Ultima oră

2VIDEO!!!Prizonieri în marea albă! Prefectul: „Nu plecaţi la drum decat dacă e necesar!”

Silvia Vrînceanu Nichita
27 ian 2014 4447 vizualizări
iarna face ravagii: drumuri blocate, copii duşi cu şenilata la spital, tanără însărcinată scoasă din nămeţi de utilajele de deszăpezire, avarii la ENET şi CUP, 40.000 de oameni izolaţi în nouă localităţi u vestea bună este că aseară am ieşit din avertizarea de cod roşu, însă judeţul rămane în continuare sub cod portocaliu u ”Datorită faptului că ninge şi bate vantul aproape că nu se cunoaşte ce facem”, s-a văitat primarul Bacinschi, după ce aseară oraşul a rămas şi fără apă u prefectul îi sfătuieşte pe vranceni să rămană acasă, mai ales că şcolile sunt închise pană marţi, inclusiv

Iarna a făcut ravagii la finalul săptămanii şi nu are de gand să se potolească. Ca urmare a ninsorilor abundente şi a viscolului, încă de sambătă drumurile au fost închise preventiv de poliţişti. Oamenii au fost sfătuiţi să nu plece de acasă pentru a nu rămane blocaţi în zăpadă. Cum autorităţile au emis Cod Roşu, ieri la ora 15.00, în sudul judeţului şi l-au extins pe cel portocaliu pentru restul judeţului pană luni, la ora 9:00, majoritatea drumurilor răman impracticabile. În această dimineaţă este posibil să fie instituită starea de alertă în regiune, potrivit vicepremierului Liviu Dragnea. Nouă localităţi vrancene erau izolate complet aseară. „37.962 persoane din 40 de sate aferente celor nouă comune sunt, la această oră, izolate (aseară ora 21:00 – n.r.) Situaţia s-a înregistrat ca urmare a închiderii temporare a drumurilor naţionale şi judeţene aflate pe teritoriul localităţilor vizate de fenomenele meteo prognozate prin COD ROŞU. Astfel, satele sunt: Băleşti, Ciorăşti, Codreşti, Mihălceni, Salcia Nouă, Salcia Veche, Satu Nou, Spătăreasa, Gologanu, Măicăneşti, Belciugele, Râmniceni, Slobozia Boteşti, Stupina, Tătaru, Năneşti, Călienii Noi, Călienii Vechi, Sihlea, Bogza, Caiata, Voietin, Tătăranu, Bordeasca Nouă, Bordeasca Veche, Mărtineşti, Vâjâitoarea, Vânători, Balta Raţei, Ciorăşti, Mirceştii Noi, Mirceştii Vechi, Petreşti, Răduleşti, Vulturu, Boţârlău, Hânguleşti, Maluri, Vadu Roşca.”, ne-a informat lt. col. Cristina Duţă de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Drumuri închise

Aseară, la închiderea ediţiei, şase drumuri naţionale erau închise, după cum urmează: DN 2 N Bogza – Dumbrăveni - Jitia intre KM 8A000-53A000, DN 23 B Ciorăşti - Măicăneşti între KM 0A000-15A970, DN 2- E85 se circulă pe raza judeţului Vrancea dar sunt instituit filtre pentru blocarea accesului spre judeţul Buzău, DN 23A –Focşani - Gologanu – Ciorăşti KM 14A000-23A000, DN 23 – Focşani –limită judeţ Brăila KM 1A000- 41A000 şi DN 2R Jitia - Vintileasca KM 0A000-11A000. Alte 10 drumuri judeţene se menţin închise, astfel: DJ 202 E Sihlea - limită judeţul Buzău, DJ 202F Băleşti- Mihălceni, DJ 204 B Măicăneşti- Tătăranu, DJ 204D Focşani-Suraia, DJ 204E  Focşani – Petreşti ; Haret –Panciu, DJ 205 C Goleşti- intersecţie DC 146, DJ 205 E  Ciuşlea- DN 2- Bătineşti, DJ 119 C DN 2- Rugineşti, DJ 205 H Domneşti – Păuneşti, DJ 205 R Coteşti – DN2- Jilişte. Situaţia se schimba de la oră la oră, după cum ne-au transmis oficialii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU). Societăţile care asigură deszăpezirea acţionau aseară cu 25 utilaje pe drumurile judeţene şi cu 55 pe cele naţionale, însă numărul s-a dovedit a fi prea mic faţă de valul uriaş de ninsoare, asociat cu viscol. Şi trenurile au avut întarzieri de pană la 30 de minute. Trei trenuri au staţionat în gări pe teritoriul judeţului nostru deoarece locomotiva unui tren IR s-a defectat în Râmnicu-Sărat. Astfel că, duminică seară, până la aducerea unei alte locomotive, au staţionat temporar: începând cu ora 17.30 în Gara Gugeşti R 5112 , începând cu ora 18.36 în Gara Focşani IR 1664, începând cu ora 18.19 în Gara Coteşti R 5206. Toate cele trei trenuri au reluat deplasarea începând cu ora 19.40.

Focşaniul înzăpezit şi fără apă

Municipiul Focşani a fost acoperit de o mare albă. Focşăneni s-au trezit, ieri, sub zăpadă. Cu greu au putut ieşi din case iar pietonii au circulat pe stradă, printre maşini. Oamenii au încercat să-şi scoată singuri autoturismele din omăt. Autorităţile par şi de această dată copleşite de situaţie. Spun că lucrează de 40 de ore cu 25 de utilaje mari prin tot oraşul dar acest lucru nu se observă decât pe bulevardele principale. ”Datorită faptului că ninge şi bate vantul aproape că nu se cunoaşte ce facem. Încercăm să asigurăm accesul la staţia de salvare, pompieri şi jandarmi, la complexele comerciale pentru ca cetăţenii judeţului Vrancea să aibă acces la cumpărături”, ne-a spus primarul municipiului, Decebal Bacinschi. Ca şi cum zăpada nu ar fi fost de ajuns, în intervalul orar 17.30 – 18.17, din cauza unei avarii apărute la un post de transformare a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică la uzina de apă a SC CUP SA, situaţie care a condus la oprirea alimentării parţiale cu apă potabilă a municipiului Focşani. Situaţia a starnit îngrijorare şi revoltă printre cetăţenii şi aşa panicaţi de condiţiile meteo periculoase.

Tanără însărcinată, dar şi copii bolnavi transportaţi la spital

În ultimele două zile au apărut şi situaţii medicale limită. Sambătă seara, un apel la 112 solicita ajutor medical pentru o tânără de 18 ani, însărcinată în luna a noua. O ambulanţă S.A.J. a plecat la Obrejiţa, dar la ieşire din DN 2 (E 85), drumul nu era practicabil. În cele din urmă, după intervenţia serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă, care a facilitat accesul ambulanţei, pacienta a ajuns la maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani, unde a născut ieri, prin cezariană, un băieţel de 2,4 kg. Medicii ne-au transmis aseară că atat mama Mădălina Gheorghiaş cat şi bebeluşul sunt bine. Duminică dimineaţă, Staţia de Pompieri Adjud a intervenit cu o autoşenilată pentru a transporta doi copii la spital. Micuţii de 1 şi 4 ani prezentau stare febrilă, iar părinţii erau îngrijoraţi. Cum accesul pe strada unde locuiau minorii era imposibil, pompierii au plecat în misiune cu autoşenilata. Duminică dimineaţă, o autoşenilată ISU a făcut şi un transport la Vulturu, unde a dus insulina necesară bolnavilor de diabet, după care a preluat de la Rîmniceni un bolnav care avea nevoie de dializă.

Misiune grea la închiderea ediţiei

Deplasările la solicitările medicale s-au realizat în condiţii grele, de iarnă. Aseară, la închiderea ediţiei, o singură misiune era în desfăşurare pentru a prelua un bărbat din satul Bogza, comuna Sihlea, care a suferit un traumatism în urma căderii de la înălţime. „Localitatea este în zona vizată de avertizarea de COD ROŞU, iar condiţiile meteo au împiedicat deplasarea echipajului de salvatori. Un vehicul pe şenile din cadrul ISU a plecat către locul indicat, dar din cauza zăpezii abundente, vântului care suflă cu putere şi viscolului, au rămas blocaţi la cca. 1 km de Caiata. S-au contactat reprezentanţii serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă, ai Unităţii Militare aflate în apropiere şi s-a solicitat sprijin de la societatea care asigură deszăpezirea pe acel sector de drum, care au trimis utilaje către locul respectiv”, ne-au informat cei de la Biroul de comunicare al C.J.S.U. Vrancea.

Maşini blocate în zăpadă

Sambătă seara la numărul de apel unic 112  s-a anunţat că trei autoturisme în care se aflau opt persoane au rămas blocate pe DJ 204 D, între Focşani şi Suraia. Un utilaj de deszăpezire a intervenit pentru a face partie, aşa încat oamenii au ajuns cu bine la destinaţie. În noaptea de sambătă spre duminică au apărut alte trei situaţii similare, între Gugeşti şi Dumbrăveni, la Câmpineanca şi în Adjud, la pasarela spre Adjudu-Vechi. Ieri după amiază prefectul judeţului anunţa că situaţia se complică din pricina codului roşu instituit de meteorologi, atenţionare dată în premieră pentru Romania. “Monitorizăm problemele medicale. Avem mai multe drumuri naţionale şi judeţene închise şi nouă localităţi izoalte. Am hotărât ca luni, 27 ianurie, şi marţi, 28 ianuarie, să nu se înveţe în nicio şcoală şi rugămintea mea este ca în această perioadă cei care nu au probleme deosebite să renunţe la deplasări. Nu ştim cum va evolua vremea, tot ce ştiu e că vor fi vânturi puternice şi nivelul zăpezii va depăşi jumătate de metru.”, a atenţionat Cătălin Kanty Popescu, prefectul judeţului, ieri după amiază într-o conferinţă de presă. În caz de nevoie, autorităţile spun că sunt pregătite şi unităţile din Garnizoana Focşani, care pot pune la dispoziţie personal şi tehnică pentru intervenţii. (S. VRÎNCEANU, D. CHIRIAC, A. IVAN)

 

Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea imagini cu Focşaniul „sub zăpadă”.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
viscol, acum 3746 zile, 38 minute, 12 secunde
Nu vreau sa intre masinile la deszapezit pe strazile laturalnice pentru ca o sa fie si mai rau; tot prostul o sa iasa cu masina si sa vezi atunci trafic blocat!
danb, acum 3746 zile, 9 ore, 16 minute, 38 secunde
Si eu care credeam ca Prefectul e ala care organizeaza deszapezirea. El de fapt e purtatorul de cuvant al viscolului, doar ne informeaza ca s-a mai blocat cate-un drum si ne sfatuieste intelept sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.