Venituri din chirii 2024: Regulile de impozitare pentru vrâncenii ce închiriază peste cinci proprietăți se schimbă
Vrâncenii care obțin venituri din chirii trebuie să știe că, începând cu acest an, se schimbă regulile de impozitare pentru cei ce scot mai mult de cinci locuințe la închiriere. Aceștia nu vor mai avea posibilitatea să-și deducă anumite cheltuieli în vederea stabilirii veniturilor impozabile.
Începând cu acest an, 2024, autoritățile au modificat regulile în baza cărora se stabilește impozitul pe venit pentru persoanele fizice care derulează mai mult de cinci contracte de închiriere.
Persoanele fizice care realizează venituri din chirii, de pe urma imobilelor pe care le dețin în proprietate, nu le vor mai putea raporta în categoria celor din activităţi independente în sistem real. Pe cale de consecință, acești contribuabili, nu-şi vor mai putea deduce eventuale cheltuieli din sumele aferente veniturilor impozabile.
În 2023, sumele obținute de persoanele fizice din cedarea folosinței bunurilor, care aveau mai mult de cinci contracte de închiriere se încadrau în categoria veniturilor din activităţi independente. Acești contribuabili erau obligați să țină contabilitate în partidă simplă şi să întocmească registre fiscale. Iar la final, puteau să deducă anumite cheltuieli atunci când stabileau impozitul datorat.
Regulile de impozitare s-au schimbat din acest an pentru persoanele fizice care încheie mai mult de cinci contracte de închiriere. Aceste venituri ar urma să fie impozitate cu 10%, după deducerea unei cote forfetare de cheltuieli de 20%, fără a fi necesară justificarea acestor cheltuieli prin documente. Practic, proprietarii nu vor mai putea introduce cheltuieli mai mari de acest nivel, în vederea deducerii din venitul impozabil.
Astfel, nivelul de impozitare va fi de 8%, aplicat la totalul veniturilor încasate anual de către proprietar.
Contribuabilii care obțin venituri din închirierea unor proprietăți au obligaţia să le înregistreze la Fisc în termen de 30 de zile de la data încheierii. De asemenea, trebuie înregistrată la Fisc orice modificare, precum schimbarea chiriei sau a duratei de închiriere.
Impozitul pe veniturile din chirii trebuie plătit de către contribuabili la ANAF până cel târziu la data de 25 mai a anului următor celui în care veniturile au fost obţinute, conform regulilor actuale. Aceste venituri se raportează prin intermediul declaraţiei unice (declarația 212).