Local

Vrâncenii ar putea beneficia de scutiri la impozitul pe clădiri. Vezi care sunt condițiile

Ionel Sclavone
26 mai 2021 3309 vizualizări

Vrâncenii, proprietari de imobile, fie că sunt case de locuit, apartamente, spații comerciale etc. pot primi scutiri la impozitul pe locuință dacă le-au dotat cu panouri solare, pompe de căldură sau le-au izolat termic cu materiale ecologice. Aceasta cu condiția ca toate costurile să fie suportate din propriul buzunar. Decizia acordării scutirilor va aparține consiliilor locale.

O propunere legislativă care prevede astfel de scutiri a fost înregistrată la Senat și are în vedere completarea Codului fiscal. Conform acestei initiative, proprietarii de imobile, persoane fizice, vor beneficia de scutiri sau reduceri la impozitul pe clădiri dacă și-au dotat clădirile, pe cheltuiala proprie, cu sisteme de încălzire și de producere de energie electrică regenerabilă prin instalarea de panouri solare, pompe de căldură sau izolare termică cu materiale ecologice.

„Articol unic - Articolul 456, alineatul (2) din Legea nr. 227 din 2015 privind Codul fiscal, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:

Alineatul (2) se completează, prin introducerea unei noi litere, litera t), care va avea următorul cuprins:

«(2) Consiliile locale pot hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului/taxei pe clădiri datorate pentru următoarele clădiri:  (...)

t) clădirile la care proprietarii au executat pe cheltuiala proprie lucrări de investiții pentru utilizarea sistemelor de încălzire §i de producere de energie electrică regenerabilă prin: instalarea de panouri solare, pompe de căldură sau izolare termică a clădirilor cu materiale ecologice»”, se arată în proiectul de act normativ.

Valoarea la care se vor aplica scutirile de impozit va fi stabilită de către consiliile locale. Acestea vor decide dacă vor aplica sau nu scutirile respective, în funcție de mărimea bugetului locale pe care îl au la dispoziție.

Care sunt obiectivele urmărite

Această inițiativă legislativă este necesară, dat fiind că este prevăzută în Pactul ecologic european. Documentul presupune acordarea unor facilități pentru cei care îmbunătățesc sau extind utilizarea surselor de energie alternativă în România.

„Uniunea Europeană (UE - n. red.) este hotărâtă să devină, până în 2050, primul bloc din lume care să fie neutru din punct de vedere climatic. Pentru aceasta este nevoie de investiții semnificative atât din partea UE și a sectorului public național, cât și din partea sectorului privat. Planul de investiții pentru Pactul ecologic european (...) va mobiliza investiții publice și va contribui la deblocarea de fonduri private prin intermediul unor instrumente financiare ale UE (...)”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul de act normativ.

Legea vine în completarea programului Casa Verde

Pe de altă parte, inițiativa legislativă vine în completarea Programului „Casa verde”, derulat în perioada 2010 – 2017 de către Administrația Fondului pentru Mediu. În cadrul acestui program s-au finalizat mai bine de 30.000 de proiecte ai căror beneficiari au fost persoanele fizice. Aceștia au primit până la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

În prezent, se oferă finanțare pentru panouri fotovoltaice, prin programul „Casa Verde Fotovoltaice”. Acesta este destinat finanțării instalării de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională.

Persoanele fizice pot cere o finanțare nerambursabilă de la stat, care să acopere până la 90% din costurile instalării de panouri fotovoltaice. Suma acordată nu trebuie să depășească 20.000 lei, iar beneficiarul finanțării este obligat să acopere restul de 10%.

Or, persoanele care nu au prins finanțare prin aceste programe, dar și-au dotat casele cu panouri solare, panouri fotovoltaice ori și le-au izolat termic, pe propria cheltuială, vor beneficia de alte facilități.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.