Local

Spre știința vrâncenilor interesați: Audierea minorilor se face după noi reguli

Ionel Sclavone
10 mar 2023 1506 vizualizări

Copiii și adolescenții cu vârste de până la 14 ani, victime ale unor infracțiuni, vor fi audiați în condiții speciale. Mai multe modificări aduse Codului de procedură penală vor intra în vigoare zilele acestea, conform Legii 51/2023.

Actul normativ stabilește, între altele, că audierea minorilor cu vârste de până la 14 ani, victime ale unor infracțiuni, se va face în prezența unuia dintre părinți, a tutorelui sau a persoanei ori a reprezentantului instituției căreia îi este încredințat spre creștere și educare. În plus, mai prevede legea, la audieri va fi prezent și un psiholog.

În fapt, Legea 51/2023, care va intra în vigoare joi, 9 martie, stabilește în cazul minorilor vătămați reguli similare de audiere și cercetare ca și în cazul martorilor minori în vârstă de până la 14 ani. Singura diferență este că, în cazul martorilor, psihologul poate fi prezent doar dacă se consideră necesar (la cerere sau din oficiu).

Totodată, noua lege reglementează audierea minorului vătămat sau martor care are legătură cu activitatea instituţiei căreia îi este încredinţat spre creştere şi educare. Într-un astfel de caz, instanţa sau organul de urmărire penală va dispune înlocuirea reprezentantului instituţiei cu cel al autorității tutelare sau cu o rudă, dar și cu un psiholog, stabiliți de organul judiciar. Rolul psihologului va fi să ofere consiliere de specialitate minorului pe toată durata procedurilor judiciare.

Vârsta pentru consimțământul sexual crește la 16 ani

În acest moment, în Parlament urmează să fie modificat nu doar a Codului de procedură penală, ci și Codul penal în sensul reglementării audierii persoanelor vătămate pentru care a fost stabilită existenţa unor nevoi specifice de protecţie. Conform proiectului legislative, acestea vor fi audiate prin sistem videoconferinţă sau prin alte mijloace tehnice de comunicare la locul unde beneficiază de măsura de protecţie a cazării temporare.

În plus, şedinţa de judecată nu va fi publică, din oficiu sau la solicitarea expresă a persoanei vătămate sau a procurorului, dacă persoana vătămată este minoră şi este victima unor infracțiuni, precum relele tratamente aplicate minorului, violența în familie, hărțuirea, traficul de minori, violul, agresiunea, coruperea sau hărțuirea sexuală.

O altă modificare prevăzută în proiect este creșterea vârstei pentru consimțământul sexual la 16 ani. Conform proiectului legislative, orice raport sexual comis cu un minor care nu a împlinit vârsta de 16 ani va fi pedepsit cu închisoare de la 7 la 12 ani. În prezent, vârsta minimă a consimțământului sexual este de 14 ani.

Pedeapsa cu închisoare va fi majorată, începând de la 8 până la 15 ani, dacă raportul sexual cu minorul s-a produs prin constrângere, de către un adult, iar maximul pedepsei speciale se va majora cu trei ani dacă făptuitorul este un membru al familiei, o persoană care conviețuiește cu minorul sau cel care îl are în grijă. De asemenea, maximul pedepsei se va majora dacă fapta a avut ca urmare vătămarea corporală, a pus în pericol viața minorului sau a fost comisă pentru producerea de materiale pornografice.

Raportul sexual cu un minor nu se va sancționa dacă diferența de vârstă dintre făptuitor și victimă nu depășește 4 ani și dacă nu are loc în situațiile agravante explicate mai sus.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.