Local

Vrâncenii care primesc șomaj într-un stat UE își pot transfera dreptul în țară

Ionel Sclavone
19 oct 2023 1057 vizualizări

Vrâncenii care au lucrat în străinătate, într-un stat al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European (SEE), și primesc ajutor de șomaj, îl pot transfera în România. Pentru aceasta au nevoie de un document, emis de instituția care le plătește acest drept, cu care trebuie să se înscrie la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Vrancea este unul dintre județele din care au plecat, la muncă în străinătate, un număr foarte mare de locuitori. Încă din anii ’90 aceștia și-au căutat norocul, la muncă, fie în Italia, în Germania, Spania ori în alte state ale Uniunii Europene. În prezent există foarte mulți vrânceni lucrează într-una din aceste țări, cu forme legale.

Parte dintre ei, însă, și-au pierdut locul de muncă și au dreptul la ajutor de șomaj plătit de autoritățile statelor în care au lucrat. Cei care beneficiază de o astfel de indemnizație o pot primi și în Vrancea, dacă aleg să revină în țară.

Astfel, vrâncenii care primesc ajutor de șomaj într-un alt stat membru al Uniunii Europene (UE) sau al Spațiului Economic European (SEE) pot primi în continuare acest drept dacă se întorc în țară pentru a-și căuta un alt loc de muncă. Pentru a-și transfera indemnizația de șomaj în țară, persoanele interesate au nevoie de un document de la instituția statul care le plătește acest drept. Cu acest document, persoanele respective se înscriu la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Posibilitatea de a exporta ajutorul de șomaj dintr-o țară UE într-alta este prevăzută de reglementările Comisiei Europene. Acestea stabilesc posibilitatea ca șomerii care se mută într-un alt stat, în căutarea unui loc de muncă, să beneficieze în continuare de ajutorul de șomaj. În acest acord sunt incluse statele membre ale Uniunii Europene, dar și cele din Spațiul SEE (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția).

Potrivit legislației din domeniu, solicitantul trebuie să obțină acordul instituţiei competente din acel stat și să solicite eliberarea formularului U2. Acesta certifică perioada în care un șomer are dreptul la ajutor de șomaj atunci când își caută de lucru într-un alt stat.

Regulile mai prevăd că în șapte zile de la autorizare, persoana în cauză trebuie să se înscrie la AJOFM pentru obținerea unui loc de muncă.

De menționat că acest lucru este valabil și în sens invers. Ajutorul de șomaj se poate redirecționa atât către România (din străinătate), cât și către o altă țară europeană (din România).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.