Local

Stagiul minim de cotizare a fost eliminat pentru pensiile de invaliditate

Ionel Sclavone
12 iul 2019 3810 vizualizări

Stagiul minim de cotizare de 15 ani pentru acordarea pensiei de invaliditate a fost eliminat prin noua lege a pensiilor promulgate la începutul săptămânii trecute de președintele Klaus Iohannis. Stagiul minim de cotizare este intervalul de timp prevăzut de lege în care asigurații trebuie să cotizeze la sistemul public de pensii pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă.

Conform legii promulgate de președintele Iohannis, pensia de invaliditate se acordă persoanelor care nu mai pot să lucreze, au realizat stagii de cotizare la sistemul public dar nu îndeplinesc condițiile de pensionare pentru limită de vârstă. În această categorie intră cei care au suferit accidente de muncă și boli profesionale, alte boli și accidente care nu au legătură cu munca ori participanții la revoluție care au fost răniți și care erau cuprinși într-un sistem de asigurări sociale înainte de data apariției invalidității.

„Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au realizat stagii de cotizare în sistemul public de pensii, care nu îndeplinesc condiţiile de pensie pentru limită de vârstă şi care au capacitatea de muncă diminuată din cauza: a) accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, constatate conform legii; b) altor boli şi accidente care nu au legătură cu munca; c) participării la lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluţionare din Decembrie 1989, care erau cuprinşi într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidităţii”, se arată în lege.

Legea mai prevede că persoanele cu handicap vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în funcție de gradul handicapului dovedit prin certificat de încadrare cu valabilitate permanentă. Condiția impusă prin lege este ca, indiferent de vârsta la care doresc să se retragă din activitate, persoanele cu grad de handicap grav să fi îndeplinit cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare.

De asemenea, în această categorie intră și persoanele cu deficienţă vizuală gravă. Acestea beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat în aceste condiţii cel puţin 1/3 din stagiul complet de cotizare.

Potrivit actului normativ, în cazul asiguraților cu handicap accentuat sau mediu vârsta de pensionare se reduce cu 10 ani, dacă au realizat, un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani, respectiv un stagiu complet.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.