Local

Vrânceni, aveți grijă unde parcați! Legea le permite autorităților să vă ridice mașina și să vă amendeze

Ionel Sclavone
16 dec 2020 3166 vizualizări

Se știe că problema parcărilor pentru autoturisme, mai ales în zone comerciale, precum Piața Moldovei, este una dintre cele mai mari cu care se confruntă Primăria Focșani. Pe lângă lipsa locurilor de parcare, acum, șoferii vrânceni se vor confrunta cu o nouă problemă.

Cei care parchează pe spațiul public, fie că este vorba de trotuare, spații verzi, pasaje de trecere pietonală etc. riscă să fie de două ori sancționați. Pe de-o parte riscă să le fie ridicată mașina (până în prezent această sancțiune se aplica doar celor care parcau pe drumurile publice), iar pe de altă parte, pot fi și amendați.

Conform legislației în vigoare, de câteva săptămâni, mai exact din ultimele zile ale lunii noiembrie, autoritățile pot ridica orice mașină parcată neregulamentar pe drumurile publice. Legea se aplică atât pentru autoturismele parcate pe drumurile publice (așa cum se petrecea și până în prezent), cât și celor parcate pe trotuare, în parcuri sau chiar pe lângă parcările rezidențiale.

În aceste cazuri, legea prevede că proprietarii cărora le sunt ridicate autoturismele trebuie să plătească o taxă pentru a le recupera. Această taxă va cuprinde costurile de ridicare, transport și depozitare a autoturismelor, care pot ajunge până la câteva sute de lei. În afară de aceasta, cei în cauză ar putea fi sancționați și cu amendă.

Celor cărora li se pare o măsură nedreaptă, trebuie să le spunem că ridicarea mașinii este o operațiune administrativă având drept scop eliberarea domeniului public, în vreme ce amenda reprezintă o sancțiune prevăzută de lege pentru încălcarea regulilor.

În concluzie, cei care riscă și își vor parca mașina pe domeniul public vor avea de achitat atât amenda, cât și costurile pentru recuperarea acesteia, în cazul în care va fi ridicată.

Amenzile rutiere ar putea crește substanțial

În același context, trebuie spus că amenzile rutiere ar putea crește destul de mult începând cu luna ianuarie, din cauza situației de la nivel guvernamental. În cazul în care până la 1 ianuarie România nu va avea un guvern nou, învestit în Parlament, punctul de amendă va crește cu aproape 100 de lei, iar acest lucru ar putea însemna, în unele cazuri, o creștere foarte mare a sancțiunilor.

Conform legii, punctul de amendă este stabilit în funcție de salariul minim, care a fost majorat în urmă cu câteva luni. Codul rutier prevede că punctul-amendă este plafonat la 145 lei, însă măsura este valabilă până la 31 decembrie 2020 și va expira în mai puțin de o lună. Astfel, de la 1 ianuarie, punctul-amendă va ajunge la 223 lei, adică 10% din salariul minim brut.

Pentru ca situația să nu se schimbe, iar punctul de amendă să rămână la același nivel, ar fi nevoie de o ordonanță de guvern care să prelungească plafonarea acestuia la 145 de lei. Or, actualul Guvern, interimar, nu are voie să emită decât hotărâri de guvern. Drept urmare, sunt șanse ca un act normativ care să stabilească valoarea punctului de amendă să nu fie promovat mai devreme de anul viitor. De altfel, chiar dacă vom avea un nou guvern, votat în Parlament, ne-am putea confrunta cu aceeași situație, în condițiile în care o asemenea ordonanță nu se află pe lista sa de priorități.

De atlfel, nu ar fi prima oară când s-ar întâmpla acest lucru. Și la începutul anului 2020, punctul-amendă a fost cotat la 223 de lei, pentru opt zile, până când Guvernul a adoptat o ordonanță de plafonare la 145 de lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.