Local

VIDEO | Vești proaste pentru vrâncenii cu mașini vechi: Programul Rabla Local a fost amânat pentru anul viitor

Ionel Sclavone
9 nov 2022 2011 vizualizări

Vrâncenii care dețin în proprietate mașini vechi și care doreau să le caseze prin programul Rabla Local vor trebui să mai aștepte. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a decis să amâne lansarea programului, stabilită pentru această lună. Cei interesați vor trebui să mai aștepte câteva luni, până anul viitor. Primăriile vor trebui să prindă bani în buget.

AFM a anunțat că amână lansarea programului Rabla Local deoarece intenționează să lucreze la simplificarea procedurilor de accesare a proiectelor finanțate din Fondul pentru mediu prin descentralizarea unor programe, cu ajutorul primăriilor care se vor implica direct în analiza și implementarea proiectelor, așa cum este cazul Programului de casare a autovehiculelor uzate”.

De asemenea, AFM a anunțat că va modifica ghidul solicitantului pentru a micșora finanțarea pe care trebuie s-o asigure primăriile, astfel încât programul să se poată desfășura în cât mai multe localități.

Perioada și modalitatea de depunere a cererilor de finanțare vor fi stabilite prin dispoziție a președintelui AFM. Inițial, programul trebuia lansat în luna octombrie, însă conducerea AFM l-a amînat pentru noiembrie, iar acum, pentru anul viitor. Conform informațiilor oficiale, Rabla Local urma să beneficieze de un buget de 50 de milioane de lei.

Conform regulilor acestui program, persoanele fizice care dețin o mașină mai veche de 15 ani ar putea primi, de la primăria de domiciliu, un stimulent în valoare de 3.000 de lei, în schimbul acesteia. Rabla Local este mai tentant decât celelalte programe de casare a autovehiculelor vechi deoarece nu impune obligația de a cumpăra un alt vehicul nou cu suma obținută.

Cei care vor cere acest stimulent financiar, de 3.000 lei, nu vor putea cumpăra, timp de trei ani de la obținerea banilor, o mașină cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică.

De menționat că Rabla Local este un program diferit de Rabla Clasic, prin care se pot cere bani pentru înlocuirea mașinilor vechi cu unele noi, mai puțin poluante, și Rabla Plus, destinat cumpărării de mașini electrice sau hibride.

În cazul Rabla Local, persoanele care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor primi 3.000 de lei bani pe care îi pot utiliza fără nici o restricție. Vor fi casate, însă, doar autoturisme, microbuze sau autoutilitare și autospeciale ușoare.

Programul Rabla Local se derulează prin intermediul primăriilor, astfel că cei interesați să caseze mașinile vechi trebuie să se adreseze acestora pentru a obține stimulentul. La rândul lor, primăriile vor recupera o parte din sumele plătite de la autoritățile de mediu, în baza unor cereri de finanțare.

Cine poate participa la Rabla Local și în ce condiții

În acest context, AFM recomandă persoanelor fizice interesate să se înscrie în Rabla Local să verifice dacă primăria de domiciliu participă în cadrul acestui program și să caseze și să radieze autovehiculul uzat numai după ce se asigură de acest lucru.

După lansarea programului cei interesați trebuie să se adreseze primăriei de domiciliu și să îndeplinească o serie de condiții. Aceștia trebuie să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea.

Să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin cinci ani și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective. Să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și cel local. Să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus. Să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului.

Mașina trebuie să aibă, la data solicitării, o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației și o normă de poluare Euro 3 și/ sau inferioară. Mașina trebuie să aibă componente esențiale precum motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație.

E de subliniat că la program nu vor putea participa și firmele, așa cum e cazul programelor Rabla Clasic și Rabla Plus.

Citiți și:VIDEO | Programul Rabla Local a fost amânat pentru anul viitor. Peste 2 milioane de maşini din România sunt mai vechi de 20 de ani

Programul Rabla Local se opreşte înainte de a se alinia la start. A fost amânat pentru anul viitor, pentru că primăriile au cerut în mod expres banii înainte. Edilii vor să evite astfel situaţiile în care ar fi aşteptat prea mult timp deconturile de la Administraţia Fondului pentru Mediu. În tot acest timp, ceasul ticăie. 2026 nu e departe, iar până atunci România s-a angajat să caseze 250.000 de maşini.

VIDEO:Stirile TVR Online

 

Banii sunt motivul pentru care Rabla Local a ţinut-o dintr-o amânare în alta, iar acum cei interesaţi mai au de aşteptat până în primele luni din 2023 dacă vor să caseze o rablă şi să primească la schimb trei mii de lei.

Autorităţile locale nu au vrut să rişte un blocaj financiar și au cerut fonduri în avans.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: Au cerut în mod expres că dacă vrem să derulăm programul cu ei să creăm o bază legală pentru o prefinanţare. Această prefinanţare înseamnă indisponibilizarea banilor pentru acest scop, doar pentru acest scop, banii nu se pot folosi pentru altceva. După ce pleacă banii de la AFM şi ajung în contul primăriei, primăria pune cota parte de 20% şi în felul acesta programul poate fi derulat.

Programul Rabla Local ar fi trebuit să demareze la sfârşitul lunii septembrie a acestui an. Ulterior, a fost amânat pentru jumătatea lunii octombrie, iar apoi pentru jumătatea lunii noiembrie.

Iniţial, autorităţile locale au fost nemulţumite de procentul cu care trebuie să contribuie, 50%, adică 1.500 de lei pentru fiecare rablă.

În urma discuţiilor, acestea vor finanţa doar 20% şi restul va fi finanţat de AFM.

Spre exemplu, pentru o maşină mai veche de 15 ani, orice primărie care va participa la program va plăti 600 de lei, iar restul de 2.400 de lei va fi acoperit de Fondul pentru Mediu.

În continuare, programul stârneşte nemulţumiri.

Adrian Teban, preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România: Asta ar presupune ca noi să facem nişte plăţi în avans în condiţiile în care oricum suntem foarte condiţionaţi de toate proiectele pe care trebuie să le finalizăm. Dacă Ministerul Mediului a hotărât să dea aceste prime de casare de 3.000 de lei, foarte bine, dar să le suporte integral de la bugetul de stat.

Programul Rabla Local are un buget de 50 de milioane de lei, bani care ar ajunge acum pentru 18.500 de rable trimise la casat.

Eduard Dumitrașcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City: Nouă tare ne este teamă că este vorba de o lipsă de buget. O iniţiativă bună, necesară, sperăm ca 2023 să recupereze şi să putem accelera astfel de proiecte.

Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR: România are obligaţii serioase în faţa partenerilor europeni în ceea ce priveşte reducerea numărului de rable de pe străzi. Prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ţara noastră s-a angajat ca, până în 2026, să caseze 250.000 de maşini mai vechi de 15 ani.

Datele Direcţiei de Înmatriculări arată că peste 2 milioane de maşini din România sunt mai vechi de 20 de ani.

Text informații + foto:stiri.tvr.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.