Local

VIDEO | Ce se ascunde în spatele licitației organizată de CJ pentru concesionarea serviciului de salubritate din cadrul SMID Vrancea?

Ionel Sclavone
9 iun 2022 4527 vizualizări

Caietul de sarcini pentru licitația de concesiune a serviciilor de salubritate în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Vrancea, în valoare de 85 milioane de lei plus TVA, a fost modificat în conformitate cu cerințele unei anumite firme, RER Sud, care s-a înscris la licitație. Aceasta deoarece Consiliul Județean, organizatorul, a refuzat să-și apere interesele și să prezinte un punct de vedere la o contestație depusă de firma respectivă la Consiliul Național de Soluționate a Contestațiilor( CNSC). Anumite paragrafe, foarte importante au fost eliminate. Între acestea a fost eliminată, spre exemplu și o prevedere care stabilea ca tarifele de colectare a deșeurilor, impuse populației să nu crească în mod exagerat, peste limita de suportabilitate. Se pune firesc întrebarea dacă refuzul Consiliului Județean Vranceade a-și susține cauza la CNSC a fost doar o demonstrație de incompetență sau o acțiune menită să favorizeze anumite interese.

Lansată în urmă cu aproximativ un an, licitația pentru concesionarea serviciilor de salubrizare în cadrul Sistemuluii de Management Integrat al Deșeurilor(SMID) Vrancea, în valoare de 85.712.755,46 lei plus TVA , nu a depășit nici măcar faza de depunere a ofertelor. Licitația a fost organizată de Consiliul Județean Vrancea pe 27 iulie 2021, iar de atunci a tot fost prelungită. În prezent, termenele de depunere a ofertelor sunt amânate de la o săptămână la alta.

Licitația ridică numeroase semne de întrebare dat fiind că mai multe prevederi din caietul de sarcini au fost modificate, de Consiliul Județean Vrancea, conform cerinețelor unei firme interesate de contract, RER Sud din Buzău. Este vorba despre o companie despre care presa a relatat că a avut legătură cu un fost parlamentar PNL, Cezar Preda.

S-a întâmplat acest lucru după ce, firma RER SUD a depus o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), în care a cerut eliminarea mai multor prevederi din caietul de sarcini și din contractul de concesiune. Și ce să vezi, a avut câștig de cauză!

Aceasta deoarece Consiliul Județean Vrancea condus de Cătălin Toma, autoritatea care a organizat licitația, atenție!, a refuzat să prezinte un punct de vedere în care să-și susțină interesele:

 „Cu adresa nr. 16639/24.08.2021, înregistrată la CNSC cu nr. 44393/24.08.2021, entitatea contractantă (Consiliul Județean Vrancea – n. red.) a comunicat faptul că nu comunică punct de vedere cu privire la contestația depusă de RER SUD SA”.

Caietul de sarcini a fost modificat după cerințele RER SUD

Din acest motiv, punctele de vedere ale RER SUD au fost acceptate, iar din caietul de sarcini și din contractul de concesiune au fost eliminate mai multe paragrafe. În vreme ce altele au fost modificate în conformitate cu cerințele firmei.

Între acestea unul care vizează stabilirea tarifelor de colectare a deșeurilor către populație. Acel paragraf stabilea că operatorii de salubritate nu pot cere prețuri exagerate, de la populație, care să depășească limita de suportabilitate. O prevedere extrem de necesară, în interesul vrâncenilor, mai ales în această perioadă în care prețurile au sărit în aer, iar mulți abia reușesc să supraviețuiască de la o zi la alta.

O altă prevedere eliminată din contract a fost cea privind constituirea garanției de bună execuție. Din contract a fost eliminat acest paragraf care punea o sumă de bani la dispoziția Consiliului Județean o sumă de bani – 10% din valoarea contractului – pentru a acoperi eventualele prejudicii comise de firma angajată.

În lipsa unui punct de vedere al autorității contractante, Consiliul (CNSC – n. red.) va admite critica formulată și va dispune eliminarea art. 18 din modelul de contract – Garanția de bună execuție”, se arată în decizia CNSC.

 Transparență doar pe jumătate

Mai departe, Consiliul Județean Vrancea s-a adresat instanței de judecată, la Curtea de Apel Galați, cerând anularea deciziei emisă de CNSC la contestația RER SUD. În condițiile în care instituția condusă de Cătălin Toma nu și-a reprezentat interesele în fața CNSC și a refuzat să susțină un punct de vedere, nici justiția nu i-a dat dreptate. Acțiunea intentată de Consiliul Județean Vrancea a fost respinsă astfel că modificările cerute de RER Sud au fost introduse în contractul de concesiune și în caietul de sarcini.

La vremea respectivă, în luna februarie, invocând transparența, Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean, anunța într-o conferință de presă susținută la sediul CJ Vrancea, (vezi VIDEO de mai jos) că există o „mică problemă” dar „foarte delicată” la licitația pentru concesiunea operațiunilor în cadrul SMID.

„…Și de asta repet că sunt transparent. Avem și o mică problemă în sensul în care a fost contestat și din păcate există o hotărâre judecătorească a Curții de Apel prin care a fost scos gradul de suportabilitate și garanția de bună execuție, atenție, doi indicatori foarte importanți din caietul de sarcini. Ceea ce, este foarte delicată problema. Dar cu toate acestea. Suntem în corespondență cu Ministerul Fondurilor Europene, cu celelalte județe unde acest serviciu funcționează și să vedem ce au făcut ele. Aici atenționez că am o echipă de juriști bine intenționați la Consiliul Județean care vor găsi termenii necesari pentru a nu fi descoperiți pe aceste două aspecte”, spunea Cătălin Toma, undeva pe 13 februarie, anul acesta.

Aici, Cătălin Toma era transparent doar pe jumătate, omițând să spună că de fapt mica, dar delicata problemă a apărut din cauza lui și a colaboratorilor săi. Mai exact din cauză că el, președintele Consiliului Județean Vrancea și oamenii cu care lucrează nu au s-au apărat atunci când ar fi trebuit să o facă, în fața CNSC. Iar acesta a fost motivul pentru care Curtea de Apel Galați a respins acțiunea.

În plus, în ciuda asigurărilor pe care le dădea, că juriștii lucrează „să nu rămânem descoperiți”, exact acest lucru s-a întâmplat. Prevederile cu privire la gradul de suportabilitate al populației și cele privind garanția de bună execuție au fost eliminate cu totul.

Cătălin Toma dă din colț în colț

I-am cerut, lui Cătălin Toma, un punct de vedere pe acest subiect și acum, înainte de publicarea articolului, tot în spiritul transparenței cu care se laudă. Am dorit să știm, de la Cătălin Toma, cine a luat decizia ca instituția pe care o conduce, Consiliul Județean Vrancea să nu-și reprezinte interesele în fața CNSC. Mai mult, dat fiind că se putea întâmpla ca acest lucru să se producă fără știrea sa, am cerut să ne comunice numele celui care a semnat adresa către CNSC, prin care Consiliul Județean Vrancea comunica faptul că nu are nici un punct de vedere la contestația RER SUD.

Iar în cele din urmă, ne-am pus și i-am pus întrebarea care vine în minte oricui într-o astfel de situație, dacă în spatele acestei povești a fost doar incompetență sau un interes ascuns, de a favoriza un anumit participant la licitație.

Cătălin Tom a refuzat să răspundă, lucru de înțeles, având în vedere că este un subiect sensibil, pe care nu l-ar dori făcut public și despre care nu va da în veci relații în postările de pe Facebook.

Întrebările transmise lui Cătălin Toma

În cele ce urmează vom prezenta întrebările pe care le-am transmis lui Cătălin Toma, dar și răspunsul primit.

1)-Care a fost motivul pentru că Consiliul Județean nu a transmis nici un punct de vedere către CNSC la contestația depusă de RER SUD?

2)_Cine din conducerea CJ Vrancea – președinte Cătălin Toma, vicepreședinte Ionel Celmare, administrator public Vasile Crețu etc. - a decis că instituția să nu-și apere interesele la CNSC, la contestația depusă de RER SUD?

3)-Cine din conducerea Consiliului Județean -  președinte Cătălin Toma, vicepreședinte Ionel Celmare, administrator public Vasile Crețu etc. - a semnat/avizat adresa transmisă către CNSC (nr. 16639/24.08.2021) prin care CJ a anunțat că nu are nici un punct de vedere de comunicat cu privire la contestația RER SUD?

4)-Cum apreciați hotărârea de a nu apară interesele Consiliului Județean la CNSC – incompetența sau rea credință (interesul de a favoriza la licitație concurentul RER SUD)? Pe cine considerați responsabil pentru acest lucru?

Răspunsul lui Cătălin Toma: „Consiliul Județean are purtător de cuvânt, pe cale de consecință vă rog să vă adresați la adresele de contact disponibile. Vă mulțumesc pentru înțelegere și pentru interesul acordat”, ne-a transmis Cătălin Toma.

În final, facem precizarea că am transmis aceste întrebări și purtătorului de cuvânt al Consiliului Județean, așa cum am fost îndemnați. Vom prezenta punctul de vedere în momentul în care îl vom primi.

Citiți în documentele atașate acestui articol , în format PDF, decizia definitivă a judecătorilor Curții de Apel Galați pe subiectul prezentat, a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor ( CNSC) precum și remedierea făcută de Consiliul Județean Vrancea după ce a pierdut definitv procesul


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.