Local

Vești importante pentru vrânceni: Părinții copiilor declarați contacți direcți pot solicita concediu medical

Ionel Sclavone
2 oct 2021 2113 vizualizări

Părinții copiilor declarați contacți direcți în cazul infectărilor cu coroanvirus pot primi concediu medical pentru îngrijirea copilului. Acordarea zilelor libere se face în baza deciziei de carantinare care este emisă de DSP Vrancea.

În situația în care în grupa de creșă/grădiniță sau în clasa unui copil apare un caz confirmat cu COVID-19, ceilalți colegi, care sunt stabiliți ca fiind contacți direcți, vor fi plasați în izolare la domiciliu. Aceștia vor primi, conform legii, o decizie de carantinare pentru o perioada de 14 zile, emisă de DSP Vrancea.

În baza acestui document, părinții celor cu vârstă de până în șapte ani pot primi concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav. Concediul medical astfel obținut se plătește cu 85% din media veniturilor obținute de părintele angajat în ultimele șase luni. Concediul medical se acordă indiferent dacă părintele este vaccinat sau nu sau dacă s-a vindecat sau nu de COVID-19.

În schimb, în cazul în care copilul - contact direct - prezintă simptome de infectare cu coronavirus și rezultatul testării pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 este pozitiv, părinții vor intra în carantină, doar dacă nu au fost vaccinați sau nu se află în interiorul celor 180 de zile de la vindecare.

Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav poate fi obținut de la medicul de familie sau de la medicul specialist. Acesta se acordă în baza deciziei de carantinare, în cazul în care copilul este contact direct, dar și dacă este confirmat cu COVID-19.

Legislația concediilor medicale prevede că acest tip de concediu poate fi acordat în limita a 45 de zile calendaristice pe an pentru copil, indiferent că certificatul medical este solicitat de mama sau de tatăl acestuia.

Zilele libere pentru părinții copiilor care urmează cursuri online

În acest context, trebuie spus că părinții ai căror copii, în vârstă de până la 12 ani (26 de ani în cazul celor cu handicap) vor beneficia de zile libere plătite, pentru a-i supraveghea, dacă activitatea didactică se întrerupe sau se limitează, în acest an școlar.

Prin limitarea sau suspendarea activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor se înțelege reducerea frecvenței participării acestora la cursurilor școlare și predarea online sau prin modalități alternative, în contextul epidemiologic determinat de răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Aceste zile vor putea fi cerute doar în situațiile în care cursurile sunt limitate sau se suspendă ca urmare a unui ordin comun al ministerului educației și al ministrului sănătății.

Proiectul de OUG se află la Consiliul Economic și Social pentru avizare. Acesta prevede că zilele libere vor fi acordate la cererea unuia dintre părinți, depusă la angajator. Pe lângă solicitarea scrisă, mai este nevoie și de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, cu excepția familiilor monoparentale.

Părinții care vor sta acasă vor avea dreptul la o indemnizație brută de 75% din salariul de bază al unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut (maximum 4.072 de lei).

Zilele libere plătite nu vor putea fi cerute de cei aflați în telemuncă sau care lucrează la domiciliu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.