Local

Vești proaste pentru vrâncenii care au nevoie de concediu medical. Indemnizațiile se reduc cu 10%

Ionel Sclavone
21 ian 2024 1841 vizualizări

Începând cu acest an, vrâncenii care își iau concediu medical vor fi obligați să achite contribuții de sănătate, 10% din valoarea indemnizației primite. De regulă, sumele sunt plătite de angajator, însă, sunt recuperate de la Casa Județeană de Sănătate, din Fondul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).

Angajații vrânceni care au cotizat cel puțin șase luni la fondul asigurărilor de sănătate pot solicita, la nevoie, concediu medical sau pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani (până la 18 ani pentru copiii cu handicap sau cu afecțiuni intercurente).

Din acest an sunt supuse impunerii cu CASS (10%), indemnizațiile pentru concediile medicale pentru boli obişnuite sau de accidente în afara muncii, concediile de maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, precum și pentru concediul de risc maternal.

Până acum, indemnizaţiile aferente certificatelor medicale erau scutite de la plata CASS, conform Codului Fiscal.

Rămân scutite de contribuții indemnizațiile acordate persoanelor care se află în concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă. Acestea sunt acordate în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002.

Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă reprezintă 100% din media veniturilor salariale brute realizate în ultimele șase luni. Medicalul se suportă în aceste cazuri doar în primele trei zile de către angajator și, începând din a patra zi, de către fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Au dreptul la concediu medical, conform legii, mamele asigurate cu cel puțin șase luni de contribuții achitate din ultimele 12 luni lucrate. Ele pot primi concediu pentru sarcină și lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice. În acest interval de timp, ele beneficiază de indemnizație de maternitate calculată la 85% din baza de calcul.

Un alt concediu medical este cel pentru riscul maternal. În acest caz, indemnizația reprezintă 75% din baza de calcul și se acordă fără stagiu de asigurare. Durata maximă este de 120 de zile și pot fi acordate integral sau pe bucăți, de către medicul de familie sau specialist. Scopul acestui tip de concediu este de a asigura un nivel de protecție optim salariatei gravide sau fătului.

Concediul pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice se acordă pentru persoana care însoțește acest pacient la intervenţii chirurgicale şi tratamente. Durata de acordare este de cel mult 45 de zile calendaristice în interval de un an pentru un pacient. Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei este de 85% din baza de calcul.

Concediile de carantină și izolare acordate în cazul pacienților cu simptome de Covid-19. Concediul medical se acordă pentru cinci sau șapte zile, după caz, ca urmare a recomandării de izolare la domiciliu.

Citiți și ș; VIDEO | Taxa pe boală.Din ianuarie 2024, Guvernul a hotărât să rețină o contribuție de 10% pentru fondul de sănătate, la fel ca în cazul salariilor


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.