Local

Toți oamenii lui Misăilă: Primăria Focșani în epoca PCR (pile, cunoștințe și relații)

Ionel Sclavone
15 nov 2017 8506 vizualizări

De mai bine de un an, de la preluarea mandatului de Cristi Misăilă, Primăria Focșani a intrat într-un amplu proces de reorganizare în baza unor reguli din epoca comunistă. Implementată încă din anii ’50, reglementarea era cunoscută după acronim, identic cu cel al partidului care deținea puterea politică: PCR – Pile, Cunoștințe și Relații. Funcționarii vechi, cu expertiză, sunt trecuți pe line moartă sau determinați să plece iar în locul lor sunt aduși oameni lipsiți de experiență dar cu solide proptele. Aici și-au găsit un culcuș călduț și salarii babane tot felul de gineri, fii, fini, cunoștințe, colegi de la fostul loc de muncă, copii de șoferi etc.

Printre primele lucruri pe care le-a făcut Cristi Misăilă imediat ce a pus piciorul în Primărie, după câștigarea alegerilor din vara lui 2016 a fost epurarea funcționarilor cu vechime care nu erau legați de partid, după modelul impus de comuniști la preluarea puterii, în anii ’50. Prima victimă i-a căzut juristul Liviu Pogorevici pe care mai marii PSD îl suspectau că a încălcat OMERTA – legea tăcerii – și ar fi făcut dezvăluri în baza cărora DNA a inițiat ancheta de la Focșani. În paranteză fie spus, în urma acestei anchete, fostul primar Decebal Bacinsch, șefa de la investiții, Cristina Costin și cea de la direcția economică Carmen Daniela Grosu s-au ales cu dosare penale.

La scurt timp au urmat șeful Poliției Locale, Ion Gheorghe, arhitectul șef al municipiului, Diana Decuseară, Eugenia Drăgușanu, singura funcționară specializată în atragerea fondurilor europene, Laurențiu Mocanu, șeful Direcției de Dezvoltare Servicii Publice. Se pregătește, din câte se pare, actuala șefă a Direcției de Urbanism, Luminița Mogda. În două rânduri, Cristi Misăilă a încercat să scape de Valentin Gheorghiță, directorul Ateneului Popular, însă a fost oprit de reacția vehementă a focșănenilor. Ceea ce nu înseamnă că nu va mai încerca și a treia oară.

Cu excepția funcției de arhitect șef, care a rămas neocupată de un an, pe celelalte posturi și pe multe altele, au fost aduși apropiați ai actualului primar.

Adept al unui alt mod de lucru comunist, rotirea cadrelor, Misăilă nu se mulțumește doar să-și numească apropații în anumite funcții ci-i mută dintr-o parte în alta, încercând să-i ajute să-și descopere adevărata vocație.

Aranjamentele se fac pe față, fără ca cei implicați să-și ia minimele măsuri de precauție ca să nu fie văzuți sau măcar să mimeze că le pasă de părerea opiniei publice. Nepotismul este practicat la vedere, într-un dispreț total față de miile de tineri care și-au tocit coatele pe băncile școlilor și care nu reușesc să o slujbă pe măsura pregătirii din cauză că n-au pe cineva în anturajul primarului.

Promovările pe criterii de nepotism produc prejudicii majore focșănenilor care sunt obligați să trăiască într-un oraș prost administrat, sufocat de birocrație, sărac în investiții, ai cărui conducători sunt incapabili să atragă fonduri europene guvernamentale și, pe deasupra, plin de gunoaie, gropi în asfalt și buruieni.

De la studiul pământului și al parcărilor, Ginerică a ajuns șeful Poliției Locale

La Poliția Locală, după mai multe concursuri la care nu a fost decalarat nici un câștigător, postul de director a fost ocupat de Dorian Alecsandrescu, ginerele neoficial al actualului primar. Dintr-un băiat de bani gata, angajat cu jumătate de normă la cabinetul medical al părinților, Alecsandrescu a făcut saltul brusc la cel de director Oficiului de Studii Pedologice. De acolo, după numai trei ani în care a aprofundat studiul pământului, el a trecut la nou înființata Parking SRL, firmă aflată în subordinea primăriei care are ca obiect de activitate gestionarea locurilor de parcare din Focșani.

De aici, după doar câteva luni, a luat în primire Poliția Locală. Legătura dintre Oficiul Pedologic, Parking și Poliția locală, care-l recomandă pe Dorian Alecsandrescu la șefia celor trei instituții, ar fi că polițiștii locali dau amenzi prin parcările care sunt amenajate pe pământ.

Parking SRL, culcuș pentru oamenii partidului

Și dacă tot am ajuns la parcări, e bine să ne ocupăm și de angajații Parking SRL care, veți vedea, sunt toți aleși pe sprânceană, unul și unul. Andrei Octav Ailincutei, fiul consilierei locale PSD Lauriana Ailincuței este șef birou parcări. Camelia Georgiana Guguianu, rudă cu Constantin Guguianu, consilier județean PSD, a fost angajată ca șef serviciu financiar-contabil și resurse umane.

În Parking și-au găsit loc, după ce au pierdut alegerile locale, foștii primari PSD, Nicolae Țandără – Gura Caliței – și Stancu Bălescu – Bălești. În Consiliul de Administrație și-a făcut loc și Adrian Bilici, salariat de la Mariotur SRL, firma viceprimarului Marius Iorga.

 

Un agent de vânzări a ajuns șef la spații verzi

 

După plecarea lui Laurențiu Mocanu, primarul l-a adus la conducerea Direcției de Dezvoltare Servicii Publice, pe fostul său șef de la Garda Financiară, Marian Lungu, suspendat de la conducerea Administraţiei Financiare din cauza problemelor cu alcoolul. Fără expertiză în domeniul gestionării serviciilor publice, i-au trebuit doar câteva luni, din noiembrie până în mai, ca să-și demonstreze (in)competența. În această perioadă, Focșaniul a devenit unul dintre cele mai murdare și mai neîngrijite orașe din țară, un maidan năpădit de gunoaie și bălării.

Adept al rotației cadrelor, după eșecul înregistrat în fruntea DDSP, Cristi Misăilă l-a promovat pe Marian Lungu, de la Direcția de Dezvoltare într-un alt post mai potrivit cu pregătirea sa, cel de șef al corpului de control.

În locul său, la șefia Direcției de Dezvoltare, după o perioadă de interimat a aterizat Adrian Nicolae Vulpoiu, finul de cununie al consilierului local PSD Mihai Nedelcu. Până să se angajeze la Primărie, Adrian Vulpoiu a avut o carieră de succes în domeniul vânzărilor. El a lucrat ca agent comercial pentru diverse firme de distribuție a mărfurilor. De altfel, acest lucru se și reflectă în activitatea direcției. Pe mai multe străzi din Focșani, în pragul iernii, au apărut panseluțele, plantate de lucrătorii de la spații verzi.

Fiica șoferului pregătită să ia conducerea Direcției de Urbanism

În toamna lui 2016, după doar câteva luni de colaborare cu noul primar, arhitectul șef al municipiului, Diana Decuseară a preferat să renunțe la funcție și să demsioneze din Primărie. Deși a trecut aproape un an, Cristi Misăilă n-a reușit să-i găsească înlocuitor. Nimeni nu s-a prezentat la concursul pentru ocuparea postului deși a fost organizat în mai multe rânduri.

Pe cale de consecință, activitatea serviciului de urbanism a început să întâmpine dificultăți. Acest lucru reiese chiar din raportul de activitate a primarului: „Se constată o scădere a indicatorilor după vacantarea a două posturi de execuție cu vechime maximă, prin ieșirea la pensie, accentuată de vacantarea postului de arhitect șef (…) În această perioadă s-au adunat un număr de aproximativ 400 de solicitări de autorizații de construire și certificate de urbanism care s-au eliberat cu întârziere și au produs perturbarea activității serviciului“.

Chiar și în aceste condiții, surse din Primărie spun că Misăilă dorește să scape de încă un om cu expertiză, Luminița Mogda, șefa Serviciului de Urbanism căreia i-ar fi cerut să demisioneze și să plece din instituție. În locul ei ar urma să fie promovată o altă duduie, Andreea Cherciu, fiica șoferului personal.

De altfel, nu este singura fiică de șofer căreia i-a fost găsit un loc de muncă în cadrul serviciului Urbanism. Cea de-a doua este Sița Miloș, a cărei tată conduce mașina repartizată viceprimarului Ionuț Mersoiu.

Municipalitatea are doar trei proiecte europene

În urma unui conflict cu primarul Cristi Misăilă, singurul funcționar specializat în scrierea de proiecte europene, Eugenia Drăgușanu a fost obligată să se transfere la Poliția Locală. După plecarea acesteia, deși în cadrul Biroului de Proiecte au fost angajați mai mulți funcționari, Municipalitatea n-a depus decât două proiecte europene și are în pregătire un al treilea.

Unul dintre proiectele depuse are în vedere obținerea unei finanțări de 50.000 de euro pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare pentru comunitățile defavorizate din Focșani. Cel de-al doilea proiect, pentru modernizarea rețelei de termoficarere, este predefinit (are finanțarea asigurată) a fost realizat de o firmă de consultanță angajată de Primărie. Prin cel de-al treilea proiect, aflat încă în curs de elaborare, se urmărește obținerea unei finanțări pentru lucrări de anvelopare a mai multor blocuri de locuințe din Focșani.

 

După cum se vede, chiar dacă nu a făcut nimic pentru modernizarea municipiului pe care îl conduce, după primul an de mandat, Cristi Misăilă se poate lăuda, totuși, cel puțin în ședințele de partid, cu o mare realizare. A reușit să transforme Primăria dintr-o instituție al cărei rol este administrarea orașului și rezolvarea problemelor focșănenilor, într-un imens centru de asistență socială pentru rude și prieteni. Oameni lipsiți de expertiza necesară și minimum de cunoștințe, au fost aranjați la conducerea unor direcții sau instituții deși nu au nici cea mai vagă idee despre funcționare acestora. Singurul lor merit este că fac parte din PSD ori au pe cineva apropiat în partid.


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.