Local

Noi sarcini pentru polițiștii rutieri. Obligația este impusă prin lege

Ionel Sclavone
9 mai 2024 1716 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:spotmedia.ro
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:spotmedia.ro

Polițiștii rutieri vor primi noi sarcini, conform unui act normativ care urmează să intre în vigoare. Astfel, aceștia vor trebui să verifice în fiecare an mijloacele de semnalizare rutieră de pe drumurile publice.

Polițiștii vrânceni, și nu numai, vor trebui să verifice periodic starea sistemelor de semnalizare rutieră de pe drumurile publice din județ. Această nouă sarcină le revine, în conformitate cu prevederile unui act normativ care urmează să intre în vigoare.

Mai mult, polițiștii vor trebui să anunțe administratorii drumurilor publice și ce mijloace de semnalizare rutieră sunt necesare, dar n-au fost încă instalate.

Cele două obligații sunt prevăzute într-o reglementare ce modifică legislația rutieră. Schimbările propuse vizează regulile de instalare și întreținere pentru sistemele de semnalizare rutieră.

Astfel, administratorii drumurilor vor avea obligația, ca și acum, să instaleze și să întrețină sistemele de semnalizare rutieră, precum și alte dispozitive speciale de acest fel. Instalarea se face cu avizul prealabil al serviciului de Poliție rutieră.

În plus, față de ceea ce reglementează Codul Rutier în prezent mai apare și obligația de verificare a sistemelor de semnalizare după instalare. Iar această sarcină cade pe umerii polițiștilor din serviciul rutier.

Concret, după instalarea indicatoarelor rutiere administratorul drumului public, împreună cu poliția rutieră, va avea obligația să verifice dacă respectă avizul emis prealabil. O dată la 12 luni, poliția rutieră va trebui să facă o verificare generală a indicatoarelor de semnalizare rutieră și a celorlalte dispozitive speciale. Verificările vizează atât mijloacele existente, cât și pe cele necesare, pe toate categoriile de drumuri publice.

După verificare va fi emisă o notă de constatare ce va fi transmisă administratorului drumului public. Acesta va avea obligația să remedieze problemele constatate în cel mult 120 de zile de la data primirii notei de constatare. Administratorul drumului public inspectat va avea obligaţia ca, în alte 30 de zile, să transmită poliţiei situația cu remedierile realizate.

Totodată, vor fi sancționate neîndeplinirea obligațiilor de instalare a mijloacelor de semnalizare rutieră, dar și instalarea necorespunzătoare a acestora ori fără avizul poliției rutiere.

Amenzile sunt prevăzute în clasa a V-a de sancțiuni, destinate exclusiv persoanelor juridice, care pot ajunge până la 16.500 de lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.