Local

Umiliți de statul român: Pensionarii vrânceni din străinătate trebuie să anunțe că n-au murit

Ionel Sclavone
21 ian 2024 2159 vizualizări

Pensionarii vrânceni care s-au stabilit în străinătate trebuie să anunțe statul că nu au murit, ca să-și primească drepturile. Aceștia trebuie să trimită, la fiecare șase luni, câte un „certificat de viață” autentificat de autoritățile din statul în care se află.

Numeroși vrânceni au plecat să-și caute norocul în țări străine, încă de la începutul anilor ’90. Parte dintre ei au revenit acasă și își continuă viața aici. Alții, care s-au adaptat mai bine, au rămas în străinătate și și-au construit o altă viață, nouă, mai bună.

Printre cei care au plecat în acea perioadă sau chiar mai târziu, sunt destui care au împlinit vârsta de pensionare și s-au retras din activitate, cel puțin în România. Normal, aceștia își primesc drepturile de pensie în țările de domiciliu în care s-au stabilit.

Dar, dacă nu vor să le piardă, trebuie să anunțe statul român, periodic, că nu au murit între timp. Este o măsură cinică și umilitoare, în același timp, pentru cei care au cotizat o viață la sistemul public de pensii.

Certificatul de viață este un document care atestă că beneficiarul unei pensii primite, pentru anii munciți, de la statul român mai este în viață. Acesta trebuie trimis de două ori pe an, și anume semestrial, în martie și septembrie, către Casa Județeană de Pensii. Măsura este prevăzută în noua lege a pensiilor care se aplică din acest an.

Până în prezent, certificatul de viață trebuia transmis, autorităților, doar o dată pe an. Această regulă se aplică în cazul transferului în străinătate a pensiilor obținute în România, când pensionarul locuiește într-o altă țară.

Legea stabilește că „pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor bănești acordate de casele teritoriale de pensii stabiliți pe teritoriul altor state, denumiți în continuare beneficiari nerezidenți, au obligația de a transmite semestrial (…) un certificat de viață”.

Documentul trebuie semnat de pensionar în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu. Autoritățile pot fi instituţii de asigurări sociale, autorităţi administrative locale sau notari. Conform legii, certificatul de viață trebuie transmis de pensionarul nerezident din proprie inițiativă.

În cazul în care pensionarii din străinătate nu vor respecta cele două termene pentru transmiterea certificatului de viață (31 martie/ 30 septembrie), plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare. Reluarea plăților se va face, din momentul suspendării, atunci când beneficiarul nerezident prezintă certificatul de viață.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.