Local

VIDEO | Două comune din Vrancea au încheiat contracte de un milion de lei cu firma preotului care scoate țara din noroi

Ionel Sclavone
20 feb 2019 12071 vizualizări

Două comune din Vrancea, conduse de primari PSD, au plătit firmei Hercinic SRL din județul Tulcea, aproape 1 milion de lei pentru documentații tehnice și studii de fezabilitate necesare accesării finanțărilor prin PNDL. Firma are sediul în județul Tulcea și este patronată de un preot, Mădălin Iscru, consilier în cadrul MinisteruluI Dezvoltări pe vremea ministrului Paul Stănescu. Hercinic SRL a încheiat asemenea contracte cu mai multe primării din țară, potrivit ziariștilor de la Recorder.ro. Dintr-un fost butic, fără angajați și fără cifră de afaceri, în doar câteva luni, Hercinic SRL s-a transformat într-unul dintre cei mai importanți prestatori de servicii de proiectare și construcții pentru cei interesați să obțină fonduri bugetare.

Primăria Tătăranu, condusă de Bănel Bărbieru, a plătit, în total, firmei Hercinic SRL suma de 552.053 lei pentru servicii de proiectare și întocmire a documentațiilor necesare accesării fondurilor PNDL. Contractele au fost încheiate pe parcursul a câtorva luni, în perioada octombrie – decembrie 2018, și toate au fost atribuite prin procedură de achiziție directă.

Dacă privim un pic mai atent anunțurile publicate pe SICAP, portalul guvernamental de achiziții publice, constatăm că, de fapt au fost atribuite în doar câteva zile pe parcursul celor trei luni. Pe 18 octombrie, 25 octombrie, 21 noiembrie și 22 decembrie.

Foto:Primarul comunei Tătăranu, Bănel Bărbieru

În cele patru zile, Bănel Bărbieru a semnat nu mai puțin de zece contracte cu firma preotului Iscru, în valoare totală, așa cum am arătat mai sus, de 552.053 lei (TVA inclus). Sumele variază de la 3.000 de lei pentru actualizarea unor studii de fezabilitate și până la 130.000 de lei pentru elaborarea unor documentații tehnice necesare reabilitării unor drumuri locale. La acestea se adaugă și TVA.

Primarul Bănel Bărbieru nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere în legătură cu contractele pe care le-a semnat, în numele comunei Tătăranu,  cu firma Hercinic SRL.

„I-am selectat în baza intuiției“

Deși nu se ridică la nivelul colegului de partid, de la Tătăranu, Silviu Pintilie, primarul comunei Vidra, a virat în conturile celor de la Hercinic SRL suma 428.000 de lei. La fel ca și în cazul comunei Tătăranu, Primăria Vidra l-a angajat pe preotul Iscru prin procedură de achiziție directă.

Silviu Pintilie a semnat toate contractele, în număr de 12, în doar două zile, pe 29 octombrie și pe 7 noiembrie, în mai puțin de două săptămâni. Șase contracte, de valoare egală, 25.000 de lei plus TVA au fost atribuite pe 29 octombrie și alte șase, de 35.000 de lei plus TVA pe 7 noiembrie. Din suma totală, Primăria a plătit 100.000 de lei plus TVA, patru contracte a câte 25.000 de lei, doar pentru estimarea unor investiții de interes local.

Foto:Primarul comunei Vidra, Silviu Pintilie

Primarul comunei Vidra, Silviu Pintilie, ne-a declarat că nu are nici un contract încheiat pe PNDL, până acum, pentru nici o investiție din comună. El susține că nu-l cunoaște pe preotul Iscru, patronul firmei și că nici nu știe ca acesta să fi fost angajat la Ministerul Dezvoltării:

„Am selectat firma din SICAP, pur și simplu, în baza unei intuiții personale. Am avut credința că va face treabă bună cu documentațiile pe care i le-am atribuit. Nici vorbă să-mi promită că mă vor ajuta în vreun fel să obțin bani prin PNDL. De altfel, intenționez să depun proiectele tehnice pe care le vor lucra ei ca să obțin finanțare pe orice program unde comuna Vidra va fi eligibilă, nu doar la Ministerul Dezvoltării“.

Preotul care „scoate țara din noroi“

După declarația publică a premierului Viorica Dăncilă, potrivit căreia Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), inițiat de Liviu Dragnea în urmă cu șase ani a scos țara din noroaie, jurnaliștii de la Recorder au realizat o investigație despre felul în care se cheltuiesc sumele alocate.

„Recorder a plecat pe urmele banilor și a descoperit că cel mai mare program de modernizare a satului românesc din ultimii 30 de ani este, într-o bună măsură, un jaf generalizat: lucrări făcute de mântuială și cu prețuri supraevaluate de zeci de ori; telefoane venite direct din Guvern care condiționează acordarea finanțărilor în funcție de alegerea firmei cu care se face lucrarea; primari care se ascund sau se îmbolnăvesc instantaneu când presa le cere explicații pentru cheltuirea banilor; un preot de la o măruntă parohie de țară care, în timp ce era consilier în Ministerul Dezvoltării, controla o rețea de firme prin care încasa milioane de euro din PNDL; artificii procedurale prin care contractele sunt sparte în bucăți mai mici pentru a evita organizarea de licitații“, susțin jurnaliștii de la publicația susmenționată.

Foto  Preotul Mădălin Iscru, fost consilier în cadrul Ministerului Dezvoltării în mandatul lui Paul Stănescu

Printre cei care au de câștigat de pe urma acestui program este și preotul Mădălin Iscru, fost consilier în cadrul Ministerului Dezvoltării în mandatul lui Paul Stănescu. Firma preluată de acesta, Hercinic SRL s-a transformat într-o afacere de succes în domeniul proiectării, încheind în jur de 130 de contracte cu diverse primării din țară.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.