Local

Vești bune pentru persoanele cu dizabilități din Vrancea: Bani de la stat pentru terapiile de recuperare fizică și reabilitare

Ionel Sclavone
11 dec 2022 1075 vizualizări

Persoanele cu handicap din județul Vrancea vor primi, începând, probabil, din luna martie, bani pentru procedurile și terapiile de recuperare fizică sau reabilitare. Sumele vor fi alocate sub forma unor tichete, anual la recomandarea medicului de familie sau a specialistului.

Măsurile se regăsesc într-o lege care a trecut de votul parlamentului și urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ are în vedere susținerea procesului de dezinstituţionalizare a persoanelor adulte cu dizabilităţi şi aplicarea unor măsuri de prevenire a instituţionalizării.

Astfel, potrivit legii care urmează să fie promulgată, persoanele cu dizabilități vor putea primi, în fiecare an, câte 12 tichete, dacă au un handicap grav, sau șase tichete, dacă au un handicap accentuat. Acestea vor fi utilizate pentru acoperirea costurilor cu recuperara sau reabilitarea prin kinetoterapie, în funcție de diagnosticul principal și de fiecare dizabilitate.

Valoarea acestor tichete urmează să fie stabilită și, ulterior, actualizată în fiecare an, prin hotărâre de Guvern. Banii vor fi alocați din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate sau din fonduri externe nerambursabile.

Metodologia în baza căreia vor fi acordate și decontate tichetele va fi aprobată prin ordin comun al ministrului sănătății și a celui al muncii, în cel mult 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Acest lucru presupune ca legea să se aplice, în cel mai optimist scenariu, dacă Guvernul va stabili și valoarea tichetului, din luna martie.

Modificări ale drepturile persoanelor cu dizabilități

În ultimele luni, legislația prin care sunt reglementate drepturile persoanelor cu dizabilități a suferit mai multe modificări.

Astfel, salariații cu handicap grav, accentuat sau mediu se pot pensiona mai repede, indiferent de momentul apariției handicapului. Beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare și a stagiilor de cotizare toate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap. A fost eliminată prevederea care permitea pensionarea mai rapidă doar a celor care au căpătat un handicap înainte să se asigure în sistemul public de pensii.

O altă modificare vizează reevaluarea periodică pentru cei care au o formă de handicap gravă. Persoanele încadrate în grad de handicap grav pot cere reevaluarea periodică la domiciliu, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la comisiile speciale. Comisia de evaluare se deplasează la domiciliul persoanei în baza unei programări și a informării acesteia cu privire la data și ora evaluării periodice.

Certificatele de handicap pentru copiii cu afecțiuni grave sunt valabile până la 18 ani, astfel că părinții acestora nu mai trebuie să facă drumuri repetate în fața comisiilor care stabilesc încadrarea în grad de handicap grav. Potrivit Legii 185/2021, în cazul în care unui copil cu dizabilități îi sunt eliberate succesiv două certificate de încadrare în grad de handicap grav, fiecare dintre ele având termenul maxim de valabilitate permis de lege, adică doi ani, autoritățile îi vor elibera acestuia un certificat valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Lista actelor necesare obținerii voucherelor pentru achiziția de dispozitive asistive a fost modificată în iulie 2022. La dosarul ce conține actele ce trebuie depuse, persoanele cu dizabilități trebuie să atașeze acum și o copie a documentului de identitate în termen de valabilitate și să se asigure că recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii sau dispozitive asistive este semnată și parafată.

Voucherele în valoare de cel mult 23.000 de lei, adică peste 4.600 de euro, sunt acordate persoanelor care au o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap, nu au un loc de muncă și sunt în căutarea unuia și au vârstă de muncă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.