Ultima oră

Incendiul din Soveja a facut pagube de un milion de lei

Mihaela Beșleagă
31 iul 2007 982 vizualizări
Cinci case au fost mistuite total de flacari, potrivit ultimului bilant u valoarea pagubelor se ridica la peste un milion de lei u incendiul a pornit de la un cos de fum defect u oamenii care au ramas fara case vor primi bani si material lemnos pentru reconstructia gospodarillor u lipsa apei a fost principala problema cu care s-au confruntat pompierii, care s-au luptat cu flacarile aproape 11 ore

Incendiul izbucnit duminica dupa-amiaza la Soveja a lasat in urma familii distruse, fara un acoperis de-asupra capului, cinci gospodarii rase de pe fata pamintului si pagube materiale totale de peste 1.000.000 lei. Autoritatile locale s-au intrunit de urgenta ieri dimineata, pentru a evalua pagubele si pentru a discuta posibilitatile de ajutorare a oamenilor afectati de incendiu. "Dimineata am convocat Consiliul Local, in sedinta extraordinara. Deocamdata, vom oferi cite 2.000 lei si 25 mc lemn de lucru pentru proprietarii celor cinci case arse in totalitate. Pentru ceilalti, care au avut pierderi mai putine, vom incerca sa dam cite 13 mc de lemn. Deja am contactat firme de exploatarea lemnului, pentru a ne ajuta fiecare cel putin cu 10-15 mc de lemn, cherestea. Am vorbit si la Bicaz, de unde ne vor sponsoriza cu ciment pentru reconstructia caselor", ne-a declarat primarul din Soveja, Costel Plesa. Un ajutor suplimentar pentru reconstructie va fi acordat celor trei oameni care si-au pierdut in incendiu singura locuinta, respectiv Costel Axinte, Ion Ghimpu si Domnica Tuluca. Autoritatile locale, cu sprijinul Prefecturii, au demarat deja actiuni de cautare de sponsori, atit in rindul bancilor, firmelor, oamenilor politici si persoanelor fizice din Vrancea, cit si din alte judete. "Am format deja echipe de consilieri, care string ajutoare pentru familiile aflate in necaz. Am inaintat deja cereri de sponsorizari atit la bancile din judet, cit si din Bucuresti, Galati. Speram la un ajutor si din partea Guvernului. Am intervenit si la diferiti oameni politici pentru a gasi un sprijin. De asemenea, speram sa gasim un ajutor si la sovejenii plecati in strainatate", a mai adaugat edilul din Soveja, Costel Plesa. Primarul spera ca in luna octombrie noile case sa fie gata, pentru ca oamenii napastuiti, carora flacarile le-au distrus intreaga gospodarie, sa aiba un acoperis pentru perioada rece. "Deja am trimis la fata locului o vola, doua autospeciale si citeva utilaje pentru curatarea terenului. Speram ca in octombrie oamenii sa intre in casele lor, pe care vrem sa le facem mai bune decit cele care au fost, nu am vrea sa le mai construim din lemn, pentru a evita un dezastru ca cel de zilele trecute", ne-a mai marturisit Costel Plesa. Oamenii care au ramas fara locuinta si-au gasit adapost la rude. Cei patru copiii ai familiei Tuluca, de la gospodaria carora a izbucnit incendiul, impreuna cu mama si bunica, au primit adapost temporar si asistenta sociala in sediul Primariei. "Cele doua femei, impreuna cu copiii cu dizabilitati s-au mutat in sediul Primariei, unde au si masa asigurata, de la Biserica. Au venit aici si cei de la Protectia Copilului, si un asistent social care se ocupa de cazul lor. Momentan, copiii sint in grija noastra, aici, la nivel local", ne-a spus primarul din Soveja.


Cinci case facute scrum


In urma celor mai recente investigatii ale pompierilor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Vrancea, se pare ca incendiul a pornit de la un cos de fum fara sita parascintei, din gospodaria Domnicai Tuluca, 70 ani, care a dus la aprinderea unei anexe din curte. Focul s-a extins rapid si la casele vecinilor, din cauza apropierii locuintelor, construite din lemn si acoperite cu sindrila, pe fondul lipsei precipitatiilor si a unei surse permanente de apa in zona. Din fericire, vintul nu a batut si focul a putut fi tinut sub control, altfel situatia ar fi fost mult mai dramatica. "Am localizat rapid sursa incendiului, in aproximativ 30 de minute, am darimat zidurile cuprinse de flacari pentru a impiedica extinderea focului. Din pacate, cea mai mare problema a fost cu apa. Pentru a face fata incendiului am adus si o autopompa de la pepiniera de la Soveja, si am alimentat autospecialele din riul Susita", ne-a declarat Paul Rotaru, adjunct sef in cadrul ISU Vrancea, care a fost prezent la locul incendiului. Cinci case au fost distruse complet de flacari: casa noua a lui Costel Axinte, casa de vacanta a lui Nicolae Besleaga, locuinta Domnicai Tuluca (in care locuia impreuna cu cei patru copii si cu bunica acestora), gospodariile lui Ion Ghimpu si a Vioricai Ghimpu, una din case a fost distrusa in proportie de peste 80% (a mai ramas doar un corp) si grajdurile si anexele gospodaresti ale altor doua gospodarii, ale lui Ghita Comanita si Domnica Comanita au fost mistuite de flacari. Un caz special este cel al tinerei familii Axinte, care de abia se mutase in casa nou construita. Din pacate, tinerii nu s-au putut bucura mult timp de noua locuinta, mistuita in intregime de flacari. In urma socului cauzat de vederea noii locuinte in flacari, sotia lui Costel Axinte si-a pierdut constiinta si a fost transportata la spital. "Voi incerca sa ajut in mod special aceasta familie tinara, socul prin care au trecut, vazindu-si locuinta noua transformata in cenusa, nu poate fi exprimat in cuvinte", ne-a marturisit edilul din Soveja, Costel Plesa.


Pompierii s-au luptat si cu lipsa de apa


La locul incidentului au intervenit sase autospeciale de Pompieri: doua masini de la Serviciul Special de Voluntari pentru Situatii de Urgenta din Soveja si Cimpuri, doua autospeciale din Panciu, una din Focsani si una din Adjud. Incendiul a izbucnit duminica dupa-amiaza, in jurul orei 16.00, pompierii actionind toata noaptea in zona, pina ieri la ora 03.00 dimineata pentru a stinge orice urma de foc. La locul incendiului a ramas o masina de pompieri de la Serviciul de Voluntari din Soveja, pentru a preintimpina izbucnirea unui nou incendiu. Lipsa apei, care a cauzat stingerea cu dificultate a incendiului, a fost reclamata si de autoritati, care intentioneaza crearea unei subunitati de pompieri in Soveja. "In perioada urmatoare voi merge la Bucuresti pentru a vorbi cu generalul Secara, pentru infiintarea unei subunitati de pompieri aici, in Soveja. Avind in vedere criza de apa si evenimentele nefericite care se petrec in aceasta zona in ultima vreme este absolut necesara o unitate de acest tip. Noi deja am inceput sa facem schitele pentru viitoarea unitate de pompieri", a spus Costel Plesa. In urma cu noua ani, tot in satul Rucareni au avut loc doua incendii in care au fost distruse peste 40 de case. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.