Local

În atenția vrâncenilor: Cine va apela la sisteme improvizate de încălzire riscă pușcăria

Ionel Sclavone
20 iul 2021 3797 vizualizări

Persoanele care vor apela, pe timpul iernii, la sisteme de încălzire improvizate pentru locuințe, riscă să ajungă la închisoare. Este vorba despre cei care locuiesc la bloc și care, prin instalarea unor echipamente improvizate, pun în pericol siguranța și sănătatea celorlalți locatari. Pe de altă parte, furnizorii de căldură în sistem centralizat, precum ENET, nu vor mai putea sista întreruperea energiei termice pe timp de iarnă.

Sancțiunea se regăsește într-o lege apărută în Monitorul Oficial și care a intrat în vigoare. Legea nr. 196/2021 pentru completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006 cuprinde mai multe schimbări pentru legislația privind producerea și furnizarea căldurii în sistem centralizat.

Actul normativ introduce în legislație infracțiunea de montare a unor instalații periculoase pentru cei din jur sau pentru clădirea în care au fost montate. Astfel, pentru depistarea unor instalați improvizate de încălzire sunt prevăzute pedepse cu închisoarea cuprinse între trei luni și doi ani sau amendă penală.

„Montarea și punerea în funcțiune a unor instalații sau echipamente în interiorul unei locuințe sau al unui condominiu, care pun în pericol sănătatea populației sau integritatea infrastructurii edilitare, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, se precizează, mai exact, în noua lege.

Documentul mai stabilește și faptul că sustragerea de energie termică reprezintă infracțiune de furt și va fi pedepsită potrivit legislației penale.

Constatarea modificărilor făcute la instalațiile de încălzire, fie ele sisteme periculoase pentru locatari sau sisteme concepute pentru a fura energie termică, se va face de către reprezentanții furnizorilor de utilități sau cei ai administrației locale.

Furnizorii de căldură nu vor mai putea întrerupe furnizarea

Pe de altă parte, aceeași lege interzice furnizorilor de energie termică să întrerupă distribuirea agentului termic pe durata sezonului rece. Astfel, conform actului normativ, nici un consumator nu trebuie să fie pus în situația de a-i fi sistată încălzirea în locuință, indiferent de motiv.

„Serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat face parte din sfera serviciilor comunitare de utilități publice și cuprinde totalitatea activităților privind producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, desfășurate la nivelul unităților administrativ-teritoriale sub conducerea, coordonarea, controlul și responsabilitatea autorităților administrației publice locale sau asociațiilor de dezvoltare comunitară, după caz, în scopul asigurării energiei termice necesare încălzirii și preparării apei calde de consum pentru populație, instituții publice, obiective social-culturale și operatori economici”, se arată în lege.

Conform documentului, furnizorii de căldură, ENET-ul în cazul focșănenilor, au obligația să asigure agentul termic pe toată durata anotimpului rece. Acestora le este interzis să oprească, indiferent de motiv, alimentarea cu căldură pentru blocurile racordate la sistemul centralizat

„Producătorii/Furnizorii agentului termic au obligația să asigure furnizarea agentului termic conform contractelor încheiate cu autoritățile administrației publice locale. Se interzice sistarea furnizării de agent termic primar în perioada sezonului rece, definită conform prevederilor legale, de către producătorii și/sau furnizorii de agent termic primar, precum și sistarea alimentării cu energie primară a acestora de către producătorii/furnizorii de energie primară”, mai prevede legea.

Reducerea TVA pentru energia termică

Același act normativ impune abonaților la sistemul de furnizare a energiei termice montarea contoarelor de căldură. Măsura trebuie implementată până la finalul anului 2021. În caz contrar, abonații riscă amenzi între 500 și 1.000 de lei.

Legea mai prevede și reducerea cotei de TVA pentru energia termică, de la 19 la 5%. Spre deosebire de altele, această măsură se va aplica abia de anul viitor. Aceasta în cazul în care autoritățile nu o vor amâna, așa cum au amânat cota redusă pentru TVA la locuințe.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.