Ultima oră

Focsanenii nu vor mai putea creste animale de curte

Doina Ganea
28 aug 2007 1740 vizualizări
De anul viitor, focsanenii ar putea sa nu mai aiba voie sa creasca pe linga casa porci, vaci, oi sau cai u exceptie vor face locuitorii cartierului Mindresti, care vor trebui sa-si amplaseze cotetele de gaini la minimum 10 metri de periferia proprietatii lor

Executivul local s-a inspirat se pare din reclamatiile focsanenilor postate atit pe site-ul "domnuleprimar.ro" cit si cele facute la audiente, trecind la initierea unui proiect de lege privind interzicerea cresterii animalelor (bovine, ovine, cabaline, porcine) in intravilanul municipiului Focsani, cu exceptia cartierului Mindresti. Potrivit unui proiect ce va fi suspus dezbaterii consilierilor locali, cetatenii nu vor mai avea voie sa creasca in intravilanul orasului animale precum vaci, porci, oi sau cai. "Referitor la adresa dumneavoastra va comunicam ca situatia prezentata nu este singulara la nivelul municipiului si de aceea pe baza semnalelor primite de la populatie vom incerca sa reglementam aceste aspecte printr-o Hotarire a Consiliului Local, intrucit legislatia actuala nu interzice cresterea animalelor in gospodarii", a precizat intr-unul dintre raspunsurile sale catre cetateni, primarul Decebal Bacinschi. Potrivit proiectului de hotarire initiat de consilierul independent Nitica Ciubotaru, aceasta lege ar putea intra in vigoare incepind cu 1 ianuarie 2008. Mai mult decit atit, cetatenii au obligatia sa treaca si la asanarea sau desfiintarea constructiilor si adaposturilor de animale. Legiuitorul propune insa o singura exceptie: "Se admite cresterea animalelor pentru Cartierul Mindresti, in curtile persoanelor particulare in adaposturi (grajduri, cotete) amplasate la cel putin 10 metri distanta fata de periferia proprietatii vecine si cu respectarea normelor sanitar-veterinare de prevenire si transmitere a imbolnavirilor la om si animale si care se exploateaza astfel incit sa nu produca poluarea mediului sau disconfort vecinilor", se arata in proiect. Cei care vor umbla dupa cai (nu verzi) sau porci prin cotetele oamenilor vor fi angajatii Primariei, insotiti de angajatii Garzii de Mediu. Persoanele care nu se conformeaza acestei decizii locale risca de la 1 ianuarie 2008 amenzi cuprinse intre 100 si 1000 de lei. Aceleasi sanctiuni urmeaza a fi aplicate si celor care refuza sa primeasca in curte inspectorii plecati la vinatoare de cotete. Proiectul de act normativ a fost afisat la sediul primariei si pe site-ul www.focsani.info - Sectiunea Proiecte de hotariri. In termen de 10 zile, cei interesati pot trimite in scris la Primaria Focsani din B-dul Dimitrie Cantemir nr. 1 bis, camera 102, persoana de contact "" Claudia Bozna, propuneri, sugestii, opinii privind acest proiect de act normativ. In aceste conditii, se pare ca focsanenii care locuiesc la case vor trebui sa inceapa, de acum, sa manince in fiecare zi fripturi pentru ca la 1 ianuarie 2008, inspectorii primariei sa nu mai gaseasca in curtile cetatenilor nici macar cotetele animalelor sacrificate pe altarul legilor europene. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.