Local

Vrâncenilor care nu-și plătesc amenzile li se pregătește ceva!

Ionel Sclavone
20 mai 2023 2304 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:dcnews.ro
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:dcnews.ro

Vrâncenii care acumulează datorii la primării. în special, din cauză că nu-și achită amenzile contravenționale, s-ar putea confrunta cu probleme foarte mari în viitorul apropiat. Aceștia ar putea fi executați silit, de ANAF, pentru aceste datorii.

Măsura este prevăzută de un proiect de act normativ, ce urmează să fie adoptat în curând. Dacă vor intra în vigoare, aceste reglementări vor da atribuții ANAF de a acționa pentru recuperarea datoriilor către primării.

Se știe că multe primării, de regulă din mediul rural sau din orașele mici, întâmpină greutăți în recuperarea sumelor provenite din amenzi sau din neplata impozitelor și taxelor locale. Din motive electorale sau pentru că nu au personal suficient, primarii evită să recupereze acești bani de la debitori. Pe de altă parte, din cauza datoriilor nerecuperate, care ating nivelul a sute de milioane de lei, primăriile sunt sancționate, la rândul lor, de Curtea de Conturi. În plus, tot din acest motiv, se confruntă și cu alte probleme – alocări bugetare mai mici de la Consiliul Județean.

În aceste condiții, având în edere că autoritățile locale întâmpină greutăți în încasarea sumelor provenite din amenzi contravenționale, proiectul de act normativ propune ca în situația în care amenzile nu sunt plătite în decurs de doi ani, acestea vor ajunge la ANAF. Iar Fiscul va prelua procedurile de executare silită a datoriilor înregistrate de contravenienți.

Măsura este justificată de autorii legii dearece sumele nerecuperate din amenzile contravenționale sunt foarte mari, iar Fiscul, în comparație cu autoritățile locale, are „pârghii suplimentare de identificare a debitorilor și de executare a amenzilor”.

Legea va modifica Ordonanța nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, astfel încât să se reducă numărul amenzilor contravenționale neîncasate de autorități.

Trebuie spus că Fiscul va fi sesizat în cazul în care amenzile contravenționale și penalitățile aferente nu au fost încasate din motive ce nu pot fi imputate organului de executare silită al autorității locale. În acest caz, solicitarea către ANAF se va face după ce sunt epuizate toate formele de executare silită stabilite prin Codul de procedură fiscală.

Procedura prevede că, în cel mult 30 de zile de la preluarea dosarului de executare silită, ANAF „va notifica preluarea unității/ subdiviziunii administrativ-teritoriale, care va scădea din evidența sa fiscală și contabilă sumele neachitate de către persoana contravenientă”.

Spre deosebire de ceea ce se întâmplă în prezent, Banii colectați de ANAF vor ajunge, la bugetul de stat, iar nu conturile primăriilor. Legea în vigoare stabilește că „sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice în conformitate cu legislația în vigoare se fac venit integral la bugetele locale ale unității/ subdiviziunii administrativ-teritoriale în care contravenientul își are domiciliul”.

Dacă legea va trece, măsura este programată să se aplice cu începere de la 1 ianuarie 2024.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.