Local

Verdictul Curții de Conturi pentru primul an de mandat al președintelui Cătălin Toma: Nereguli de peste 120 de milioane la CJ în 2021

Ionel Sclavone
29 iul 2022 7940 vizualizări
Auditorii Curții de Conturi au stabilit că valoarea totală a abaterilor constatate prin auditul efectuat de ei la Consiliul Județean, în primul an al mandatului actualului președinte, Cătălin Toma, se ridică la 121.554.790 de lei.
Auditorii Curții de Conturi au stabilit că valoarea totală a abaterilor constatate prin auditul efectuat de ei la Consiliul Județean, în primul an al mandatului actualului președinte, Cătălin Toma, se ridică la 121.554.790 de lei.

Curtea de Conturi a descoperit mai multe nereguli în activitatea Consiliului Județean din 2021, primul an al mandatului actualului președinte Cătălin Toma. Conform unui audit al Curții de Conturi, valoarea totală a neregulilor descoperite într-un singur an este de peste 120 de milioane de lei. Mai jos prezentăm în sinteză principalele constatări făcute de auditorii Curții de Conturi, urmând ca zilele viitoare să detaliem, în mai multe episoade, principalele spețe consemnate în audit, prezentând și obiecțiile pe care le-au formulat reprezentanții Consiliului Județean Vrancea.

Un audit financiar al Curții de Conturi, care vizează activitatea Consiliului Județean din 2021, primul an de mandat al actualului președinte Cătălin Toma, a constatat mai multe nereguli. Valoarea totală a abaterilor stabilite de Curtea de Conturi, prin audit la Consiliul Județean, în primul an al mandatului actualului președinte, Cătălin Toma, se ridică la 121.554.790 de lei.

Principalele reproșuri – dacă pot fi numite așa – aduse lui Cătălin Toma și Consiliului Județean, de către Curtea de Conturi se referă la ușurința cu care acesta tratează problema recuperării prejudiciilor datorate instituției pe care o conduce. Iar sumele pornesc de la zeci de mii și ajung la milioane de lei. Reprezentanții instituției nu au făcut demersurile necesare ori le-au făcut cu întârziere, după prescripție, pentru recuperarea diferitelor prejudicii bănești rezultate din proasta gestionare a unor contracte sau proiecte.

Mai exact Curtea de Conturi a constatat că sub conducerea lui Cătălin Toma, Consiliul Județean nu a recuperat penalitățile de întârziere datorate de mai mulți constructori care nu și-au îndeplinit sarcinile la timp.

Conform raportului de audit, „ATJ (Consiliul Județean – n. red.) Vrancea nu a calculat și pretins, în toate situațiile în care se impunea, executanților unor lucrări de investiții publice, daune-interese la care era îndreptățită, conform clauzelor contractuale, pentru întârzieri în execuția lucrărilor, peste durata prevăzută în contracte, conform graficelor de execuție anexate”.

Conform documentului este vorba despre mai multe contracte de reabilitare a unor drumuri județene a căror recepție a fost întârziată. Valoarea totală a sumelor pe care Consiliul Județean ar fi trebuit să le recupereze din penalitățile datorate de constructori se ridică la 372.875 de lei.

Consiliul Județean, bun de plată din cauza fostului senator Petru FIlip

De asemenea, în auditul Curții de Conturi se reproșează Consiliului Județean că „l-a iertat” de sumele datorate pentru cheltuielile cu paza biroului parlamentar, pe fostul senator Petru Filip. Valoarea prejudiciului înregistrat se ridică la 26.416 lei.

UATJ Vrancea nu a acționat în cadrul termenului legal de prescripție, în vederea recuperării sumei de 26.416 lei, reprezentând cheltuieli efectuate cu paza, pentru imobilul închiriat către Biroul Parlamentar Senator Petru Filip, aferente perioadei ianuarie 2013 – septembrie 2015, iar în aceste condiții, prin hotărâre judecătorească definitivă ia fost respins dreptul la acțiunea având ca obiect pretenții, ca urmare a intervenției prescripției”, se arată în audit.

De asemenea, nu au fost luate măsuri pentru recuperarea de la persoanele responsabile a cheltuielilor de judecată, în sumă de 5.500 de lei. Consiliul Județean a plătit această sumă, obligat de justiție ca urmare a inacțiunii în cadrul termenului de prescripție, în vederea recuperării prejudiciului.

În aceste condiții, Curtea de Conturi a constatat că prejudiciul total înregistrat de Consiliul Județean în acest caz se ridică la 31.916 lei.

Cum au fost pierduți 1,8 milioane de lei dintr-un foc

Cel mai grav, însă, a constatat Curtea de Conturi, este că instituția condusă de Cătălin Toma a deschis un proces de formă, la Tribunalul București pentru a recupera un prejudiciu de 1,8 milioane de lei rezultat din proasta gestionare a unui proiect finanțat de Fondul de Mediu. Este vorba despre proiectul care viza împădurirea mai multor suprafețe de teren, numit „Reconstrucția ecologică forestieră pe terenuri degradate, constituite în perimetrele de ameliorare Panciu, Ciorăști și Măicănești, județul Vrancea”

După ce au înaintat acțiunea, juriștii Cobsiliului Județean nu au mai depus documentele solicitate de judecători și nu s-au mai prezentat ca să apere interesul județului. Pe cale de consecință deoarece Consiliul Județean nu a răspus solicităilor Justiției și nu și-a reprezentat interesele, acțiunea a fost respinsă.

După cum au consemnat în audit, colaboratorii lui Cătălin Toma au încercat să-i ducă în eroare pe auditorii Curții de Conturi prezentând hotărârea judecătorească cu pricina ca justificare a faptului că ar fi făcut demersuri pentru recuperarea prejudiciului de 1,8 milioane de lei dar, chipurile, instanța nu le-a dat câștig de cauză.

Ba mai mult, au constatat auditorii Curții de Conturi, în urma analizării documentelor contabile, operațiunea care evidenția prejudiciul de aproape 1,8 milioane de lei nu a fost înregistrată în contabilitate.

„În același scop (ca să demonstreze că ar fi întreprins demersuri pentru recuperarea celor 1,8 milioane de lei – n. red.) reprezentanții entității (Consiliului Județean – n. red.) au prezentat auditorului public extern care a efectuat controlul și nota contabilă nr. 247/17.9.2021, privind înregistrarea în contabilitate a rezultatelor inventarierii, consemnate în Raportul cu nr. 549/11.1. 2021 și Raportul nr. 1209/20.1.2021. Urmare a verificărilor efectuate s-a constatat că, în fapt, operațiunea respectivă nu a fost reflectată în contabilitate”, se arată în auditul Curții de Conturi.

Concluziile Curții de Conturi

În toate aceste cazuri, după ce a stabilit situația de fapt, raportul de audit al Curții de Conturi solicită remedierea situației și impune ca termen pentru recuperarea prejudiciilor constatate, data de 19.12.2022.

Auditorii Curții de Conturi au solicitat, în toate cazurile de nereguli semnalate, „stabilirea întinderii și recuperarea prejudiciului aferent abaterii constatate în timpul auditului, precum și pentru toate operațiunile similare cu cele identificate”.

În zilele următoare, Ziarul de Vrancea va prezenta pe larg situațiile concrete descoperite de Curtea de Conturi la Consiliul Județean Vrancea, în primul an de mandat, ca președinte, al lui Cătălin Toma, dar și obiecțiile acestuia la cele constatate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.