Local

VIDEO | Înmormântarea Părintelui Protosinghel Cleopa Nechita, Starețul Mănăstirii Mușinoaiele, din comuna Fitionești

Vasile Tarciniu
25 ian 2021 17668 vizualizări

Adio – unui consacrat al lui Dumnezeu Părintele Protosinghel Cleopa Nechita, care și-a îndeplinit misiunea pe acest pământ!

Vineri, 22 ianuarie 2021, forțele de ordine prezente au luat toate măsurile necesare pentru asigurarea unui climat de ordine și sigurantă publică la Mănăstirea Mușinoaiele din comuna Fitionești, județul Vrancea, unde a avut loc slujba de înmormântarea a Părintelui Stareţ Protosinghel Cleopa Nechita, manifestare religioasă la care au participat un număr foarte mare de enoriaşi dar şi un număr mare de preoți.

Când am ajuns în curtea mănăstirii, aceasta era plină ochi de enoriași din toate localitățile județului Vrancea, dar și din alte județe, care au venit cu inimile pline de durere să îl conducă pe ultimul drum pe omul providențial care și-a legat 33 de ani din viață de Mănăstirea Mușinoaiele din comuna Fitionești. Lângă sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui s-a rugat fratele acestuia, Sofronie Nechita. Au curs lacrimi, s-a jelit şi s-au povestit secvențe din viața părintelui Cleopa. Credincioșii prezenți s-au rugat preț de două ceasuri pentru sufletul părintelui chemat la cele veșnice.

Am urcat în balconul stăreției pentru că nu aveam nici o șansă să ajung la catafalc, de unde am și realizat câteva fotografii și am ascultat cu pioșenie slujba de înmormântare, oficiată de un sobor numeros de preoți, apoi cuvântul de rămas bun din partea mai multor preoți. Am fost marcat de cuvintele rostite cu inima îndurerartă și cu lacrimi în ochi, ale fratelui său Sofronie Nechita diacon la aceiași Mănăstire Mușinoaiele din comuna Fitionești, care și-a luat un ultim rămas bun de la părintele Cleopa, conducându-l la mormânt acolo unde este și mama lor înmormântată, Minodora Nechita.

Aceasta le-a dat viață, i-a educat și cei doi frați au avut acestă chemare de a deveni slujitori ai lui Dumnezeu și ai oamenilor.Minodora Nechita a fost la rândul ei monahie( călugăriîă) la Mănăstirea Mușinoaiele din comuna Fitionești

Apoi rând pe rând, preoții slujitori și creștinii și-au luat rămas bun la căpătâiul părintelui, înconjurând apoi sfântul lăcaș de închinare cu sicriul purtat de preoți, în tradiționalele ectenii și cântări funebre. Părintele ,,adormit întru Domnul” a fost înmormântat în cimitirul Mănăstirii Mușinoaiele nu departe de curtea bisericii.

Cleopa Nechita s-a născut la 21 septembrie 1962

Fiind atras de mic copil de lucrurile sfinte și de biserică, el va ajunge la Mănăstirea Bucium din Iași prin anul 1986. Mai târziu, începand cu anul 1987, vine la Mănăstirea Mușinoaiele din comuna Fitionești si viețuiește aici, unde a găsit totul în ruină. Pâna la revoluție are grijă de mănastire ca paznic, făcând curățenie, garduri, etc

Din 1990 și până la deces este stareț, urmaș al stareților Sofronie (1839-1840), Antonie (1840-1849), Constandie (1850),Galaction (1853), Irodion (1854),Evghenie Hulea (1936-1944 , 1949-1959), Isac Borș (1944-1949).

După 1990 aici totul era dărăpănat, dar părintele fiind gospodar a început să repună mănăstirea pe picioare. S-au construit de la zero două paraclise noi, unul cu hramurile Pogorârea Sfăntului Duh și Acoperămânul Maicii Domnului, sfințit pe 8 septembrie 1996, iar al doilea cu hramurile Sfantul Ioan Botezatorul și Sfântul Ierarh Nicolae, sfințit la 1 octombrie 2000. S-au făcut chilii noi, trapezele, bucătăria și alte numeroase anexe. Biserica starețului Evghenie Hulea fiind o ruină a fost demolată și în locul ei s-a ridicat o biserică impunătoare, o adevărată catedrală, cu același hram Adormirea Maicii Domnului. Piatra de temelie s-a sfințit în 2004, iar in 10 iulie 2011, a fost terminată și sfințită.

Cleopa Nechita și-a luat crucea de călugăr pe care a purtat-o cu vrednicie şi cu cinste. Ar fi împlinit anul acesta, la începutul lunii septembrie, vârsta de 59 de ani.

Dar o boală galopantă a răpit un om al bisericii de o bunătate rară, care și-a îndeplinit conștiincios îndatoririle preoțești pe acest pământ.

A fost un model de viaţă spirituală şi l-a binecuvântat Dumnezeu cu mulţi fii duhovniceşti: oamenii care l-au cunoscut, l-au preţuit pe părintele Cleopa Nechita. Venea multă lume la dânsul ca să-şi afle tămăduirea sufletească şi trupească. I-a ajutat pe foarte mulţi. Dragostea pe care a avut-o părintele Cleopa Nechita pentru credincioşi a fost una nemărginită, uneori neglijându-se pentru a-şi îndeplini misiunea de preot, iar jertfa sa preoţească se putea observa şi din prezenţa credincioşilor la momentul de rugăciune.

Amintirea sa rămâne permanentă şi vom păstra mereu chipul său blând, care inspira multă bunătate, blândeţe, smerenie şi, mai ales, nemăsurată evlavie. Toate aceste trăiri ale sale erau transmise enoriaşilor, care participau la rândul lor cu evlavie la Sfânta Liturghie, prin cântări, rugăciuni şi închinăciuni. Aşa se explică şi dragostea cu care părintele era înconjurat la sfârşitul Slujbei religioase, când toţi credincioşii, în timp ce erau miruiţi, schimbau o vorbă cu părintele care le oferea fiecăruia dintre ei un zâmbet şi un sfat de încurajare, plin de dragoste şi blândeţe, cum numai el ştia să o facă. A fost un model de viaţă spirituală şi l-a binecuvântat Dumnezeu cu mulţi fii duhovniceşti. Oamenii care l-au cunoscut, l-au preţuit pe părintele Cleopa care era şi un bun tămăduitor. Venea multă lume la dansul ca să-şi afle tămăduirea sufletească şi trupească. I-a ajutat pe foarte mulţi.Părintele avea o privire dulce, un suflet cald, era de o blandeţe ieşită din comun. Avea atâta bunătate, era atât de plăcut, avea o privire ca de ... sfânt! Ţi-era mai mare dragul să-l priveşti.

Îl rugăm pe Domnul iubirii nemărginite să dăruiască robului Său Protosinghelul Cleopa, iertare, pace şi veşnică odihnă în împărăţia Sa. Nutrim nădejdea că, prin îndelunga sa slujire a Bisericii lui Hristos, prin multele daruri duhovniceşti şi sfinţitoare pe care multora le-a împărtăşit, va primi cereasca răsplată.

Vesnica lui pomenire din neam în neam!

A consemnat

Prof. Vasile Tarciniu, Odobeşti

Foto + VIDEO:Prof. Vasile Tarciniu

Pofesorul  Vasile Tarciniu este colaborator al Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.