Local

VIDEO | În atenția vrâncenilor care vor să-și amâne ratele bancare Procedura de aplicare a fost aprobată și intră în vigoare

Ionel Sclavone
30 iul 2022 1185 vizualizări

Vrâncenii care au contractat împrumuturi bancare și se confruntă cu probleme financiare pot amâna plata ratelor bancare cu până la nouă luni. Condițiile în care vor putea beneficia de aceste amânări au fost aprobate și vor intra în vigoare imediat. Inițial aceste norme de reglementare tebuiau să apară până la jumătatea lunii iulie, însă nu au fost finalizate la timp de Ministerul Finanțelor.

Vrâncenii care doresc să amâne plata ratelor bancare, în cadrul programelor Prima/Noua casă, trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru ca solicitarea lor să fie acceptată. În primul rând, aceștia nu trebuie să fi înregistrat restanțe la plată în trecut. În al doilea rând, trebuie ca împrumuturile să fi fost contractate înainte de 30 aprilie 2022. Iar în al treilea rând, perioada de creditare nu trebuie să se încheie în momentul în care se încheie perioada de amânare. Cu alte cuvinte, cei ale căror credite se vor încheia în câteva luni nu pot beneficia de această măsură.

Perioada de acordare amânării la plată a ratelor scadente aferente creditelor se va putea face pentru una până la nouă luni, în funcție de solicitările celor împrumutați. Aceasta, indifernt dacă sunt persoane fizice sau juridice.

Vrâncenii care au credite prin programul Prima/Noua casă și care vor să-și amâne ratele trebuie să transmită o solicitare creditorului cel mai târziu în termen de 30 de zile de la data emiterii de către Banca Națională a României a reglementărilor necesare pentru raportarea creditelor, potrivit OUG 90.

Creditele vor putea fi prelungite cu echivalentul perioadei în care plata ratelor a fost suspendată. Iar dobânda aferentă perioadei de suspendare se va recalcula potrivit prevederilor contractului împrumut, urmând ca plata să se facă eșalonat, în 60 de rate lunare egale, începând cu prima lună după terminarea perioadei de amânare.

Pentru cei care au alte tipuri de credite, amânarea ratelor este permisă dar sunt prevăzute și alte condiții, pe lângă cele de mai sus. 

În acest caz, cei împrumutați pot beneficia doar o singură dată de suspendarea ratelor pentru fiecare împrumut. Creditul pentru care se solicită amânarea ratelor nu trebuie să fie de tip revolving, inclusiv cele de tipul cardurilor de credit, al descoperitului de cont şi al liniilor de credit acordate persoanelor fizice şi juridice.

Condiții pentru persoanele juridice

Regulile sunt diferite, în cazul persoanelor juridice care cer amânarea ratelor. Acestea vor trebui să îndeplinească cumulativ o altă serie de condiții specifice afacerilor.

Reprezentantul legal va trebui să prezinte o declarație pe propria răspundere din care să reiasă scăderea, în contextul crizei provocate de războiul din Ucraina, cu minimum 25% a mediei rezultatelor nete contabile lunare pe ultimele trei luni anterioare solicitării amânării ratelor, raportat la perioada similară din 2021.

În cazul PFA-uri, Intreprinderilor Individuale, a Intreprinderilor Familiale și a celor care practică profesii liberale, declarația va viza diferența dintre încasări și plăți.

În cazul agenților comerciali nou înființați, raportarea se va face la media rezultatelor de la înființare.

Pe de altă parte, reprezentantul legal va prezenta o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că persoana juridică nu va distribui/plăti dividende pe perioada amânării ratelor. De asemenea, că nu va acorda sau rambursa credite către acționari. Prin excepție, întreprinderile publice, definite de OUG 109/2011, vor putea distribui/plăti dividende în această perioadă;

Firma care cere amânarea ratelor nu trebuie să fi înregistrat incidente de plată la Centrala Incidentelor de Plăţi în legătură cu bilete la ordin sau cecuri, în ultimele şase luni anterioare datei solicitării.

Firma nu se află în insolvență la data solicitării, conform Oficiului Național al Registrului Comerțului, și nici nu a fost începută o procedură de executare silită de către un alt creditor; nu beneficiază de o soluție/un plan de restructurare a datoriilor cu un creditor în ultimele trei luni înainte de finalul lui iunie.

Firma nu înregistrează un nivel al activului net sub jumătate din capitalul social, potrivit situațiilor fiscale de la finalul lui 2021, pentru entitățile care au obligația întocmirii lor;

Firma va trebui să prezinte un acord al codebitorilor, garanților și fideiusorilor. În cazul creditelor acordate cu garanții guernamentale, acordul statului va fi implicit.

Băncile vor analiza solicitările și vor trebui să dea un răspuns de aprobare sau respingere a cererii, ori prin scrisoare fizică sau email, în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data primirii solicitării complete.

Vizionați și:Românii pot cere băncilor suspendarea şi amânarea la plată a ratelor

Guvernul s-a întrunit miercuri, 27 iulie 2022, în şedinţă, și a aprobat normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă 90/2022 privind posibilitatea amânării ratelor la creditele bancare.

VIDEO:Stirile TVR Online

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.