Local

VIDEO | În atenția șoferilor vrânceni: Prețurile RCA vor fi plafonate la nivelul din martie 2022

Ionel Sclavone
24 mar 2023 1031 vizualizări

Șoferii și proprietarii de autovehicule primesc o veste bună legată de plata asigurărilor auto obligatorii de tip RCA. Tarifele percepute de firmele de asigurare, pentru polițele de acest tip ar putea fi plafonate în următoarele șase luni la nivelul utilizat în martie 2022.

Autoritățile au luat măsuri pentru ca retragerea autorizației de funcționare pentru Euroins să nu provoace scumpiri ale polițelor RCA, așa cum s-a întâmplat în cazul City Insurance. Drept umare, Ministerul Finanțelor a propus un proiect de act normativ ce va impune plafonarea tarifelor la polițele de asigurare RCA pentru următoarele șase luni.

Potrivit notei de fundamentare care însoțește proiectul de act normativ, plafonarea prețurilor pentru polițele de asigurare RCA este necesară deoarece, comparativ cu primul semestru din 2021, și anume, înainte de retragerea autorizației de funcționare a City Insurance, prima medie anualizată a polițelor RCA a înregistrat o creștere de 98% pentru asigurați persoane fizice, respectiv de 104% pentru asigurați persoane juridice. Este vorba despre luna februarie a anului 2021.

Actul normativ stabilește că în situația, puțin probabilă, în care tarifele practicate în 2022 sunt mai mari decât cele de anul acesta, asigurătorii RCA vor fi obligați să aplice cel mai mic preț la încheierea noilor polițe.

Este vorba despre o soluție temporară pentru a opri o eventuală explozie a prețurilor polițelor RCA. După decizia Autorității de Supraveghere Financiară de a retrage autorizația de funcționare pentru compania Euroins, lider de piață în ceea ce privește asigurările RCA, se așteaptă o majorare a prețurilor la polițele RCA. Or acest lucru se dorește a fi evitat de Ministerul Finanțelor care a pus în dezbatere propunerea de act normativ.

Astfel, după aplicarea plafonării, tarifele de primă maxime pentru polițele RCA vor fi stabilite, de fiecare asigurător în parte, la nivelul celor practicate la data de 1 martie 2022. Măsura va fi în vigoare, așa cum arătam mai sus, timp de șase luni de la adoptarea actului normativ.

Și tot în acest context, pentru ca prețurile plătite de șoferi să fie cât mai mici, comisioanele de distribuție a polițelor RCA vor fi limitate la maximum 8% din prima brută încasată. Și aceste prevederi vor fi în vigoare tot pentru o perioadă de șase luni, de la momentul punerii în aplicare a noilor reguli.

De menționat că noile tarife vor intra în vigoare pentru contractele RCA ce se vor încheia după ce măsura va deveni oficială. Până atunci asigurătorii vor aplica tarifele aflate în vigoare la acest moment.

Actul normativ are în vedere și sancțiuni pentru cei care nu respectă regulile și depășesc tarifele de primă maxime plafonate, ori percep un comision de distribuție mai mare decât cel reglementat Pentru astfel de fapte, asigurătorii vor putea primi amenzi de până la 50.000 de lei.

Citiți și vizionați și:VIDEO | Proiectul privind plafonarea tarifelor pentru RCA la nivelul din 1 martie 2022 a fost publicat

Ministerul Finanțelor a făcut public proiectul prin care prețurile maxime ale polițelor RCA vor fi plafonate la nivelul tarifelor de la 1 martie 2022. Hotărârea ar urma să fie adoptată de Guvern chiar la finalul acestei săptămâni. Măsura vine pentru a preveni scumpirile excesive ce ar putea să apară după insolvența Euroins, dar este criticată de actorii din piață. Vlad Ungar a citit proiectul și are detalii.

VIDEO:Stirile TVR Online

"Prezenta hotărâre stabileşte tarifele de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie, denumită în continuare asigurare RCA, ce urmează a fi aplicate de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA, denumite în continuare asigurători RCA (...). Tarifele de primă maxime prevăzute la alin. (1) se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 1 martie 2022 şi sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri", se menţionează în proiect.

Documentul prevede că, în situaţia în care tarifele de primă practicate de către asigurătorii RCA la data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă dintre cele două.

Tarifele de primă maxime se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a HG.

Potrivit proiectului, comisioanele de distribuţie aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima brută încasată pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. În funcţie de istoricul de daună al asiguratului, asigurătorii RCA aplică clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale.

În perioada aplicării prevederilor hotărârii, la despăgubirile acordate de către asigurătorii RCA, în baza contractelor prevăzute, pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeaşi clasă sau o clasă inferioară, calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăşi tariful mediu de închiriere publicat de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România. Despăgubirile se acordă numai în situaţia în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

Perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile este de 30 de zile de la data eliberării autorizaţiei de reparaţie de către poliţie sau a documentului de intrare în reparaţie eliberat de către asigurătorul RCA, după caz. Prin excepţie, perioada maximă poate fi prelungită numai cu aprobarea prealabilă a asigurătorului RCA.

În cazul vehiculelor care nu se mai repară şi se încadrează în situaţia de dauna totală economică, despăgubirile acoperă perioada cuprinsă între data constatării avariilor şi data înaintării ofertei de despăgubire. În acest caz, valoarea despăgubirii nu poate depăşi 25% din valoarea de piaţă a vehiculului avariat.

Depăşirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite şi practicarea de către asigurătorii RCA a comisioanelor de distribuţie la un nivel mai mare decât cel prevăzut constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei.

Pe lângă sancţiunea contravenţională principală, în funcţie de gravitatea faptei, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară poate aplica şi sancţiuni contravenţionale complementare.

Text informații +VIDEO:stiri.tvr.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.