Local

Vești bune pentru elevii vrânceni: Cursanții din învățământul dual beneficiază de masă și cazare gratuite

Ionel Sclavone
12 mai 2022 1192 vizualizări

Elevii vrânceni care urmează o formă de învățământ duală vor beneficia de aceleași drepturi ca și cei din școlile profesionale sau tehnice. Mai exact aceștia vor avea dreptul la cazare gratuită în internatele școlare și la mese gratuite în cantinele pentru elevi. O lege care a intrat în vigoare stabilește toate aceste detalii. În plus, ambele categorii de elevi vor putea beneficia de masă și prin servicii de catering, nu doar în cantine.

Noile reglementări sunt prevăzute în Legea 127/2022 care a modificat Legea nr. 1/2011 a educației naționale, în sensul extinderii listei elevilor ce pot beneficia de masă și cazare gratuite. Astfel, pe lângă elevii ce urmează cursurile școlilor profesionale sau tehnice, vor beneficia de aceste gratuități și cei din învățământul dua. Aceștia vor primi mese gratuite, în cadrul școlii și cazare în internatele școlare.

Mai mult, actul normativ permite celor două categorii de elevi, cei din școlile profesionale și cei din învățământul dual, să beneficieze de masă gratuită prin servicii de catering. Autorii legii au făcut această precizare considerând că nu toate școlile dispun de cantină proprie și nici de mijloace de transport pentru a duce elevii la o cantină unde să servească masa.

„Elevii înscriși în învățământul profesional și tehnic cu durata de minimum 3 ani, precum și elevii din învățământul dual pot beneficia de masă gratuită în cantinele școlare sau prin servicii de catering și cazare gratuită în internatele școlare”, se precizează în legea care a intrat în vigoare.

Potrivit Legii educației, învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, în care sunt combinate pregătirea teoretică a elevilor, din școli, cu pregătirea profesională, făcută într-o societate comercială. Învățământul dual se desfășoară în baza unui contract încheiat între un operator economic și elev.

În acest context, ttrebuie spus că de câteva luni, companiile pot include la categoria cheltuielilor deductibile și pe cele sociale făcute cu unităţile de educaţie timpurie, dar şi achiziţiile de bunuri şi echipamente folosite în învăţământul dual preuniversitar şi universitar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.