Ultima oră

Febra aftoasa pune pe jar autoritatile

Mihaela Beșleagă
8 aug 2007 662 vizualizări
DSVSA Vrancea asigura cetatenii ca in judetul nostru nu exista posibilitatea contactarii febrei aftoase u speciile de animale receptive la febra aftoasa sint vacile, porcii si oile u zece tone de carne de pui adusa din Anglia de o firma vrinceana au fost sechestrate in portul Constanta

Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a intensificat masurile de control privind circulatia animalelor pe teritoriul Romaniei, in urma aparitiei unui focar de febra aftoasa intr-o ferma din sud-estul Angliei. De asemenea, prin programul de supraveghere pentru aceasta boala va fi verificat modul in care se aplica masurile de biosecuritate in exploatatiile de animale autorizate sanitar veterinar si se recolteaza probe pentru examene serologice de laborator. Speciile de animale receptive la febra aftoasa sint vacile, porcii si oile. ANSVSA a solicitat directiilor veterinare judetene situatia intrarilor de animale din speciile receptive si a produselor acestora, provenite din Marea Britanie, pentru ultimele 30 de zile. Inspectorii DSVSA Vrancea asigura vrincenii ca in judetul nostru se fac controale periodice si nu exista posibilitatea contactarii febrei aftoase. "La nivelul judetului nu exista nici o problema si nici nu sint conditii pentru aparitia febrei aftoase. Efectivele de animale au fost vaccinate, continua verificarea biosecuritatii fermelor de bovine si controalele pentru respectarea tuturor conditiilor", ne-a declarat purtatorul de cuvint al DSVSA Vrancea, dr. Iulian Cucoli. Acesta a mentionat si faptul ca in ultimele cinci luni nu s-a mai depistat in judetul nostru nici un caz de pesta porcina clasica.


Importurile de carne, strict controlate


Medicii veterinari din cadrul Posturilor de Inspectie la Frontiera

monitorizeaza strict animalele si produsele care fac obiectul

comertului intracomunitar. începind cu data de 6 august, toate mijloacele de transport care sosesc din Marea Britanie si transporta animale sau produse provenite de la acestea, vor fi controlate. Zece tone de carne de pui adusa din Anglia de o societate din Vrancea au fost sechestrate in portul Constanta, ca masura de precautie, pina cind importatorul va prezenta documentele marfii care sa ateste ca ea nu provine din regiunea unde a fost depistat focarul de febra aftoasa. Potrivit ANSVSA, este interzis comertul, importul si tranzitul de animale receptive, al produselor crude provenite de la acestea (lapte, unt, carne, piei, lina, coarne), a nutreturilor fibroase si concentrate din tarile in care exista focare de febra aftoasa. De asemenea, este interzisa introducerea in tara, de catre persoanele care vin din tari in care evolueaza boala, a produselor si preparatelor de origine animala, cu exceptia celor sterilizate sub forma de conserva.


Ce este febra aftoasa?


Febra aftoasa este o boala infectocontagioasa produsa de un virus, care difuzeaza foarte repede, pe zone intinse si afecteaza un numar mare de animale receptive. Este specifica animalelor domestice si salbatice cu unghia despicata (bovine), este supusa declararii oficiale si carantinei de gradul I. ANSVSA precizeaza ca febra aftoasa nu constituie o amenintare la adresa sanatatii publice. Infectia se produce pe cale digestiva, respiratorie sau prin piele, sursa primara de infectie fiind animalele bolnave sau convalescente, care elimina virusul prin saliva, lapte, urina si alte secretii. Sursele secundare de infectie pot fi adaposturile, ustensilele, furajele, apa, gunoiul de grajd, vehiculele, pasunile, diferite ambalaje. Virusul poate fi vehiculat si de persoane sau animale nereceptive. Diagnosticul de febra aftoasa se stabileste in baza examenului clinic si a datelor epizootologice si se confirma obligatoriu prin examene de laborator. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.