Ultima oră

E mai greu sa mori decit sa traiesti

Cristina Palade
2 iul 2007 841 vizualizări
Cuantumul ajutorului de deces in cazul disparitiei pensionarului sau asiguratului este de 1270 lei u greul inmormintarii ramine pe umerii rudelor

Un studiu a aratat ca, in zilele noastre, este mai greu sa mori decit sa traiesti. De fapt, greul ramine pe umerii rudelor, dupa cum ar spune cei mai in virsta. Cuantumul ajutorului de deces in cazul disparitiei pensionarului sau asiguratului este de 1270 lei si se da doar la citeva zile dupa inmormintarea propriu-zisa a asiguratului. Acest ajutor se acorda unei singure persoane care poate fi sotul sau sotia supravietuitoare, copilul, tutorele, curatorul, mostenitorul sau, in lipsa solicitarii din partea persoanelor mentionate, orice alta persoana care dovedeste cu acte ca a suportat cheltuielile inmormintarii. Ajutorul de deces se acorda in cazul decesului asiguratului, al pensionarului sau al unui membru de familie care nu are un drept propriu de asigurari sociale si se afla in intretinerea titularului la data decesului. Potrivit statisticilor Casei Judetene de Asigurari de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CJPAS), in prima jumatate a acestui an, au fost acordate, in baza solicitarilor depuse, un numar de 1829 de ajutoare de deces, cuantumul total al acestora fiind de 2.287.842 lei. In cazul decesului unui membru de familie care nu are drept propriu de asigurari sociale si care se afla in intretinerea titularului la data decesului, cuantumul ajutorului de deces este de 635 lei. "In sensul legii numarul 19/2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, membru de familie aflat in intretinerea titularului poate fi sotul sau sotia, copiii proprii, adoptati sau aflati in plasament familial sau cei incredintatti spre crestere si educare familiei, in virsta de pina la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pina la terminarea acestora, fara a depasi virsta de 26 de ani, copiii, indiferent de virsta, daca au devenit inapti pentru munca din cauza starii de sanatate inainte de implinirea virstei de 18 ani, respectiv 26 de ani, parintii si bunicii oricaruia dintre soti", ne-a spus juristul Cornelia Cotea, de la departamentul Comunicare din cadrul CJPAS. Insa, pentru obtinerea ajutorului de deces in acest caz se face pe baza unei declaratii pe propria raspundere, cum ca membrul de familie s-a aflat in intretinerea asiguratului. (Cristina PALADE)


CASETA

Solicitari multe, rezolvari putine


Din cele 5100 de cereri, realizate de la inceputul anului si pina in prezent, ale pensionarilor vrinceni pentru bilete de tratament in statiunile balneo-climaterice s-au acordat doar un numar de 1810 bilete. "Pina la aceasta data, la nivelul compartimentului bilete de tratament au fost inregistrate 5100 de cereri ale solicitantilor care doresc sa efectueze tratament balnear in cursul anului 2007 in statiunile Lacu Sarat, Amara, Covasna, Sarata Monteoru, Felix, Olanesti, Govora, Herculane", ne-a declarat Cornelia Cotea. Din totalul de bilete acordate, 280 de bilete au fost date in mod gratuit, potrivit unei statistici oferite de Casa Judeteana de Pensii. Numarul relativ mic de bilete de tratament acordate in prima jumatate a anului este direct proportional cu numarul de 3300 de bilete de tratament pe care le-a repartizat Casa Nationala de Pensii pentru judetul nostru. "Pentru anul 2007 au fost repartizate institutiei noastre aproximativ 3300 de bilete de tratament, CNPAS fiind preocupata de suplimentarea numarului de bilete de tratament dupa rectificarea bugetara", a precizat Cornelia Cotea. (C. P.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.