Local

Vrânceni, dacă împrumutați autoturismele unor șoferi băuți, răspundeți penal dacă alcoolemia lor depășește 0,80 g/l alcool pur în sânge

Ionel Sclavone
16 feb 2021 2314 vizualizări

Proprietarii autoturismelor care și le încredințează, spre a fi conduse, unor persoane care au consumat alcool, se vor alege cu dosar penal doar dacă alcoolemia celor depistați într-o asemenea stare depășește 0,80 g/l alcool pur în sânge. Acest nivel a fost stabilit printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Această clarificare a fost dată la solicitarea unei persoane care a dorit să știe ce se întâmplă dacă încredințezi autoturismul proprietate personală cuiva care a consumat alcool. Solicitantul a dorit să afle dacă va răspunde penal indiferent de gradul de alcoolemie sau în cazurile în care este depășită o anumită limită.

Codul penal definește ca infracțiune fapta unei persoane care încredințează un vehicul pentru conducerea pe drumurile publice unei alte persoane despre care știe că se află sub influența alcoolului. Legea nu precizează, însă, un nivel minim al gradului de alcoolemie.

În acest context, prin Decizia nr. 14/2020, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, în materie penală din cadrul ICCJ a reținut că, pentru a răspunde pentru fapta de încredințare a unui vehicul - pentru a fi condus pe drumurile publice - unei persoane care a consumat alcool, proprietarul autovehiculului trebuie să fi știut că aceasta a consumat alcool.

Mai mult, Înalta Curte de Casație și Justiție a mai stabilit o condiție pentru ca proprietarul să răspundă penal. Astfel, conform deciziei, șoferul care a împrumutat mașina trebuie să fi avut „o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge”.

Cu alte cuvinte, dacă cineva împrumută autoturismul unei persoane fără să fi știut că a consumat alcool, atunci nu va răspunde penal. Chiar dacă a știut că persoana căreia i-a fost încredințat autoturismul a băut, tot nu va răspunde penal decât dacă cel depistat sub influența alcoolului la volan depășește gradul de alcoolemie precizat mai sus.

În situația în care ÎCCJ nu ar fi stabilit un prag minim al alcoolemiei pentru persoanele care își împrumută autovehiculele celor care au consumat alcool, s-ar fi ajuns la situații absurde. Aceasta deoarece, conform legii, fapta de a conduce un autovehicul sub influența alcoolului se pedepsește penal, conform noului cod penal, doar dacă nivelul alcoolemiei depășește 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Or, s-ar fi ajuns în situația în care șoferul care ar fi consumat alcool nu ar răspunde penal, în schimb, cel care i-a încredințat mașina da.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.