa cum se intimpla deja in tarile dezvoltate din UE. Guvernul a aprobat in sedinta de marti proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva dezastrelor naturale, respectiv cutremure de pamint, alunecari de teren si inundatii. Aceasta propunere legislativa a fost initiata acum 2 ani, cind Romania a fost lovita de inundatii catastrofale, valoarea mare a pagubelor reprezentind un semnal de alarma pentru autoritati. "Adoptarea proiectului de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor s-a impus ca urmare a faptului ca Romania este unul din statele europene expuse in mod semnificativ la dezastre naturale, in special cutremure si inundatii, acestea cauzind adesea pierderi de vieti omenesti si pagube materiale ale caror costuri economice si sociale sint majore", se arata in justificarea Guvernului.


Asigurarea locuintei, o noua corvoada pentru cetatean?


Potrivit proiectului, persoanele fizice si juridice vor fi obligate sa-si asigure impotriva dezastrelor naturale, respectiv cutremure de pamint, alunecari de teren si inundatii toate constructiile cu destinatie de locuinta aflate in proprietatea lor, inregistrate in evidentele organelor fiscale. Bugetele locale vor suporta prima obligatorie in cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social, din sumele defalcate din venituri ale bugetului de stat. Proiectul de lege se refera la locuinta, locuinta sociala, de serviciu, de interventie, locuinta de necesitate, locuinta de protocol, casa de vacanta, asa cum sint definite de Legea locuintei nr. 114/1996. în cazul locuintelor situate in blocuri, prin locuinta se inteleg atit spatiile aflate in proprietate exclusiva, cit si cota parte din coproprietatea asupra spatiilor si a elementelor de constructii comune. Reprezentantii companiilor de asigurari considera ca initiativa Guvernului este binevenita, atit pentru populatie, cit si pentru Stat. "S-au dezbatut aspectele proiectului in profunzime, precum cine suporta si cit suporta din daune, administrarea primelor de asigurare, cit la suta revine companiei de asigurari. Consider ca este o initiativa benefica pentru asigurat, care incheie o asigurare pentru niste daune in plus, pe linga cele mai frecvente, care sint incendiile, furturile si alte pagube aduse locuintei. Si pentru Guvern este o initiativa benefica, pentru ca nu mai trebuie sa se aloce bani de la bugetul de stat pentru refacerea locuintelor afectate de calamitati. Pentru noi, companiile de asigurari, este o munca in plus", ne-a declarat Ionut Constantinescu, directorul adjunct al Asirom, sucursala Vrancea. "Poate in acest mod populatia va constientiza necesitatea incheierii unei asigurari obligatorii pentru casa, pentru ca sint putini cei care incheie asigurari voluntar. Nu stim inca prin ce modalitate va incerca statul sa constringa populatia sa incheie astfel de asigurari obligatorii, care vor fi un fel de RCA pentru masini. Din cite am inteles, nici suma primei care urmeaza sa se plateasca nu va acoperi integral valoarea casei. Momentan nu stim nici noi mai multe detalii, asteptam sa se aprobe si vom actiona atunci de riguoare", ne-a spus si Mihaela Serban, inspector de asigurari la Omniasig.


Asigurarea acopera doar constructia, nu si bunurile


în conformitate cu prevederile proiectului de lege, suma asigurata obligatoriu - suma asigurata ce poate fi acordata - este echivalentul in lei a 20.000 euro pentru fiecare locuinta de tip A (constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si a 10.000 euro, pentru fiecare locuinta de tip B (constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic). Prima obligatorie (suma de bani pe care o plateste proprietarul unei locuinte, in calitatea sa de asigurat, ori imputernicitul, contractantul sau reprezentantul legal al acestuia) reprezinta echivalentul in lei a 20 euro pentru locuintele de tip A si, respectiv, a 10 euro pentru locuintele de tip B. Prima se achita integral anual. Nu intra sub incidenta prezentei legi anexele, dependintele care nu sint legate structural de cladirea in care este situata locuinta asigurata, si nici bunurile din interior. Asiguratorii considera ca oamenii trebuie sa constientizeze faptul ca asigurarea obligatorie pentru casa nu acopera toate riscurile, de aceea este necesara incheierea unor asigurari suplimentare, pentru toate tipurile de daune. "Din cite cunosc, aceasta asigurare obligatorie acopera doar constructia propriu zisa, nu si bunurile din locuinta, si doar daunele produse in urma unor calamitati naturale, cum sint inundatiile, cutremurele, alunecarile de teren. Nu mi se pare suficient. Oamenii ar trebui sa fie constientizati asupra faptului ca aceasta asigurare acopera doar o parte din daune si ca este necesar sa incheie asigurari si pentru ale riscuri, pe linga asigurarea obligatorie. De exemplu, in cazul unei inundatii, unui om ii sint afectate si bunurile din casa, care nu sint despagubite prin aceasta asigurare obligatorie", a mai observat Ionut Constantinescu. Pentru asigurarea suplimentara a bunurilor din locuinta, in valoare aproximativa de 3.000 euro, valoarea primei de asigurare care ar trebui platita de asigurat este de 7 euro pe an.


Primarii spun "DA" asigurarii


Reprezentantii autoritatilor locale din judetul nostru, in special din zonele predispuse la calamitati naturale, lovite in trecutul apropiat de inundatii devastatoare, considera binevenit actul normativ. Prin asigurarea obligatorie pentru locuinta, bugetul local este scutit de cheltuielile pentru despagubiri si pentru refacerea caselor distruse in urma dezastrelor naturale. "Consider ca acest act normativ este o intrare in normalitate, in UE deja se aplica acest tip de asigurare. Este o initiativa binevenita, pentru ca scuteste bugetul local de unele cheltuieli mari in caz de catastrofe, cu atit mai mult cu cit sintem intr-o zona predispusa la inundatii. Acest tip de evenimente nefericite implica deosebit de mult bugetul local. Noi trebuie sa renuntam la unele proiecte pe care le avem in plan pentru a directiona banii catre refacerea locuintelor. In orasul nostru, dupa inundatiile din 2005 multi oameni au constientizat riscul si au inceput sa isi incheie asigurari pentru casa", ne-a spus Daniel Nicolas, edilul din Odobesti. In zona rurala, inclusiv in teritoriile cu risc ridicat de calamitati, numarul locuitorilor care isi incheie asigurari pentru casa este aproape 0. "Spre rusinea mea, nici eu nu am o asigurare pentru casa, cum nu are nici un locuitor al comunei, desi sintem intr-o zona predispunsa la cutremure, chiar in centrul seismic. Sintem de acord cu aceasta actiune, pe care o consideram benefica", ne-a spus Vasile Lepadatu, primarul din Vrincioaia.


"Romanul nu are cultura asigurarilor"


Numarul proprietarilor din Vrancea care aleg sa isi asigure locuintele este infim. Conform statisticilor furnizate de Asirom, in 2006 s-au incheiat 2.500 de asigurari pentru locuinte. Avind in vedere faptul ca societatea detine aproximativ 50% din piata de asigurari din judet, se estimeaza ca aproximativ 10-12% dintre casele vrincene sint asigurate la aceasta data. Dintre acestea, majoritatea asigurarilor sint incheiate in mediul urban si in zona Lepsa, pentru casele de vacanta, proprietarii din aceste zone constientizind mai bine riscul la care la sint supuse locuintele si costurile refacerii lor in caz de evenimente imprevizibile. "Din pacate, la noi nu exista o cultura a asigurarilor. Romanul isi asigura in primul rind masina, pentru ca este obligatoriu si mai putin casa si viata. In Moldova si Muntenia cel mai mare procent al asigurarilor, 70-80% este reprezentat de asigurarile auto, in timp ce in Ardeal numarul asigurarilor pentru case este mult mai mare ca la noi. Acolo se face simtita influenta Europei vestice, unde exista o disciplina a asigurarilor, incheiate pentru orice forma de risc", a comentat Ionut Constantinescu, directorul adjunct al Asirom. Cu toate acestea, in ultima perioada numarul asigurarilor pentru casa a crescut, in special datorita fenomenelor meteo defavorabile si a campaniilor de reduceri practicate de asiguratori. Astfel, in primele 6 luni ale acestui an la Asirom s-au incheiat cu 32% mai multe asigurari pentru locuinta decit in anul 2006.


Amenzi de pina la 500 lei pentru neasigurati


Legea prevede ca asiguratul, pe linga incasarea despagubirii rezultate din polita de asigurare obligatorie in cazul producerii riscului asigurat, sa beneficieze de despagubiri si in cazul in care un pericol iminent de inundatie sau de alunecare de teren determina necesitatea obiectiva de demolare a constructiei cu destinatie de locuinta ori schimbarea amplasamentului acesteia. Nerespectarea de catre persoanele fizice si juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei. De asemenea, refuzul asiguratorului autorizat de a incheia la cererea unui proprietar de locuinta contractul de asigurare obligatorie se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 1.000 lei. Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se incheie numai cu asiguratorii asociati in Poolul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID - constituita ca societate comerciala de asigurare - reasigurare) si care sint autorizati sa incheie astfel de contracte. Acest act normativ intra in vigoare la data de intii a lunii urmatoare celei in care se publica in Monitorul Oficial. "Obiectivul acestui act normativ, in elaborarea caruia s-a tinut cont atit de interesele populatiei, de interesele Guvernului, cit si de cele ale autoritatilor administratiei locale, este acela de a sprijini cetatenii in reconstructia locuintelor distruse cu prilejul producerii dezastrelor naturale, prin acoperirea costurilor de reconstructie urmare a generalizarii practicilor de asigurare a locuintelor", se mai specifica in comunicatul Guvernului. Secretarul de stat Victor Paul Dobre a precizat ca proiectul de lege va fi transmis Parlamentului pentru a fi dezbatut in procedura de urgenta dupa inceperea sesiunii. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 15

Adaugă comentariu
CliffimeNal, acum 4108 zile, 14 ore, 42 minute, 35 secunde
<a href=http://buyonlineretinahq.com/#hfaxf>buy retin a cream</a> - <a href=http://buyonlineretinahq.com/#dflgl>cheap retin a</a> , http://buyonlineretinahq.com/#zmhia cheap citeste integral
Essederal, acum 4179 zile, 14 ore, 22 minute, 51 secunde
<a href=http://buyviagraonlineds.com/#599>generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlineds.com/#7972>buy generic viagra</a> , http://buyviagraonlineds.com/#13070 buy citeste integral
latsgreseaw, acum 4185 zile, 9 ore, 34 minute, 54 secunde
<a href=http://fastcashloanshereonline.com/#xtboj>fast cash advance payday loans</a> - <a href=http://fastcashloanshereonline.com/#mghzx >payday loans</a> , citeste integral
RankRhittee, acum 4188 zile, 21 ore, 1 minut, 15 secunde
<a href=http://ordergenericpropeciahere.com/#smbet>cheap propecia</a> - <a href=http://ordergenericpropeciahere.com/#jwdcc >buy propecia</a> , citeste integral
Liaibevep, acum 4194 zile, 19 ore, 59 minute, 2 secunde
<a href=http://buyzithromaxonline24h.com/#12496>cheap zithromax</a> - <a href=http://buyzithromaxonline24h.com/#16640>zithromax 1000 mg</a> , citeste integral
depfreetS, acum 4198 zile, 9 ore, 27 minute, 11 secunde
<a href=http://fastcashloanshere.com/#nlmzs>fast cash advance payday loans</a> - <a href=http://fastcashloanshere.com/#vkktu >payday loans</a> , citeste integral
gimulpalayday, acum 4198 zile, 21 ore, 34 minute, 59 secunde
<a href=http://badcreditloanhere.com/#tuspp>payday loan online</a> - <a href=http://badcreditloanhere.com/#rnymi >payday loan online</a> , http://badcreditloanhere.com/#khhjo citeste integral
paummaddy, acum 4200 zile, 20 ore, 18 minute, 45 secunde
<a href=http://levitrastorehere.com/#mnjnq>levitra online</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#ckoni >levitra online</a> , http://levitrastorehere.com/#dbfqu levitra citeste integral
tutveiseemats, acum 4201 zile, 10 ore, 13 minute, 38 secunde
<a href=http://kamagrastorehere.com/#mcbcs>buy kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#ebwyu >buy kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#rovid buy citeste integral
beebpannaft, acum 4204 zile, 6 minute, 38 secunde
<a href=http://orderlevitrahere.com/#gmqak>cheap levitra</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#qtagp >levitra online</a> , http://orderlevitrahere.com/#cjans buy levitra citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.