Local

Vrâncenii care își cresc singuri copiii vor lucra doar în ture de zi

Ionel Sclavone
23 mar 2023 1327 vizualizări

Vrâncenii care își cresc copiii singuri ar putea să nu mai lucreze în schimburile de noapte. Măsura este propusă într-un act normativ care urmează să modifice Codul Muncii. În prezent, există mai multe categorii de angajați pentru care se aplică această regulă.

Angajații vrânceni, părinți singuri, nu vor putea fi obligați să lucreze în schimburi de noapte. Această măsură se apică deja în cazul femeilor gravide, a lăuzelor și a celor care alăptează. Iar conform unui proiect legislativ aflat în dezbatere, măsura va fi extinsă prin modificarea prevederilor din Codul Muncii.

La articolul 128 din Legea 53/2003 privind Codul Muncii, se va aduce următoarea modificare:

„(2) Reprezentantul familiei monoparentale, femeile gravide, lăuzele și cele care alăptează nu pot fi obligați să presteze muncă de noapte”.

Mai exact, proiectul stabilește că reprezentantul familiei monoparentale nu va putea fi obligat să presteze muncă de noapte. Autorii acestei ințiative legislative și-au justificat demersul prin faptul că un părinte singur nu ar trebui să muncească noaptea deoarece are o multitudine de obligații față de copil.

„Familiiel monoparentale sunt compuse dintr-un singur adult care își asumă responsabilitatea de a crește și a îngriji copiii. În aceste familii, adesea părinții se confruntă cu provocări financiare și logistice în încercarea de a-și îndeplini rolul de părinte și de a-și asigura traiul zilnic. Cu toate acestea, luarea unui loc de muncă care presupune ture de noapte poate fi un dezavantaj pentru părinte și copii”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul de act normativ.

Astfel, aceștia pun pe primul loc siguranța copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei persoane, fie singur în casă. În al doilea rând, inițiatorii legii arată că părintele singur ar putea să nu acorde copiilor suficientă atenție și îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii generate de lucrul în ture de noapte.

Un alt motiv invocate de autorii acestei legi are în vedere dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligațiile familiale, cum ar fi îngrijirea copiilor sau participarea la activități școlare și sociale ale acestuia.

Iar nu în ultimul rând, se atrage atenția asupra impactului pe care îl poate avea pentru relația părinte-copil, faptul că adultul nu poate lua parte la activitățile copilului în mod regulat deoarece este nevoit să lucreze pe timpul nopții.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.