Local

Un fost elev al CNU, în echipa care a elaborat un echipament de combatere a coronavirusului în spații închise

Dan Chiriac
13 iun 2020 2513 vizualizări

Un focșănean propune pieței un echipament pentru captarea și neutralizarea particulelor cu pericol patogen, cum ar fi COVID 19. Daniel Roșca, absolvent al Colegiului Național Unirea din Focșani face parte din echipa ce a elaborat un dispozitiv care reduce riscul de contaminare Covid-19 în spații inchise. Compania românească Euro Eco-Tech a dezvoltat, în plină pandemie, dispozitivul PANDAIR pentru îndepărtarea și neutralizarea eficientă a particulelor mai mari de 0.4 microni aflate în suspensie, utilizând tehnologiile de filtrare atestate conform normativelor europene.  

Modul de operare al PANDAIR este simplu, verificat în mii de aplicații industriale pentru filtrarea pulberilor în suspensie de mici dimensiuni. Un ventilator de înaltă eficiență, Ziehl Abegg cu rotor Poliamid duce aerul spre zona de filtrare din dispozitiv. Filtrul principal din clasa F9 este calibrat pentru reținerea, cu o eficiență de 90% la o singură trecere prin dispozitiv, a particulelor de 1 sau 0.4 microni. Particulele reținute pe suprafețele filtrului sunt neutralizate cu lămpi UV de mare capacitate de penetrare, care nu pot trece însă de cutia dispozitivului. Aerul se întoarce înapoi în circuit curat și steril, fără substanțe periculoase. Debitul maxim al ventilatorului, de peste 6000mc/h, permite o recirculare rapidă a aerului în încăpere. Trecerea repetată a aerului prin PANDAIR asigură o eficiența de 99% a neutralizării particulelor periculoase.

Testele practice realizate în laborator au arătat că după aproximativ o oră de funcționare a dispozitivului la o viteză medie, particule de PM0.3 și PM0.5 nu au mai putut fi detectate de aparatul de măsurare.

“Sistemele existente de ventilație și curățare a aerului nu sunt eficiente în combaterea pandemiei. Acestea sunt dimensionate pentru condiții de transmisibilitate mică a agenților patogeni. Normativele europene pentru zonele cu risc de contaminare (spitale, camere de triere etc.) prevăd ca aerul din interior să fie ventilat și înlocuit de cca la 6 ori pe oră. PANDAIR face acest lucru de 100 ori pe oră, forțând o filtrare eficienta care poate aduce îndepărtarea totală a pericolului infecției cu Covid-19 prin aerosoli. În lupta cu virusul care a generat ultima pandemie, bătălia se dă pe toate fronturile. În spitale și secțiile ATI din lumea întreagă - pentru salvarea celor infectați, în laboratoarele companiilor de biotehnologii - pentru dezvoltarea unui vaccin, în centrele de cercetare ale coloșilor din industria farmaceutică - pentru molecule inovative eficiente împotriva SARS COV2. Un front unde suntem astăzi descoperiți aproape în totalitate este transmiterea virusului prin aer, lucru cel mai dificil de controlat. Analiza căilor de transmitere a virusului Covid-19 a demonstrat că infecția se poate transmite prin contact direct, indirect și aerosoli. Distanțarea socială, echipamente de protecție, dezinfectarea ne pot proteja pe termen scurt în primele două cazuri, dar cele mai mari riscuri vin de la secrețiile care plutesc în aer. Fiecare particulă de 1 micron poate conține câteva sute de viruși, iar în jurul nostru sunt miliarde de particule, fie că suntem în autobuz, la birou sau într-o sală de așteptare la spital. Studiile arată că particule cu dimensiunea de 1 micron pot rămâne în suspensie până la 12 ore într-o încăpere”, ne-a spus focșăneanul ce a participat la elaborarea noului echipament.

Dispozitivul Pandair îmbunătățește substanțial securitatea mediului ambiant în contextul pandemiei cu virusul COVID-19, datorită captării eficiente în recirculări de durată mică. PANDAIR este prevăzut pentru decontaminarea sigură a aerului cu agenți patogeni și poate fi utilizat cu ușurință în spitale, școli, cabinete medicale, birouri publice etc. (Dan CHIRIAC)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.